I Mejlshøj, som ligger mellem Limgård og Hærup i Lime, boede i sin tid en bjærgmand, der var smed. Tit har Folk hørt hans hammerslag om natten, ja, undertiden dundrede han så stærkt løs, at folkene i Sinding vågnede op midt lom natten ved det, skjøndt der var en god agers længde der ned. M. Møller.
Alle folk var dede ud i Søndbjærg øognsånær som to i Heller ød by. Så vågnede den ene op i den ene ende af byen og sagde: »Alt dether er mine.« Da vågnede den anden op i den anden ende og sagde: Ja, da vilde ban dele balvt med barn. Niels Andersen, Søndbjærg.
Den samme provst i Hj.rm, der manede etatsråd Skov, var slem til at drikke, og han kom tit kjørende lige fra Holstebro af og gik ad kirken. Så kunde han stå og falde i søvn på stolen. Når han så vågnede op, sagde han: Gjør efter mine ord og ikke efter mine gjerninger. Ry højskole. P- Kr. Nonuann.
Når en snakker i sovne, skal man med den ene hånd tage om sin store tå og lægge den anden hånd på dens hjærte, så kan man spørge den til og få dens hemmeligheder at vide. Chr. Møller, Ringive.
En kræmmer var kommen ind til en mand at ligge, og så blev han og karlen enige om at slå ham ihjel om natten. Da de var komne ind i kammeret til ham, skulde karlen slå, og manden holde ham. Da manden havde nu fået hold, så siger han. Slå nu, slå nu! Hvor skal a slå? Du skal Fanden ta mæ slå i hovedet! Så slog han manden i hovedet, te han...
En fårevogterkone lagde sig en middag til at sove på Guldhøj. Da huu vågnede, var det som en hundehvalp, der gjoede og tudede inden i hende. Det var den Slemme. Forst ved præstehjælp blev hun atter af med Fanden. .1. Grønb. Pedersen.
Ved Svejlundsbjsrge er der mange, som har kjørt vild, og enmand kjørte vild der i flere timer. Omsider blev han kjed af det og spændte hestene fra og lagde sig til at sove under vognen, til det blev dag. Om morgenen, da han vågnede, lå han ganske tæt ved vejen og måtte le af, at han ikke havde kunnet finde den om aftenen. n. c.
A har set varsel for min egen fader. A lå og sov, men vågnede op og hørte én, der kaldte lige så sagte ved vinduet: «Luk mig op, du kjender mig nok.» Da a horer rosten, ser a efter den, og ser da udenfor en stor hvid skikkelse. Min fader var også en boj mand. A var lige så lysvågen, men ikke det mindste ræd. Der gik næsten et helt år efter, inden han...
To karle snakkede ude i heden om, hvordan de nu havde det hjemme. Den ene siger da til den anden, at han havde magt til at se det, og han bad ham blot om ikke at rore sig. Så lagde ban sig til at sove, og den anden så dåen hvid mus løbe ud af munden på ham. Efter nogen tid kom musen igjen og løb ind i munden på den sovende, som der efter vågnede og kunde...
I Mollerup dal er et stykke jord, der kaldes Skywwblået (Skivebladet), og der gik en lille pige ved nogle kreaturer, og hun lagde sig også der og faldt i søvn netop på Skywwblået. Men da hun vågnede, lå hun langt borte på marken. Den samme pige har set et par små drenge med rode luer på her ovre på Kirkeloftet i Kvorning. Kvorning.
Der har været dvarre i Kalkø'j nord og vest for byen. Der har også været i Røjenhøj vest for byen. Det er den største høj, der er her til byen. En hjordepige, der lagde sig til at sove på agrene, hun lå et stykke neden for, da hun vågnede. Svingelbjærg.
Anders Bak fortalte efter sin fader, at en mand lå og faldt i søvn på en høj, og da han vågnede, lå han lige på kanten af et moseland ved et dybt vand. Kl. Gj.
En mand, a tjente, i Søgård han havde boet i Sejstrup osten Skive og hed Jørgen Kusk. Han sagde, at han kunde ikke være i den gård for rummel og skrummel, og ingen lykke havde han med hans kreaturer. En sommermorgen han vågner og ser op til bordet, da var der så mange små, der sad på bænken og løb op på bordet med røde luer opå, det var af det rette...
Nede i Rabisdale er en høj, som a lå ved og faldt i søvn. Men a vågnede ved, at det hamrede og smedede, akkurat ligesom når min mand smeder hjemme. Da a havde ligget lidt, holdt det op, men a kom naturligvis ikke på deu høj at ligge tiere. Kirstine Madsdatter, Havredal.
Når der pludselig bliver en dyb pavse i et stort selskab, går der en engel igjennem salen. Af sådanne pavser skal der sikkert komme to til, når den første har været der. M. Møller.
Når hønsene flagrer mod vinduerne, skal de snart tages til et begravelsesgilde. M. Møller.
da.etk.JAT_03_0_01633
Når to knive ligger over kors med eggene mod hinanden, skal man spørge kvindelig, i modsat tilfælde er det et mandfolkelig. M. Møller.
Når emmerne (flammerne?) i ovnen er blå, tror man, at der snart vil komme lig. j. L. K.
da.etk.JAT_03_0_01598
Når to på én gang tager i en dør, én fra hver side, skal man snart spørge lig. M. Møller.
da.etk.JAT_03_0_01589
Går der rust i tojet, vil der snart én dø i huset. M. Møller.
da.etk.JAT_03_0_01582