31,089 datasets found
Organizations: Berkeley Danish Keywords: nordre Place of Narration: Kværndrup Fyen
Ved siden af en høj, der hedder Mosehøj. lige sydost her fra Kokholm, så a en morgen, lidt for solen kom, en bitte dreng, der løb om til den nordre side af højen. A kom fra den søndre side. Lavst i Kokholm.
da.etk.DS_01_0_00055
Den nordre gang i Tisted kirke kaldes Brændevinsgangen og skal have fået dette navn deraf, at bønderne i denne gang stod og drak brændevin og spiste deres brød under prækenen. H. a. b.
da.etk.DS_03_0_00395
Her i V.-Vedsted siger de: Voneeer, grow, xæer, men i Hvidding siges: Vinnet, grøen, \æjr. I S.-Farup, V.-Vedsted og Egebæk siger de æ til dem selv, men ikke i Ø.-Vedsted nordre by. I den sondre by (syd for vejen), sagde de æ. Men nu siger de a i hele byen. Det selv samme med hensyn til v og hv. Karl Andreassen V.-Vedsted.
da.etk.JAT_06_0_00810
Der var et Sted i Bjærgby Bjærge, imellem Bjærgby og Snævre, der var noget, der gik og råbte om Natten: »Her er red og ret Skjel, her er red og ret Skjel!« Det var i de nordre Bjærge, og det skulde være en Mand, der hed Niels Johansen. Mange har hørt det, åhaja! Der er også søndre Bjærge, men der kunde en godt færdes. Niels Johansen havde Ord for at...
da.etk.DSnr_05_0_00832
I Nordgavlen af det nordre Kors ved Borbjærg Kirke sidder højt oppe to Sten med Hjørnerne ud. Det skal være Højden af ko Kjæmper, Fader og Søn, som har bygget Kirken. Efter nogle Meddelere var de endog så høje, når de knælede ned. Opt. 1922 af Lærer H. C. Hansen, Trabjærg, til .F.resbogen. Borbjærg S., Hjerm H.
da.etk.DSnr_03_0_00199
Lige ved den nordre og vestre Gård i Brøndum er en stor Bakke, de kalder Mosebjærg, der skulde også have været Underjordiske i Oldtiden. De skulde have gået ind i den næste Gård og dandset der om Natten. Hans Kristensen Lund, Madum Sø.
da.etk.DSnr_01_0_00332
Der ligger en skat et steds i Uldbæk mose, Lyne, for de gamle har set et lys brænde der ved nattetid. Men folk er nu om stunder komne i vilderede med, om det er den nordre mose, op mod Tinghøjene, eller den søndre ovre ved Sidselhøj. m. eskesen.
da.etk.DS_03_0_02177
I Ovtrup, i nordre side af Vesterheden, der går ind på Rakkeby mark, er en lang dal, som den dag i dag hedder Kræmmerdal. Her skal for lang tid siden en kræmmer være slået ihjel, og dalen blev da opkaldt efter ham. Mads Skriver.
Pigerne på Rødslæt siger, at der brænder Lys i et Gjæste kammer om Natten, de ser det, når de kommer sent hjem. Det er i det nordøst Hjørne af Borggården og bruges endnu, men Døren til det fra den lange Gang i det nordre Sidehus er nu aflåset. Vadum S., Kjær H. Hans Hansen, Rødslæt.
Da Hofjægermester Bech kort efter, at han var kommen til Engelsholm, havde den vestre Side (?) af Kirketårnet i Nørup nede, og de så grov en Kalkkule ved den nordre Side af Kirken, da grov de omtrent 60 Benrade op på ét Sted. Her havde været en stor Fællesgrav for de mange Soldater af de polske Hjælpetropper, der døde her af en smitsom Syge i 1659. Også...
På Drenderupgàrd, Ødis sogn, på den nordre ende af den østre ladelænge, er der et åbent hul, hvor der intet tag kan holdes på. Det er ofte blevet tættet, men det bliver åbnet hver nat igjen. Der fortælles, at der ofte kommer en karet med 4 sorte heste for og kjører op for døren. kathr. clud.
da.etk.DS_05_0_00248
Det har gået et gammelt sagn om, at der gik skov fra Uldbjærg helt til Bjørnsholm. Der har været skov fra Lillemølle op til Grynderup skjel, og Risgård og Lille-mølle mark var én skov. Der går endnu skovdige om Lille-mølle og Risgård mark på vestre og nordre side. Skoven har været her osten og sønden for diget, for ned mod fjorden har der jo ingen skov...
da.etk.DS_03_0_01988
I Ginderskov skal der have stået et slot, som har givet Ginding herred navn, og det var omgivet af grave. Haderis å slår her en stor bugt i sydost, og fra det nordre hjørne af bugten og til det søndre har der været gravet en stor grøft. lærer cristensen, mundbjærg.
Der har ligeledes været en hellig kilde imellem Grinderslev og Tise i en lavning ved nordre side af vejen. Jordsmonnet skråner dog stærkt til oster ned fra den. Nogle kalder den Helene kilde. jebjærc højskole.
I Nordre-Hadsund havde en karl lokket en pige. En aften, de unge gik på gaden, lod de ham høre det. «Hvad kan det gjore?> siger han og spotter med det, «får hun en son, skal han kun have én arm.» Pigen var frugtsommelig, og da barnet blev født, havde det kun én arm. Lærer Stegger, Lystrup.
da.etk.DS_02_G_00190
Omkring Tranbjerg kirke ved Århus har der ligget en lindorm med unger, og de havde huller uden for den nordre indgangsdor ind under kirken. Der lå altså ungerne inde. Så blev den indgangsdor muret efter, og nu er den i syd. En karl på Testrup hojskole.
da.etk.DS_02_E_00075
Der er et Kammer på Nislevgård, som de kalder Herskabens Kammer, og der tør ingen være i, for der skal have gået så ilde til en Gang, en af Herskabet har gjort nogen Fortræd der inde, men hvad det er, kan ikke huskes. Spøgelset blev så manet ned, og Pælen stod i Borggården ved den nordre Side, da jeg i Fyrrerne gik til Hove der på Gården. Otterup S.,...
Der går en hvid Jomfru ude i Haven på Rødslæt. Flere har set hende sidde der på en Bænk, iblandt andre Forpagter Hastrup. Hun færdes også på den lange Gang, der er i den nordre Sidebygning. Præsten fra Vadum kom undertiden herop, og da han hørte det, sagde han, at når de så hende igjen, kunde de blot hente ham. Vadum S., Kjær H. Hans Hansen, Rødslæt.
Der var en Billedhugger, som var født på Stensballegård, og han havde en Datter. Flere var forelskede i hende, sådan en Svend, han havde, men også Herren på Stjernholm Slot. Denne sidste kom hende for nær, og hun blev frugtsommelig og fik to Hundehvalpe. Så blev hun muret inde i den nordre Side af Klosterkirken i Horsens. Han på Stjernholm rejste så til...
Tandslet Kirke skulde have været bygget ved Gården Elholm i en Mark, som endnu kaldes Kirkeblok, omtrent midt i Sognet. Men hvad der blev opført om Dagen, blev flyttet om Natten til det Sted, hvor den nu er. På den nordre Side sees Spor af en tilmuret Dør, der kaldes Junkerdøren, som de mange Junkere, der før skal have været i Sognet, benyttede. En Plads...