Landevejen mellem Fraide og Birkum skråner langsomt opad, og det højeste punkt kaldes Galgebakken. En gang, fortæller man, havde en røgter her fanget en soldat, da han kunde fa penge for at aflevere ham til herremanden, men soldaten vilde værge sig, og stak derfor røgteren ihjel med sin sabel. Soldaten blev lige godt fanget, og på det sted, hvor han...
Der hat været soldater på Bramminggård, og der var en exercerplads med volde lige sønden og vesten kirken. Hans Nielsen Nørgård, Sig.
Dem, der havde onde sår, de blev fritaget for at være soldat. Frederik og Niels Horsbøl, Torstrup.
Soldater var forhen så ringeagtede, og man sagde: A, den skide soldat eller dragon. Jens Sørensen, Bastrup.
Vasker katten sig i ansigtet, får man godt vejr. Andre: så får man fremmede. Når den tager ved poten om bag ørerne, bliver det dårligt vejr. Vasker den sig i den anden ende, får man skident føre. Th. L.
Mange ældre Folk i Spandet så' før Krigen 1864 en Mængde Lys om Natten der, hvor Grændsen nu går. De så' heri et Varsel for, at der skulde falde en Mængde Soldater i Krigen. Mikkel Sørensen.
Da a var soldat i Ålborg, lå a i kvarter sammen med en gammel fjolter, de kaldte Gamle-.Jens. Han havde en hinde, han kaldte en sejrsskjorte, den havde hans moder leveret ham. Niels Kobberholm, Lendum.
En soldat, der havde tjent i Krog i Ørre, var bleven skudt henne, og så kom han der til om natten og foer op til Sunds præstegård i et gloende hjul. Der var altså noget, som ikke var blevet opdaget. Han kom helt fra Kjøbenhavn og var på et skib, og de kunde ikke sejle for ham. Sunds præst, hr. Høeg, manede ham nær ved gården. kirsten marie...
Der var snak om, at når vi skrev 3 ottetaller, skulde der stå et slag ude i Kloster hede. Da det nu ikke blev til noget, tror folk, at det er den ny skydebane, man bar set varsel for. Man har nemlig set ryttere, kanoner, soldater og hørt skydning der ude. Lærer Søe; Gudum.
Forend krigen så en pige i Risjarup en hel mængde soldater marschere ad vejen ind i byen. Den første indkvartering kom netop den vej og så bestemt ud, som pigen havde beskrevet det, Nis Callesen.
Vi havde en pige fra Andsager et år, hun havde onde sår i hovedet, og det blev ikke anderledes, i den tid hun var hos os. Der sad ligesom vandtårer i kanten af hendes hår. Peder Kristian i Hodde, der er på vor alder, blev fri for soldat, for det han havde onde sår. Frederik og Niels Horsbøl. Torstrup.
da.etk.JAH_03_0_00142
Da Hofjægermester Bech kort efter, at han var kommen til Engelsholm, havde den vestre Side (?) af Kirketårnet i Nørup nede, og de så grov en Kalkkule ved den nordre Side af Kirken, da grov de omtrent 60 Benrade op på ét Sted. Her havde været en stor Fællesgrav for de mange Soldater af de polske Hjælpetropper, der døde her af en smitsom Syge i 1659. Også...
I Særslev blev et Hus revet ned i Fjor, som i sin Tid var bygget af en svensk Soldat, der var bleven her i Landet, da Svenskerne var her. og så blev bosiddende i Særslev.
da.etk.DSnr_04_0_00114
Et middel for ikke at blive soldat er natten før sessiousdagen at gå op på kirkegården og tage tre håndfulde kirkegårdsjord og putte i lommen. Nik. Chr.
Soldaterne, der lå oppe ved Idsted i 1851, fortalte, at der var et sted i Idsted skov, hvor det spøgte. Når de kom ridende om natten, var der som en sort strib tværs over vejen, og når så hestene havde stejlet lidt, rullede det sig op som et nøgle til hver sin side og rullede ned i vejgrøften, og så kunde de ride videre. jens pedersen, bjærgsø, Vallekilde.
Den sorte hund, der går gjennem Randers går lige forbi amtstuen, og når skildvagten går til side for den, gjør den ham intet. Skrås over for skildvagtens plads i et hjørnehus hørte a borneskrig, da a stod der som soldat. Det varede et kvarters tid, og mange andre har hørt det. "Mads Velling spurgte mig ad, om a havde hørt det, og vi taltes så ved om den...
Midt imellem landsbyen Dybe og kjøbstaden Holstebro skal der have stået et slag iraellem Danmarks konge Valdemar og en fremmed ved navn Angel, i hvilket denne fyrst Angel og hans soldater blev drøbte. Samme fyrste skal ligge begravet i en høj, som endnu kaldes Angelands høj. Resen. VI. 750.
I gården Pårup i Funder sogn sad folkene en juleaften og hørte osværdklirren cg våbenlarm i gården, og dorene sprang op. Året efter, i 1864, kom der tyske soldater til gården. Sommeren efter krigen var der en mand i Viborg-egnen, som så to hære kæmpe i luften. I spidsen for den ene red en mand på en hvid hest. Kr. Ostergård.
For nogle år siden var der et par mænd i Vellerup, som vilde til Agerskov, men da de var komne noget på vejen, så de, at der kom en afdeling soldater osterfra, og de påstår, at de tydelig kunde se bajonetterne blinke. Men da de kom hjem og havde givet de andre underretning derom, gik de ud for at tage imod dem, men der var ingen. I året 1849 kom der...
da.etk.DS_02_J_00378