389 datasets found
Danish Keywords: tyk Place of Narration: Egå Århus
P;i6tor Knudsm i Beder levede ugift og var meget rig. En præst i StorcRing sagde en gang til ham: “De har ikke mere end 3 mark 12 skilling i udgift om året, det har jeg regnet ud. De tager til Århus 6 gange om året, det er 8 sk. i drikkepenge hver gang. Så skal de have 12 skilling til tobak”. Dertil svarede Knudsen blot: “Hm, nå sådan, jaja*. Han prækede...
da.etk.JAT_06_0_00521
Pastor Knudsen i Beder-Malling, der tog sin afsked 1887, skuldo en gang holde en ligtale over en mand, der var død, som hed Vad-Povl. Men da der nu også var én, som hed Vad-Jens, og som gik ved to kjæppo, så havde han taget fejl og talte over denne sidste, som han syntes meget godt om, fordi han gik flittig til kirke, hvorimod han ikke syntes om...
Der har været en kro i Skjæring, og der er endnu et hus, de kalder Krohuset. En gang havde der været marked ved Gammel-Løgten, og så kom der mange folk ind i kroen, der iblandt Klemen. Så var der én, der havde et dækken, der var bleven henne, og han kommer og vil have Klemen til at vise det igjen for en bestemt sum. Han får så alle dem, der var, stilt an...
da.etk.JAT_06_0_00202
Der var en klog mand inde i Assendrup, der hed Knud Bendixen, han var opholdsmand og sad i en husende. Vi søgte aldrig andre end ham, når noget var galt. Mens han havde gården, var det blevet galt med køerne, kvindfolkeue kuude ikke kjærne, og konen gik og klagede sig og sagde, at de var forgjort. Så sagde Knud: »Prøv nu at give dem det og det.« Men det...
da.etk.DS_07_0_00652
Efter 138. Man kan ikke sa børfro for tykt.
da.etk.JAT_01_0_01542
I Egebjærg hørte min broder en aften, at der kom for ham at tykke en lille skikkelse til vinduet, som sagde tre gange: «Er du inde?» Han gik hen at lukke op og så ud, men der var ingen ting. Andeu dagen kom der bud, at hans søster på Gjedved mark var død. Hun var ni år. Så troede de jo, det var et varsel for hendes død. Tåning.
da.etk.DS_02_H_00329
Slå eng af i nyet, så bliver den tyk. H. I\ Nestved.
da.etk.JAT_01_0_00243
E hawwr ska såes så tyk, te en ka spoe en kat i en. H. P. Ilanssen Nørre-niølle.
da.etk.JAT_01_0_00128
To vinhandlere i Randers sad og talte sammen; den ene hed Studsgård, den anden Daniel Schmidt. Det var ret et par to, tykke og pludskjæbede. Som de nu sidder og snakker, siger den ene: “Hvad mon Vorherre siger til dig, når du kommer der op?” — “A”, svarer den anden, han vil sige: “Hvad, god-aften Studsgård, jeg vidste virkelig ikke andet, end det var...
da.etk.JAH_06_0_00435
Baron-Frederik var en søn af baronen på Villestrup og så Tyk-Henrik, sådan kaldte de et fruentimmer, der boede i Store-Arden. Han gik og læste noget for os i skolen, mens der var vakance. A kunde godt lide at gå til skole til ham. Karen Jeppesdatter, Brøndbjerg.
da.etk.JAT_06_0_00143
En væver, som boede på Mjesing mark, var en søndag i kirke, og efter tjenesten kom han i snak med præsten, og denne siger blandt andet til ham: “Jeg har hørt, at Deres kone er frugtsommelig”. — “Hva'behager?” — “Jeg siger, jeg har hørt, at Deres kone er frugtsommelig”. — “Nej, de trowe a et, hun skoe noj få, men hun æ få tyk”. Mikkel Sørensen.
da.etk.JAT_06_0_00059
Når ugifte piger doer, siger man for spøg, at det bliver deres lod i den anden verden at ride på en blind buk. Th. Leth.
da.etk.JAT_03_0_00622
Da a var en lille pige på otte år, kom en anden lille pige ned til os og bad mig om at komme med op til barsel hos dem på søndag. A kom også, og det var ret et fint barsel. Der var to læs fra Århus og andre fine fremmede. Så fik vi også kaffe der, og det var forste gang, a har smagt kaffe. Det første a kom hjem, sagde a: “Vi fik kaffe ovre ved Mette...
da.etk.JAT_03_0_00136
Er nytårsdag tyk og tåget, så doer mange det år.
da.etk.JAT_01_0_01676
Til “13. Avisredskaberne”. Efter 947. De gamle hængte op på ydervæggen et sted i gården et hjul, som var gammelt og gået i stykker, og der blev det hængende på sin knag, til det faldt selv ned. Det kaldtes et lykkens hjul, for det skulde give tykke i gården. Det var ikke alle hjul, der var lykkens hjul. Egerne skulde være noget kjort i stykker.
da.etk.JAT_01_0_01574
Når en fodrer med toplyng, bliver floden så tyk på mælken, te en kan sætte en ske i den, og den kan blive stående ret op. Ane Marie Pedersdatter, Egholt.
da.etk.JAT_01_0_00997
Når man vil have kreaturerne til at bisse, siger man: Firr, firr, stik i firr galop, halen i det vilde vejr, bræmsen i det tykke læjr, firr, firr, stik i firr galop. N. P. Pedersen. Mollerup ved Laven.
da.etk.JAH_01_0_00078
Amrum Kirke (St. Clemens) ligger i Nebel By; bygget i meget gammel Stil. Murene l1/^ Alen tykke. Den har Stråtag og formenes at være 500—600 År gammel, skal efter Sagnet for Sandflugtens Skyld være flyttet fra et Sted, kaldet Ualhøøv (o: gammel Høve), beliggende 1/i Mil borte til dens nuværende Plads. Amrum, Tønder Sønder A.
da.etk.DSnr_03_0_00204
Ved Hammel halvvejs op efter Skoven er en Høj, og fra den og ind til Byen går næsten hver eneste Aften et Lys, når det er tyk Luft. Det er blandt andre set af Bebslåer Solberg. Fru Jørgensen, Torsager.
da.etk.DSnr_02_J_00035
I Linde, Todbjærg Sogn, var en Skiftning med et stort Hoved og nogle korte Arme. Hun gik og rokkede og var så tyk så tyk, men ellers kunde hun godt snakke og var dygtig nok. De kaldte hende altid Dwarren. Peder Krist. Kristiansen, Karleby.
da.etk.DSnr_01_0_00677