148 datasets found
Danish Keywords: slag Place of Narration: Holbækegn Tuse Næs
Dersom en frugtsommelig bliver slaget med et eller andet, får barnet en plet på samme lem, men hun skal tage til rumpen. j. b.
da.etk.DS_04_0_02301
En konge skal være begravet i Husby hule, han faldt i slaget. Niels Krist. Bærteisen, Gjøtrup.
da.etk.DS_04_0_00194
Der lever'en mand i Gram sogn, som har så stor tro til julemærkerne, at han endog står op af sin seng om natten for at lægge mærke til vindretningen i de dogn. Af nedslaget bedømmer man, hvorledes det vil fordele sig over årets 12 måneder. M. J. Skov, Ø.-Æbøttug.
da.etk.JAT_04_0_00402
Sejershøje lige osten for Gadbjærg og Sejers mose lige neden for har deres navn af en sejr, der her skal være vunden en gang imellem Jelling og Gadbjærg. Andre siger, at en kong Sejer fra Ringive vandt slaget. Peder Mikkelsen, Gadbjærg.
da.etk.DS_04_0_00251
Der stod et slag i gamle dage mellem kongerne i Skjælbg og Slavrcby, det stod på en sid eng i nærheden af Skjælby. Kongen i Skjælby vandt slaget, og til minde derom hedder engen den dag i dag Venjenwsse (o: Vindemose). Karen Toxværd.
da.etk.DS_04_0_00238
Det var i 1848, da hørte folkene i Kjærbol en nat et horn, og de kunde kjende melodien. Da de snakkede sammen næste morgen, mente de, det var et posthorn, der havde blæst. Lige efter slaget ved Fr edeficia kom Tyskerne så hurtig her fra egnen. Trompeteren blæste appel, da de skulde rejse, og det var det selv samme stykke. N.H..Hilierup.
da.etk.DS_02_J_00385
I Kirkedal vest for Svenstrup Kirke skal en Del af Slaget have stået, da Skipper Klement 1534 slog Adelen. Man har fundet gamle Sværd og en Benrad ude i Mosen mellem Dal og Svenstrup. Svenstrup S., Hornum H. Lærer Gade, Svenstrup.
da.etk.DSnr_04_0_00078
Da stamfaderen til Folsacherne på Ojessinggård, der var med som »furager« i det felttog, i hvilket slaget ved Gadebusch stod, bestandig under felttoget havde råbt på: »fuld sæk!« så kaldte de Tvskere, som han kommanderede, ham Vollsach. H. A. B.
da.etk.DS_04_0_00530
Ovre i Vium er en høj, der blot kaldes £ Hyw, endskjøndt der er mange høje i nærheden. Her har vist stået et slag. Om den høj fortælles, at en pige bar den sammen i sit forklæde. Hun var flere år om det, men det blev også den højeste af dem. Her var begravet en af de kjæmper, der var falden i slaget, og hun var hans kjæreste eller brud. Den gamle bonde,...
I min bitte tid har a hørt, der skulde komme til at stå et slag mellem Viborg og Skive i Nordmanddal og tolvårs drenge og tredsårs mænd skulde vinde slaget, men enden var derfor ikke. I det træ i Viborg so skal der komme en skade og bygge rede, og fra det æg skal Holger Danske udstamme. Han skulde så endda endnu en gang komme til at stride for Danmark....
Den stille uge. Palmcsøndag, frimandag, kvide-tirsdag (da skulde man have pandekager, så blev melet hvidt i det år), aske-onsdag, skjærtorsdag (ni slags kål), langfredag, skidenloverdag (da vaskes der).
da.etk.JAT_04_0_00415
Barsel. Er det en pige, er der kun én, der er henne med det og tillige holder det, Er det en dreng, så holder en mand eller karl det. Foruden den, der holder det, er der 4, altså ialt 5 faddere. De 4, sem ikke holder barnet, kaldes stånfarrerer, der gjærne er ugifte, to af hver slags Agerskov. K. J. Lyngbys saml.
En månedstid før jul holdt do unge et gilde, og den aften sagde de, at de gik til musik. De havde udvalgt sig en øltapper og en brændevir.sskjænker, der så gik ned i kjælderen og tappede, hvad de drak. For hver potte, de tappede, skrev de en kridtstreg på tønden, og næste morgen gik de så ned og talte stregerne op. De havde potter med to ører at tappe i....
Eddertussernes fremkomst spår stærkt solstik, især når de vil krybe op ad væggene. F. D.
da.etk.JAT_03_0_01276
Det varsler godt vejr, når uglen siger: tust tust (tuit), men uvejr, når den siger: uhu uhu! F. D.
da.etk.JAT_03_0_01270
At en edderkop af de små spinder op eller ned ad én, varsler ham lykke. F. D.
da.etk.JAT_03_0_01039
Den pige, som første gang hun er gudmoder holder et pigebarn over dåben, bliver aldrig gift. F. D.
da.etk.JAT_03_0_00842
Den, som ved forskjæiingcn ej kan linde leddene i benene, har nylig tøjet. D.
da.etk.JAT_03_0_00203
Jævndøgn far bierne øjen. F. Dyrlund.
da.etk.JAT_01_0_01399
Hos os menes en vis sygdom i koens klove at være opstået ved, at de er pattede af vætterne. F. D.
da.etk.JAT_01_0_01223