319 datasets found
Danish Keywords: pege Place of Narration: Refshale Kragelund
I ældre tid fandtes altid inde i dagligstuen en hylde med øl og brændevin og tobak. Kom der så et fremmed menneske, pegede manden i huset på hylden, og den fremmede kunde da gå hen og tage for sig af sagerne. ,j. Jensen, Refshalc.
da.etk.JAT_03_0_00063
Mine Forældre boede i Pederstrup i Vinderslev. Jeg havde en mindre Søster, som blev syg, da jeg var en 10 År, og vi to plejede at ligge sammen, men da hun nu blev så syg, kom jeg ud at ligge i Dagligstuen i en gammel Standkiste, for vi havde ikke flere Senge. En Nat, mens jeg lå her, vågnede jeg og blev så forskrækket, at jeg ikke kunde få en Lyd over...
da.etk.DSnr_02_H_00362
Vor nabo, Mads Præst, kom tit over hos os om aftenen. Så begyndte han at fortælle historier, og han kunde flere, end der er dage i et år. Til sidst blev han selv så bange, at han turde ikke gå ene hjem, og han var endda en stor, stærk mand. Han plejede da gjærne atZ sige 'til min. fader: “Du kommer til at folge mig forbi den sten, der ligger her ude ved...
da.etk.JAT_06_0_00251
Den side, katten rækker poten imod, når den vasker sig, derfra kommer fremmede den dag, eller også bliver det godt vejr. Karl Timmermann.
da.etk.JAT_03_0_01172
Byen Odense har sit navn af, at da Odin boede på Næsbyhoved slotsbanke, blev de første huse byggede der, hvor nu Korsgade er. Odin stod da med sin kone ude på bakken, hun pegede på husene og sagde: "Odin se!" og deraf fik byen navn. j. p. M.
da.etk.DS_03_0_02128
To mænd fulgtes ad, og så gik de over kirkegården om aftenen. Så siger den ene mand, idet han peger hen på gravene: “Der ligger min fader, og der ligger den, og der ligger den, stat op alle de døde ta ta.” Så var der en gammel kone, der lå henne ved en ligsten, og da han sagde dether, så rejste hun sig op og sagde: “Her er a!” Den anden mand han blev så...
da.etk.JAT_06_0_00277
Når arbejdsredskaberne er lagte over kors på graven, ser man efter, til hvad side den sidste skovl eller spade peger, ti fra den side vil det næste lig komme. Holmsl. P. K. M.
da.etk.JAT_03_0_01556
Når ens hår vil løbe af, skal man studse det i månens opgang, så tager det til at vokse igjen. Chr. M., Ringive.
da.etk.JAT_03_0_00387
Når man peger efter Lygtemanden, sætter den sig på Fingeren, eller man går vildt. Vendsyssel. A. E. Jakobsen.
da.etk.DSnr_02_J_00004
A tjente i Hjortshøj ved Peder Jensen, og så havde vi et par klodder, der havde fået gale hen. Han siger da til mig, a skal ride op til Skrald-Såren i Grøtrnp med dem. Man a måtte ikke gå inden for, og ingen ting måtte a sige. A skulde blot holde uden for, så skulde han nok komme ud, også skulde apege på bæsternes ben. Nå, han kom også, og a pegte. Så...
da.etk.DS_06_0_00850
Ien lille skov ved PeJcrstrup, to mil syd for Odense, skal den berømte biskop Jens Beldenakke have haft en borg. Der findes døg ingen levninger af den, men folk peger på en bakke i skoven og siger: "Se, der lå i gamle dage Jens Beidenaks borg!" Om bispen og hans borg véd folk ellers ikke noget at fortælle. jørgen nielsen, sollince.
da.etk.DS_03_0_01347
Når de har lange arme, får de mange børn. Mors.
Anders Pinvig gik og pløjede på marken og havde et par stude for. Så kom en ukjendt mand til ham og spurgte, om han kunde ikke vise ham vejen til Kikkenborg. “Jo, det kan a nemt”, og så tog han ved ploven og holdt den op, så studene hængte ned fra den som et par pibelidser, pegte med den og sagde: “Der kan du gå op over heden, så er du der straks”.
da.etk.JAT_02_0_00184
For at give sin tale lidt mere vægt brugte en præst, når en formaning var given, at pege på en eller anden tilhører med de ord: “Hvad siger du dertil!” En dag pegte han på en gammel kone. Men hun foer helt forskrækket op og sagde: “Det véd a ikke, hr. pastor”.
Der var megen sygdom hjemme, og når folk snakkede om, at de var forgjorte, så sagde min fader, idet han pegte på et sølvspænde, han havde arvet i tredje led: “Her sidder det, som nok skal holde trolden borte fra mig”. Mariane Agger, Bjærgby.
da.etk.JAH_06_0_00270
De lokale Sagn peger alle hen på, at Angantyr og hans Brødre skal være begravede i Højene nordvest for Bisgård. De kaldes endnu Røverbakkerne. Lærer Sørensen, Onsbjærg. Onsbjærg S., Samsø.
da.etk.DSnr_03_0_00169
Til stankelbenene siger man: Møller, møller, mollermand! vis mæ, hwar mi kjærrest er, hellers rykker a både loer å bien a dæ. Så peger den med et ben i den retning, hvor kjæresten er. H. Th. Nybo.
da.etk.DS_07_0_00997
Her i Vester-Vedsted har der også været meget hekseri og tro på sådant. Et gammelt kvindfolk, der sad her i vort hus, det var hende, vi fik huset af, hun sagde tit til min moder: »Se, Bodil, der er jen lys, og der er jen ly3 (i det samme pegte hun omkring sig efter dem) og se, der er jen, det er bare hekser og skidt, der er her.« Hun lod altså til at...
da.etk.DS_07_0_00012
Somme vil have til, at det at vende vinden ved ildebrand, skal gå lidt naturlig til, det er blot at stå med en kjæp og pege lidt og gjøre nogle vendinger med. Lavst Sommer, Tåning.
da.etk.DS_06_0_01213
Niels Mikael Åboe, der var præst i Kragelund fra 1820 til 1859, var en af sin tids lærdeste præster. Der skulde en gang være provstevisitats i Kragelund, og provsten var hr. Stockholm i Levring, også kaldet Linkeben, fordi han havde en hinkende gang, da det ene ben var kortere end det andet. Provsten var en brøsig og spydig herre, så pastor Aboe ikke var...