Min bedstemoder, der dode, da a var 4 år, havde et ryes skjørt og en kattuns trøje og en bitte sirtses lue på og så et spanskrør med en sølvknap. Letbæk mølle.
Når man så en Hare med en hvid Plet løbe og spille, så kunde man være sikker på, det var en Hegs, og den kunde kun skydes med en Sølvknap. Marie Katrine Lavridsen, Hejls. Hejls S., N. Tyrstrup H.
Her i Egense var der også en Hare, der blev skudt med en Sølvknap, og så var der en gammel Kone, der havde fået hendes Lår i Stykker. Jakob Jørgensen, Nørreby, Klinte. Stubberup S., Bjærge H.
En forhekset hare kan kun skydes med en arvet sølvknap. Erslev. H. Th. Nybo.
I en gård var deret hul i taget, der aldrig kunde stoppes. Manden skød da derop med en arvet sølvknap, og det hjalp. Kalundborg - egn. Jørg. H.
På Østergård boede en mand, der bed Galt, ban var for bård ved bønderne. Han gav dem lov til at skyde på sig så meget de vilde, og de prøvede det forgjæves. Men så fik de fat på en sølvknap, og så bed den på. Joh. Krist. Eskesen, Glibstrup.
Nede i Tarp gik der en hare, de kunde ikke skyde, og så lagde de en sølvknap for bøssen, og så sprang den ind over en nedredør i en gård. Dér blev konen så ringe i hendes ene lår, og så vidste de da, hvem heksen var. Simon Bojsen, Billum.
Når de havde en sølvknap i enden af deres svøbe, og de så kunde ramme en hare af dem, der rendte omkring ved husene, med den knap, så blev den til, hvad den virkelig var, et menneske. Den hare rendte altid og hoppede på tre ben og var altid i vejen for folkene, når de kom kjørende, og så bavde de ikke held med dem, men væltede undervejs. E. T. K.
Som dreng løb a og legede med nogle andre drenge på Hundhøj, og da kom der en hare og løb lige tæt om vod siden af os og løb helt sagte ned i byen. Vi viste flere gamle koner den hare, og de mente, det var ingen rigtig hare, og hvis vi vilde, kunde vi skyde den med en sølvknap. Jens Andersen, Kairis.
På Petersminde ved Kalundborg går der en jomfru om natten. På slotstrappen gik også en jomfru ved midnatstide; men skipper Kappel sagde så en gang, at han nok skulde få hende til at vige, og skød på hende med en sølvknap. Hun såes heller aldrig mere, men skipper Kappel blev syg og døde kort efter. jg. hansen.
da.etk.DS_05_0_01294
I Salten gik en Hare i en anden Mands Kål. En Kone i Nabolaget var mistænkt for at være en Hegs, og så skød Manden den med en Sølvknap. Andendagen lå den Kone og havde Låret smadderet. Tern S., Vrads H. Jens Kjær, Vrønding.
Der var en gammel Kone i Vesterby i Darum, der hed Sidsel Lustrup, hun kunde gjøre sig om til en Hare, det var da Folks Mening, og de sagde, at hun kun kunde skydes med en Sølvknap. Darum S., Gjørding H. Pens. Lærer Petersen, Kolding.
De gik karle og piger sammen til hove på Marselisborg, og mens min aldefader var med, var der en pige, som aldrig vilde med de andre, hun kunde aldrig blive færdig. Så løb der en hare for ved dem hele vejen frem og tilbage og løb og legte, og når de kom ned til gården, var pigen altid kommen og stod der nede/ De prøvede at skyde på den hare flere gange,...
I Krogsgård jorte løb en hovedløs hare hver aften kl. 12. Der var mange, som prøvede på afskyde, men de kunde ikke. En gang, da det blev fortalt til den gamle Eas Kræmmer, sagde han: »Da skal a minsæl nok skyde den.« Han tog da en sølvknap og lagde i bøssen og skød på haren. Så forsvandt den, og ingen har set den siden. Efter Ane Joens. N. P. O.
På en gård her i nærheden var der for en ti år siden en hare, som lob der om aftenen i længere tid. Det var især konen, den løb efter, når hun kom ud, hun kunde næsten ikke vise sig, uden at haren var der. Så vilde folkene prøve at fange den; men det kunde de ikke. En gang havde de nær fået fat i halen af den, en anden gang skød de efter den, men havde...
Der lob en ræv ovre på engene ved Lønborggård, og Peder Svas kunde godt komme skudnær til den, men hundene vilde slet ikke have med den at gjøre, og når han skød, så slog den lige op med bagbenene og slog en stor sk., ad ham. Så lagde han en arvet sølvknap i, men den kom ikke alligevel. Ebbe Smed.
Kragen. Da han havde trådt tojrerne ned i røddojet i engen, kunde de spore ham i duggen og fandt såledos tøjrerne. Vinkel. Lars Nielsen, Vinkel. Om Kragen findes mere udførligt i >.)yake Folkeminder VI s. 102.
I Soby ved Tastuni so var der 1864 et åshus. Der var suler midt hen art, og der var fire støtter midt inde i huset. Der lå en egebjælke hen ad klofterne. Vogn Pedersen, Vinkel.
Når Mikkel Bødkers kone skar hul på en kage, så sagde hun somme tider: A, jøsses misæel, vi spørger snart lig, men hun vilde ikke sige, hvorpå hun kunde se det. Lars Nielsen.
da.etk.JAT_03_0_01621