485 datasets found
Danish Keywords: pose Place of Narration: Værslev ved Kalundborg
Der boede en møller i Refsnæs mølle, som en dag, da han vilde gå op i møllen, så sin egen skikkelse gå foran sig med en pose på nakken. Han blev underlig til mode og fortalte det senere til sin kone, idet han sagde: «Nu lever jeg ikke ret længe,» og det gjorde han heller ikke, ti få dage derefter døde han. M. Nielsen.
da.etk.DS_02_H_00319
Manden i Tudebjærg han havde en Datter, og hende vilde den Mand oppe i Vallebjærg have til Ægte. Men han måtte ikke få hende, og så kastede han en Pose Sand efter Tudebjærg-Manden. Men det gik over Bjærget og blev liggende som en hel Høj, der endnu findes oppe ved Jens Madsens Gård. Altså kom Klatten for langt. Vallekilde S., Ods H. Lars Julius Timm,...
da.etk.DSnr_03_0_00181
En mand kom kjorende til Hjørrivy, og så skulde han visiteres. De spurgte, om han havde noget. Nej. Hvad det da var for en pose der bag i vognen? Det var ål, svarede han. Ja, de skulde konfiskeres. Nå. men han vilde selv beholde posen. Ja, den kunde de ikke tage. “Vil du så hælde dem ud på gulvet?” Nej, det vilde han ikke. Så hældte betjenten dem ud, men...
da.etk.JAT_05_0_00118
Alle herregårde, der er rundt omkring i landet, har Fanden sat. Da han kom over Fyen, havde han dem i en pose, og der gik i det samme hul på posen, så en hel del drattede ud. Derfor er der blevet så mange herregårde ovre på Fyen. Jelijærg højskole-
da.etk.JAT_02_0_00114
Når man bar kjøbt en gris, skal hovedet af den puttes forst ned i posen. Chr. Møller, Ringive.
da.etk.JAT_01_0_01079
Mange fon i mosen, giver mange gryn i posen.
da.etk.JAT_01_0_00298
Kommer du en møller, en tolder og en skrædder i én pose og ryster dem dygtig, er den første, der kryber ud af posen, en kjæltring.
da.etk.JAH_06_0_00534
Når kjæltringkvinderne kom ind et sted, vendte de ryggen til bordet og satte posen på det. Når de havde fået forklædet fyldt, rejste de af igjen og gik så ud til en digeside og tømte forklædet af i deres pose. Det gjorde de aldrig inde, man skulde vel ikke se. hvad de havde i den. Mads Holdt, Påbøl.
da.etk.JAH_05_0_00549
En Mand på Herskind Hede havde i Plasningen været til Mølle. Da han kom noget nær hjem, så' han Luerne slå ud gjennem Taget på sit Hus. Han smed da Posen og løb hjem ad, men da han kom hjem, var der ingen Ild at se noget Sted. Det havde jo så været Forbrand. Da han omtalte det til Folk, lod de falde Bemærkninger om, at nu vilde han nok til at brænde sit...
da.etk.DSnr_02_J_00210
Jerusalems Skomager vandrede omkring i Moser og Kjær, han så ud som en gammel fattig én og havde en Pose på Ryggen. Det var om Natten, man fik ham at se. Anders Nielsen. Vejlby.
da.etk.DSnr_02_G_00061
For en byld skal man tage sorte kommen og komme i en pose og hænge den for brystet, det er så lige meget, hvor man har bylden. Påbøl.
da.etk.DS_04_0_01867
Der var nogle rovere i Særslevgårds skov. De opdageges ved en bitte pige, der skulde til møllen og hente mel. De havde seet hende flere gange og spurgte om, hvor hun var fra. Det turde hun ikke sige, for roverne havde truet med atslåhendes forældre ihjel. Så stak hun hul på posen...... Gjedved.
da.etk.DS_04_0_01564
En kone nu"idte en mand her ude på broen ved Sundby. Hun havde fået en ny kåbe og var rigtig stor af den, den var både lang og kjøn. Så siger hun: “Hvad tykkes du nn om mig i dag?” Han svarer: “A har tit set en gris i en pose, men aldrig en so i en sæk”. Torkild Pedersen, Vodskov.
da.etk.JAT_06_0_00362
Kristoffer Jænn&ww (o: Enøje) gik omkring og tiggede. Da kommer han forbi en dod kat, der var helt rådden. “Der ligger mi sæel en gowe rujavvw”, siger han, og sa tog han den og puttede den i sin pose. Kasmus Kjær. Villendrup.
da.etk.JAH_05_0_00696
En fattig kone gik og tiggede. Så kom konen i huset med en bitte håndfuld mel, og der kan jo sagt være meget i den, og puttede i hendes pose. Så sagde tiggeren: “Gav du mig noget, morlil, eller du gjorde ikke andet, end du mjellet (o: melede) din hånd i min pose?” Pábøl.
da.etk.JAH_05_0_00538
En mand havde stjålet en pose fuld af gronkål. Da han så gik med den, kom der en anden mand og lod ham vide, at det var hans kål, han havde stjålet. Det påstod den anden var ikke sandt, og dersom han havde stjålet kålen, så vilde han ønske, at han måtte komme til at ride oppe i månen. I samme ojeblik blev han også forflyttet og sidder endnu den dag i dag...
da.etk.DS_02_G_00114
Henne ved Sale der var en bjærgmand. Så skulde en mand tæt ved have barn i kirke og bød også bjærgmanden. Han spurgte, om Vorherre og sant Peder skulde med. "Ja, så kommer a ikke, for a var ude den anden dag, og da smed han en trommestik fra sig og slog mit ene ben i stykker. Men a skal nok give dig faddergave alligevel," og så gav han en hel pose fuld...
da.etk.DS_01_0_01413
En mand rejser fra Kjøbenhavn til Korsør, hælder pengene af pungen, og værten giver han de halve. Han giver pigen en skilling og rejser til Nyborg. Der gjør han lige sådan, rejser til Middelfart og gjør ligeså. Nu har han ingen tilbage. Hvor mange fra først af? 14 skilling. Jørgen Hansen.
da.etk.JAT_06_0_00845
I en gi. bibog, som mange kom for at låne, havde fader skrevet: Bogen haver ingen liv, hvem den stjæler, er en tyv, han skal så med bodlen tale, ravne og krager skal over ham gale. Bindslev, Vendsyssel. Friskolelærer Jørgen Hansen.
I julestuerne legede vi også : Den rige hr. Randsbjærg. Han var svært udpyntet, og for det meste havde han klokker på. Han hoppede og sprang og havde en flok svende med sig. Bag efter ham kom fattig Per Eriksen, skrutrygget, pjaltet og med alle sine lurvede sønner. Jørg. H., Mads Jensen, Udby sogn.
da.etk.JAT_04_0_00266