I en by oppe ved Horsens holdt de fælles hjorde, og han fik et lam af hver mand. Så om sommeren i middagsstunden tog han et af deher lam og gik ind til Horsens og solgte til en kjøbmand for en vis sum og tog i forbehold, at han desuden vilde have så meget, han kunde spise af ét måltid. Kjøbmanden havde mange folk, og de skulde til at spise grød og mælk....
En mand fra Vejrum kom kjørende hjem fra kjøbstad. Da han kom noget nær hjem, gik øgene i stade for ham. Han gjente på dem, men de kunde ikke rykke vognen. Så satte han sig op og vilde se, hvad der var i vejen. Nej, han kunde ikke se noget. Der var vel så meget som - ja, a véd ikke, hvad a skal sige - å, vel en 1000 alen hjem, og øgene blev ved at slæbe...
Der var en mand fra Tapdrup, der havde været i Vejrum til smedje. Det var hen på efteråret, og da han nu gik tilbage med hans plovjærn under armen, da kommer han til et bæst, der går ve<« siden af vejen, der gik jo mange bæster ude den gang. Så tog han det og satte sig op at ride på. Da han havde redet lidt, tykte han ingen hoved det havde. Den gang...
Der er en bakke lige oven for Vejrumbro, der kaldes Koligens bakke. Så var der to, der lagde over med hinanden at ville kaste i den; men de måtte jo ikke snakke. Den gang de havde kastet lidt, stødte den ene på en gjenstand der nede. Så siger den første: "Nu er a ved den." Da han så vilde til at sætte sit redskab ind på den igjen, var der intet, og så...
Gykjær bakker skal blive til havbakker. I Gykjær skal orlogsskibe en gang komme til at sejle ind. Tv. P. TJhrbrand.
da.etk.DS_02_G_00393
Langdalen kunde man sejle ind ad helt vesten for byen efter Solbjærg og op forbi kirken, hvor der endnu er en tydelig lavning, der kan stå vand i om vinteren. Indsejlingsstedet kaldes endnu Vandstedet. mette printz, nordby.
Skibene kunde sejle op til Lisbjærg bro, og der lagde de til. Men da der så blev for lidt vand, måtte de til at flytte handelspladsen til et sted, hvor skibene kunde sejle ind. Det blev så ved Århus, hvor der kun var nogle små fiskerhytter. kristen pedereen, veji by.
Snekkerstenens fiskerleje ved Helsingør har navn af en stor sten, der en gang kom sejlende over til Danmark fra Kullen, og den blev derfor kaldt Snekkersten. v. boye.
Der skal komme en tid, da vandet skal stå så hojt, at en ko kommer sejlende ind ad et glamhul på Håsum kirketårn. Jebjærg hojskole.
Råbarre viud : god vind: falde til fjennd: fedme; stummer: larme; stui over en bog: hænge over en bog; trippel og regent: travlhed; hakkekylling: mistebarn; det faldt hen i godt vejr: hk en god ende; gui: barn: hædeles: helvede; landbrænnd ; strandbredden; elske vallend : sejle tæt ved land ; stuuf: snuble; skurre: kjøre rask; troldmorki.de gamle sagde...
da.etk.JAT_06_0_01069
Søfolk holder heller ikke af at have en præst om bord og bolder ikke af at sejle fra en havn en mandag. II. B.
Når anden kunde sejle i furen og tage havren, når de såede, var det et godt tegn. Gammelstmp.
I gamle Dage gik der noget Vand forbi Skivum. Når så Skibene kom sejlende nord fra, og de kom til Skivum, blev Vandet smallere, hvorfor Skibene måtte byttes og nogle mindre sejle videre, Og så blev Byen kaldet Skib-om. Opt. af Søren Hansen, Giver. Skivum S., Års H.
Brudesø i Sønder-Vissing. Bruden var ude at sejle, og hun druknede, da Båden kuldsejlede. Anders Sørensen, S.-Vissing. S. Vissing S., Tyrsting H.
Der er taget atten Alen af Tårnet på Ny Kirke. Forhen var det så højt, te de kunde se at sejle efter det nede på Vesterhavet. Niels Nielsen Have, Tinnet. ø. Nykirke, S. Norvang H.
En soldat, der havde tjent i Krog i Ørre, var bleven skudt henne, og så kom han der til om natten og foer op til Sunds præstegård i et gloende hjul. Der var altså noget, som ikke var blevet opdaget. Han kom helt fra Kjøbenhavn og var på et skib, og de kunde ikke sejle for ham. Sunds præst, hr. Høeg, manede ham nær ved gården. kirsten marie...
Røde-Anders kom sejlende fra Vænø på et byghalmsknippe og stødte til land lige ud for Volstrup lade. Når han viste sig, vilde der ske en eller anden begivenhed på fjorden elier på Volstrup. Ole Pilgård, Sir.
da.etk.DS_04_0_00576
Slotssøen i Kolding og fjorden stod i forbindelse med hinanden, og skibene kunde sejle ind og losse i Slotssøen, som var umiddelbart ved Losbygade, og den skal deraf have fået sit navn. jeppe jensen, bramdrup.
da.etk.DS_03_0_01781