Omtrent midt imellem Sønder- og Nørre-Broby ligger en Høj, der hedder Bjørnehøj. En Gang var der Bryllup i Nørre-Broby, og ud på Aftenen gik Brudgommen uden for et Øjeblik. Da ser han Højen stå på gloende Pæle. Han nærmer sig nu for at se nøjere efter. Der kommer en Bjærgmand ud og byder ham ind. Han går også med ind og kommer i deres lystige Lag, og...
Idet Avnslev Kirke blev bygget, var der en Kjælling, der søgte at ødelægge den. Hun gik ud til Stranden ad Nyborg til og fyldte en Pose med Sand. På Tilbagevejen gik der Hul på Posen, og så tabte hun først en stor Bunke, der blev til to store Klattinger eller Toppe, som med en fælles Benævnelse for begge Toppene kaldes Skalkbjærget. Hun gav sig nu til at...
Omkring ved 1881 boede i et Hus på Nørre-Broby Mark en Pumpemager, som døde der, og strags efter hængte Enken sig. Huset blev så kjøbt af Lærerens Søn i Broby, Hans Julius Møller, og ban boede der en Tid. Men så begyndte han med at gå hjem og ligge om Natten. Han talte i Førstningen ikke om noget, men da Folk trængte ind på ham for at få at vide, hvad...
Der skal have boet en uhyre gjerrig Mand på Ferritslevgård, der skrabte meget uretfærdigt Gods sammen, og det havde han gjemt i et Kammer oppe på den øverste Stue, der var bestemt til Gjæstestue. Der stod en Seng og et lille Bord der inde, men efter Mandens Død tog det til at spøge der, så ingen turde ligge i den Stue. Den daværende Ejer troede ikke på...
ILangdyssen i Serritslev er der begravet en kjæmpe, som hed Sejr. Hans hoved ligger ved den ene ende af højen, og fødderne ved den anden. Sognet skal have fået navn efter ham, så det blev Sejerslei'. nik. chr.
da.etk.DS_03_0_00056
Vasker katten sig i ansigtet, får man godt vejr. Andre: så får man fremmede. Når den tager ved poten om bag ørerne, bliver det dårligt vejr. Vasker den sig i den anden ende, får man skident føre. Th. L.
Sejershøje lige osten for Gadbjærg og Sejers mose lige neden for har deres navn af en sejr, der her skal være vunden en gang imellem Jelling og Gadbjærg. Andre siger, at en kong Sejer fra Ringive vandt slaget. Peder Mikkelsen, Gadbjærg.
Der siges, at Dronning Dagmar har bygget Skrave Kirke. I Østreenden af Kirken er udhugget to Figurer, som skal forestille Dronning Dagmar og Valdemar Sejr. Anne Gram, Kjobenhoved. Skrave S., Haderslev Vester A.
da.etk.DSnr_03_0_00234
For en 10, 12 År siden grov de ned bag ved Hovgårds Stuehus i Rude og fandt der en gammel Brolægning. Ovenpå lå en hel Del gamle Slotssten spredte omkring. Nu er Gården delt i to. Der findes et Gavebrev fra Valdemar Sejr til Bispen i Århus, dateret Rude. Pens. Lærer Nielsen, Saksild. Saksild S., Hads H.
En gammel Kone i Ballum, Kirsten Pedersdatter, hun spåede af, te æ Vesterhav skulde i en nær Fremtid overskylle Landet og bryde så langt ind, at Vandet skulde gå ind ad Gluggerne i Sogn Kirketårn. Fire År efter skulde der stå et Slag imellem Danskere og Tyskere imellem Randrup og Ballum, og Franskmændene skulde komme Danskerne til Hjælp, og så skulde de...
Imellem Kværs og Gråsten ligger to Gårde, som hedder Ladegård og Pugholm. På hver af dem boede en Nispuge. Nissen på Ladegård stjal Korn på Pugholm og bar det hjem, og den anden Nisse stjal fra Ladegård. En Dag mødtes de ved Pugholm, hver med et stort Læs Korn på Ryggen. Det kom nu til en Kamp imellem dem, og Nissen fra Pugholm vandt Sejr. Han mødte så...
En gammel mand fra Holmen fortalte mig, at Frederik den Syvende var født i en sejrsskjorte, derfor kunde sejren og lykken være med ham. Den hinde, man fødes i, den skal have fason som en skjorte. Povl Jensen, Udby-ovre.
Snoge, hugorme og hele skidtet do blev fordrevne fra Lyvland og ud i fjorden. Det var en klog mand, der drev dem hen. Havde det gået ham på, så havde han selv blevet drevet i fjorden, men han vandt sejr med det. Lavst Sørenseu, TJllita.
På den østre ende af Skrave kirke findes to billeder udhuggede i kampesten. De skal forestille kong Valdemar Sejr og dronning Dagmar, som efter sagnet har bygget kirken. John Hansen.
Navne her: Asmus, Enok, Svend, Offer, Tønder, Mandalus, August. Temperantse, Lykke, Lucia, Bolette. Kjøng. Jacob Sandvad.
Det er ikke godt at drømme om æg, sa skal man spørge noget, som er slemt. m. uosenkjar, ,1. m.
da.etk.JAT_03_0_01468
Nærmer viben sig husene i marts og april, bliver det et ufrugtbart år. M. Rosenkjær.
Når svalerne kommer i februar, bliver det et strængt forår, kommer de derimod forst i marts eller april, får vi en varm sommer. Godt og dårligt år.
Det bliver frostvejr, når kragerne kommer ind til husene. 1364 og 65. M Rosenkjær.