Også en tidstavle: 1807 kom Engelskmanden den forbandede tyv. 1808 var flåden borte. 1809 kom de Franske hid eller: florerede kaperi. 1810 var dét forbi med vort finantseri. 1811 gik kursen til helvede, 1812 gik sølvtøjet Fanden i vold. 1813 kom de udenlandske sager for retten. 1814 klædte de Frederik af til skjorten. H. V. Rasmussen.
Da Kjøbenhavns vold skulde påbegyndes, sank den stadig hver dag så meget, som den den foregående dag var hævet over jordfladen, men så tyede man til det i gamle tider almindelige middel at indmure et uskyldigt barn. Det blev gjort, og volden sank ikke mere. borge janssen.
Omkring Tinghøje har der været volde, som det kunde være en lejrplads. Her omme på Hvjbjærg, vesten for byen, har der også været volde, lige som to fenner. Mette Nielsdatter, Kjelst.
da.etk.DS_04_0_00229
Der hat været soldater på Bramminggård, og der var en exercerplads med volde lige sønden og vesten kirken. Hans Nielsen Nørgård, Sig.
Gadelamsgildet var gjærne søndag efter Voldborg aften. Vi havde også hoslætsgilde. Ved stoftønde fik vi en tønde øl, som mændene gav. Niels Kristensen, Tørring.
Ved Ingstrup sø har stået et røverslot. Ruiner findes endnu tillige med spor af tre volde. wc. chr.
Ved Volstrupgård skal der gå et Gjenfærd på et Stykke Mark hver Nat og råbe, te det Mark var taget til Volstrup med Vold og Uret. Det Gjenfærd har gået der i mange År. Hjerm S., Hjerm H. Mads Krist. Madsen.
Ude i Marken ved Bremersvold og tæt ved Holmhuset er en gammel Fæstning med Mure ned i Jorden og med en Grav omkring og med Volde uden om. Men Navnet derpå er ukjendt. Errindlev S., Fuglse H. Iver Larsen, Errindlev.
Søndagen er den bedste dag at sætte køerne på græs, dernæst tirsdag eller torsdag. At slå dem på græs én af de andre dage, vilde lige frem være at udsætte dem for heksenes vold. A. C. P.
Vil nogen være en heks, da må han løbe tre gange om kirken ved nattetid, og for hver gang blæse ind ad nøglehulletog sige: »Jeg giver mig Fanden i vold !« Tredje gang vil Fanden komme, og der kan da gjøres aftale. V.-Jølby. H. Th. Nybo.
Der går en stor vold eller skandse i østlig retning osten for Purhus kro og efter Asferg. Man fortæller, at det blev opført én nat, og det kaldes Dandiget. I nærheden er en høj, som kaldes Danhøj, der er kong Dan begravet. Karl Sørensen, V.-Tørslev.
Kong Fegge på Fegqeklit og Horvendel på Horhøj lå i svær strid med hinanden. På Rrogbjærg ved Skarregård har været en kongeborg, og der er endnu rester af voldene. Der er fundet skibsankere i Skarregårds SØ neden for. Lærer Kristensens kone, Væsl.
Dronning Margretes sten kaldes en nu kløvet sten på marken tæt ved hjørnet af Egholm slots vold.
I Skjoldager osten for Gram på Kristen Brodersens gårds mark skal kong Skjold have boet. Ligeledes en kong Selmer, og man viser endnu et sted ved Åbenrå vandpøl, som kaldes Selmers hul, og hans gravhøj Selmers høj. På Gammelgram, der lå nordost for det nuværende slot, boede kong Gram. Man véd endnu ret godt, hvor voldene og murene har stået. N. Brix.
Vesten for Dronninglund præstegård på enden af Lunderbjærg findes en større høj, og ved siden af den, osten for, er en omtrent 16 alen vid og 10 alen dyb tragtformet fordybning, der siges at have været Brigader Hallings iskjælder. Indgangen til den er fra nord, hvor der er en stor sænkning i voldkanten. n. pedersen, bolle.
Jeg tror, at herregården her i Fjand har heddet Voldegard. jens kr. korsgård.
Trælborg er lige her norden for. Det er en voldplads, og der er også fundet mursten der. De vil have til, at der er en skat skjult der, og pålidelige folk siger, at de har set et lys brænde der. Der har også rullet en guldtønde der inde. marie jonsen, tCHOLT.
Der er en forhøjning i Dragstrup en halv fjerdingvej fra fjorden. Der har været en borg, som kaldtes Kobbervold. Det har nok været en røverborg. De kunde ikke se den fra søsiden, for der er en bakke lige for den, og den skulde man helt uden om. Der er volde og levninger af den borg endnu. else og maren dissing, skallerup.