31,089 datasets found
Organizations: Berkeley Danish Keywords: nisse Place of Narration: Døstrup Sønderjylland
Nissen eller pugen fik jo al tid smor i sin søde boghvedegrød, og dersom det ikke glemtes af husmoderen, så bragte han huset lykke og velsignelse i al verdslig henseende. _ Men smorret spiste han ikke, nej, det gjemte han for deri at stege deres sjæle, som han havde stået i forbindelse med i denne verden. A. L. 80 B. Nisser.
da.etk.DS_02_B_00150
En kan gjøre Kors oven over sit Korn, men en kan ikke gjøre Kors neden under det, derfor kan Nisserne tage det. Søren Andersen, Giver.
da.etk.DSnr_02_B_00137
Nybol Kirke skulde have stået på et Bjærg imellem Nybøl og Stenderup, men hvad de havde bygget om Dagen, kom Nisserne og lagde over, hvor Kirken nu står. Derfor kaldes det Bjærg endnu Kirkebjærg. Peter Ludvigsen, Stenderup. Nybøl S., Sønderborg A.
da.etk.DSnr_03_0_00525
Lars Peter havde Nisser, og de hjalp ham med at blive formuende. Som Skoledreng var jeg ikke dristig ved at gå forbi hans Sted om Aftenen. Kristian Simonsen, Helnæs.
da.etk.DSnr_02_B_00129
I Kikkenborg i Hammer Sogn havde de Nisser, der malkede Køerne, før Folkene kom op. Marie Nielsdatter, Stensbæk, Lendum.
da.etk.DSnr_02_B_00103
Der lå et Hus ved østre Side af Helium Bakker, og den gamle Mand der i Huset sagde, at der var Nisser inde i dem. A var der i 15 År og hørte hvert År, at der var sådan Dumren i de Bakker fra November til Jul, men så snart Jul havde været, så hørte vi ikke noget mere. Til sidst blev vi så vante til den Lyd, at vi brød os ikke om det. Søren Larsen, Rollen.
da.etk.DSnr_01_0_00092
Når nogen går ud over Kjeld Kristensens mark i Mollerup og kommer til Matvskank, så kan de ikke komme længere i oster; men så går de lige over til Rcrrbakken. På Vrat-vejen syd for Mollerup kan heller ingen gå uden at gå vild. Folk har også set, at Huulhøj der i nærheden har stået på fire gloende pæle, og nisserne har dandst rundt om den. j. Jensen,...
da.etk.DS_01_0_00768
Sottrup Kirke. Da den skulde bygges, vilde Folkene i Sottrup have den bygget på Abildgårdsbjærg midt i Byen, men så flyttede Nisserne det om Natten derop, hvor den nu står. Sottrup S., Sønderborg A. Mathias Jensen, Sottrup Skov.
da.etk.DSnr_03_0_00524
Oppe i Skjærum Sogn ved Siden af Vejen, der går fra Hørmested til Skjærum, der står en Torn, hvor der skal bo nogle Bukkenisser under. Det skal være nogle bitte nogle med en rød Lue på Hovedet, og den er der en Dusk oppe i Toppen af. Jens Pedersen, Rendborg, Elling.
da.etk.DSnr_02_B_00116
I Stensbæk var der også Nisser. Folkene stod uden til og så på, at der løb en 5, 6 Nisser om Aftenen og skåtede oven på Mønningen. Jeppe Kristensen (Jørgensen), Østen-Kjær, Tværsted.
da.etk.DSnr_02_B_00106
Nisserne kommer igjen i 1900, og Spøgelser skal rase mest i de Hundredår, der har ulige Årstal. Peder Rasmussen, Glamsbjærg Mølle.
da.etk.DSnr_02_B_00102
I Skivum. var der en Gang så overbeladt med Nisser og Bjærgfolk. Der var et Bryllup, og så kom de der og åd Maden af Tallerkenerne og s . . . i dem i Stedet. Søren Andersen, Bravlstrup.
da.etk.DSnr_01_0_00376
Kun i de gårde, hvor nisserne blev godt beværtede, var der lykke. I Trældegård i Knebel blev der med megen omhyggelighed sorget for nissens bespisning, og derfor hentede han også hø og halm i de mindre venligsindede gårde og slæbte til Trællegård. Først da Molboerne fik kirkeklokker, forsvandt nisserne. j. Gronb. Pedersen.
da.etk.DS_02_B_00144
Nisserne fra Spotrup og Bodeling præstegård kom en gang til at slås, og vi kan se knuden endnu, hvor det gik for sig. Anders Moller kom en aften forbi det sted, han var den gang mollersvend i Spotrup molle og vilde hjem. Da blev det helt morkt, og der kom noget forbi ham som et læs ris eller en rubberet lime, der strog hen ad hans klæder. Lem, Sall.
da.etk.DS_02_B_00074
Der var en ni-se i Bolkjær og en i Storegård. Ikke ret langt fra Bolkjær er en lille høj, er Vanghøj, og der lå al tid noget halm ved, når én kom forbi. Det hidrorte fra nissernes slagsmål, da de stjal foder fra hinanden. Kristen Vad.
da.etk.DS_02_B_00069
Der var en nisse her i Sønder-Kongerslev i Kræn Bundesens gård. Karlen var en gang med ham i Randnip at stjæle, og de skulde jo have en god borren. Da de kom til en bitte hoj på præstens mark, der kaldes Knoldhoj, sagde karlen, at nu vilde de hvile dem. Nissen sagde så, at havde 54 B. Nisser. han vidst, at hvilen var så god, så vilde de have taget hele...
da.etk.DS_02_B_00049
Nissernes udvandring. "Der er kirker her og kirker der og kirker alle vegne." h. a. B.
da.etk.DS_01_0_01353
I Knepshøj i Andrup bjærge, Steppingc sogn i Sønderjylland, har der før været mange nisser. Man har tit set dem lege uden om højen tidlig om morgenen. Det var små grå mænd med lange, røde tophuer, a. C. Poulsen.
da.etk.DS_01_0_00171
Der boede nisser under en skovabild sønden for Hurup ude på marken, og en mand så en aften to røde drenge, som han kom til at gå bag efter fra skovabildeu og op til hjørnet af toftediget; der forsvandt de. Der er et hul under abilden lige ved stammen, og hvor tit man end stoppede det, var hullet æbent igjen om morgenen. Eebekka Stovstrup, Hårup.
da.etk.DS_01_0_00021
Før måtte bjærgmænd, nisser, trolde, gjenfærd o. s. v. gå på jorden, men efter reformationen må de kun færdes under jorden. J. Jensen, Refshalegård.
da.etk.DS_01_0_00006