175 datasets found
Danish Keywords: ni Place of Narration: Leerskov
Øster-Logum Kirke skulde have været bygget vestlig for Harslund på en Mark, som endnu kaldes Kirkedal, Men om Natten blev Stenene og Træet, der allerede var tilkjort, flyttet hen til det Sted, hvor den nu står. Dette blev antaget for en Tilkjendegivelse fra Gud, og så blev Kirken bygget der. Det Sted kaldte de Locum dei o: Guds Sted. Derfra stammer...
da.etk.DSnr_03_0_00456
Midt i Øster-Løgum Kirke under Loftet hænger et Skib, som en Sømand fra Gjenner en Gang har skåret ud og skjænket til Kirken.
Ligild skal være et hvidligt Lys, som bevæger sig fra det Hus, hvor én snart skal dø, og hen til Kirkegården. Nis Callesen.
da.etk.DSnr_02_J_00078
Man ma ikke spytte pa ilden, for sa spytter man på Vorherre. Nis C.
da.etk.JAT_01_0_00517
Til det hul i Egvad kirke, som man aldrig har kunnet få lukket, lovede en kjæmpe i Lbjt at forskaffe en sten. Han stod så ved Løjt kirke og smed den efter Egvad kirke, men den faldt ved Risjarup og sidder nu i et stendige. nis c.
da.etk.DS_03_0_00149
Om Øster-Løgum kirke hedder det, at den står i «eu glans». Dette har man set fra mange steder, og helt oppe ved Flensborg skal det kunne sees. Nis Callesen.
da.etk.DS_02_J_00229
Der var to gårde i Ommesirup, og den ene mand var fattig, og den anden var rig, og det kom af, at han havde en nisse. Så skulde den fattige broder også have lykken, og så kjorte de nis ned til ham på en hjulbor. Nu vendte det sig sådan om, at han blev rig, og den anden fattig, men om det var uisses skyld, vidste de jo ikke. Maren Knudsdatter.Uglbølle.
da.etk.DS_02_B_00217
En gammel bonde her fra Gjenner, de kaldte ham Nis Kromand, han og hans folk var ude at slå græs på (Jjenner made. De Løjt karle var også ude at slå græs ovre på den anden side af mølleåen, altså på Løjt made. Så kommer de til at blive uens, for de Lojtboer pukkede de Gjennerboer. Så sprang Løjtboerne over til dem. Men nu var der en Gjennerbo, der tog...
da.etk.JAT_06_0_00083
Stiller banen sig på rygningen og galer, vil gården snart brænde. H. V. R.
da.etk.JAT_03_0_01231
Ingen må sy på sit tøj, mens do har det på, så syer de deres lykke hen. A har hørt om én, der syede al tid på sine klæder, når han havde det på, men han fik også en sølle lykke i verden.
da.etk.JAT_03_0_00980
Dronning Margrete skal en Gang have flygtet for Lybækkerne op på Norborg Slot. Hopsø Mose og hele Dalstrøget op til Nørborg So skal den Gang have været sejlbart Vand, og det flygtede hun op ad. Nordborg S., Sønderborg A. Nis Nissen, Nørborg.
da.etk.DSnr_04_0_00050
Før Esbjærg blev til, havde de i mange År set Lys derovre. Nis Hansen, der var født Juleaften, kunde se det og flere andre her ovre ligeledes. Det var en gammel Spådom, at der skulde blive en stor By der ovre, og Jærne Kirke skulde blive Midtpunktet i den. Peder Hansen Clausen, Nordby, Fanø.
da.etk.DSnr_02_J_00142
Min Moder fortalte, at hun og en anden Kone en Gang kom fra Åstrup og vilde her til Møltrup, hvor de var fra. Moder gik midt ad Vejen, men den anden Kone gik ad Stien. Ligesom så min Moder gik, så faldt hun, og hun faldt hvert Øjeblik. Så siger hun til den anden Kone: »Hvordan kan det være, a går sådan og falder?« Ja, det vidste hun jo ikke. Hun blev ved...
da.etk.DSnr_02_H_00482
Forend krigen så en pige i Risjarup en hel mængde soldater marschere ad vejen ind i byen. Den første indkvartering kom netop den vej og så bestemt ud, som pigen havde beskrevet det, Nis Callesen.
da.etk.DS_02_J_00380
Æ hel skal have været et spøgelse, som raslede med jærnlæuker. Man kunde tit høre den gå fra éu gård til en anden, men set blev den aldrig. Nis C.
da.etk.DS_02_H_00134
Nissen, der vred halsen om på en ko og skaffede én igjen. Da den ikke kunde finde truget, og karlen slog den, sagde nis : «Husk på, den er kommen fra Als i nat.» N. C.
da.etk.DS_02_B_00208
Rogter på Lundences, der bildte sig selv og andre ind, at der var en nisse i kjorhuset. Den narrede ham tit. Ko havde kalvet, og når han så kom, skrannede nis, og der var ingen kalv. Soren Karl Hansen, Ådum præstegård.
da.etk.DS_02_B_00173
En gammel kone fra Hedehusene i Olgod fortæller, at hun som pige tjente oster på og skulde sidde oppe ved en ko, der vilde kælve. Den kalvede, og hun fik kalven i en stovte og kjorte den over ad fårestien. Men lav hun så væltede den af støvten ved doren, så stod den op og slog en skranni af hende. Det var jo nis. Niels Tranbjærg, Tirstrup.
da.etk.DS_02_B_00164
I Puggård i Gjbrding giver de endnu Nis Pug boghvedegrød hver løverdag aften og har gjort det, så længe folk kan huske. De lægger dem ind under en sten, og kommer sm6r i dem. Der er gravet et hul ind under stenen, og der kommer han så og tager dem. Ane Marie Pedersdatter, Egholt.
da.etk.DS_02_B_00145
En nis sad i et høhul og drillede hunden og sagde : «Tosselall, ta i den to, tosselall, ta i den to!» og så stak han den ene fod og så den anden fod ud til hunden, som stod bunden neden for. Det stod en karl og hørte på, og så listede han sig hen og skjowd ham ned til hunden. Men om natten tog nis en havfjæl og lagde over kjallen, og så tog han karlen,...
da.etk.DS_02_B_00109