539 datasets found
Danish Keywords: torsdag Place of Narration: Kværndrup Fyen
Tager vi pattegrisene fra soen på en torsdag, vil soen blive ornegal og lobe igjen inden næste torsdag.
da.etk.JAT_01_0_01077
Ved solbjærgslide en torsdag aften skal man i tavshed hente lidt jord fra kirkegården og lægge i sengen under et sygt barns hoved, det vil da komme sig. P. Jensen.
da.etk.DS_04_0_02151
Hestene må lige så lidt som andre kreaturer sættes på græs om foråret en løverdag, for så kan de slet ikke trives. Det må ske på en hvilken som helst anden dag. men dog helst på en af de såkaldte tre kjoddage. nemlig søndag, tirsdag og torsdag, for så trives de bedst, p, Jensen.
Skarns folk kan gjøre noget ved græsset, som køerne æder, så at man ikke kan få smør af fløden. Det er sagt, at det ligner mest noget aske, som bliver strøet på græsset. En klog mand har en gang givet folk her i byen det råd, at de i sådanne tilfælde skulde kjærne om torsdag aften, så vilde skarnsstykkerne ingen indflydelse have. p. Jensen.
da.etk.DS_07_0_00648
For at helbrede et sygt barn tager man ni slags træ og ni slags løg og koger det med vand i en ny lerpotte. Dermed vaskes barnet tre torsdage i træk ved solnedgang. Mellem hver vaskning skal potteu med badevandet stå under barnets seng, og når der er blevet vasket med det sidste gang, skal potten med restindholdet ved solnedgang bæres hen på en korsvej...
Et sy c/t barn kureres således: Torsdag aften ved solnedgang tager man det linned, det syge barn har på, og går stiltiende med det hen på kirkegården, hvor det graves ned i en ny grav. Her skal det blive liggende til næste torsdag, da det hentes igjen ved solnedgang og gives barnet på akkurat som det er. Denne fremgangsmåde må følges tre gange i træk og...
Ingen må begraves om torsdagen. C. Gr.
da.etk.JAT_03_0_01490
Hvad man drømmer natten mellem torsdag og fredag, vil gå i opfyldelse. H. V. R.
da.etk.JAT_03_0_01386
Man må ikke tage i en ny plads mandag og torsdag, så får man det ikke godt. Jørg. IL
da.etk.JAT_01_0_01554
Når man malker en ko sen på en sondag eller en torsdag morgen, så får den altid kalv om dagen. Gestrup.
da.etk.JAT_01_0_01046
Kuer skal malkes sene tirsdasr eller torsdag.
da.etk.JAT_01_0_01045
Hver Torsdag Aften høres et Skud på Herningsholm.
da.etk.DSnr_05_0_00957
Når én har kjertelsygen, skal en torsdag aften i månens opgang gå ud og se på den og stryge på kjærtelen og sige: Det, a ser på, tage til, og det, a stryger på, tage af. I navn G. F. . . . og så skal man vende sig venstre om og gå.
da.etk.DS_07_0_01574
Mod forhekselse af køer bar man brugt at slå tre stål i dørtræet, som der har været smedet på i tre torsdage. Th. J.
da.etk.DS_07_0_01126
Søndagen er den bedste dag at sætte køerne på græs, dernæst tirsdag eller torsdag. At slå dem på græs én af de andre dage, vilde lige frem være at udsætte dem for heksenes vold. A. C. P.
da.etk.DS_07_0_01112
Når man hvei torsdag afklipper sine negle, får man aldrig tandpine. A. L.
da.etk.DS_04_0_02193
Har barnet shjæver, skal man stiltiende gå med det over tre bøjders marker tre torsdag aftener i træk, tre gange frem og tre tilbage hver aften, og man måtte ikke snakke, fra man var gået fra kjemmet, og til man kom tilbage. Sådan gik en kone, Maren Møller i Grønjeld. Skjellet imellem de tre bymarker kaldes Måårskjellet. Grønfeld.
da.etk.DS_04_0_02133
På Frørup sognegrund, Vinding h., findes en gammel bekjendt lægedomskilde, Rise kilde eller Frørup kilde. Nu hører den til ejendommen Røde mølle i Svindinge sogn. For dårlige øjne har det især været godt at bruge vand derfra at vaske dem i, men også mange andre sygdomme har vandet kunnet fordrive, således kjærtelsyge, og Sofie Skrams fortæller, at hun...
da.etk.DS_03_0_01142
Manden fra Lerbæk skulde have kjørsel over en mands mark, det var netop Johannes på Apholmen. Så tykte Johannes, han kunde tilkomme en smule godtgjørelse, for det han gav Lerbækmanden den frihed, og så gik han op til ham og sagde, om han ikke måtte komme derop med hans koer. når de blev jyvsen. De havde nemlig en tyr på Lerbæk. Dertil svarede manden:...
da.etk.JAT_02_0_00101
Vi gik mork (o: i mørke klæder) i faste, skjærtorsdag og langfredag. Letbæk mølle.