171 datasets found
Danish Keywords: mos Place of Narration: Tåning
Der er mange skaller i Mos sø. Folkene i Borup fauger og spiser mange af dem, og derfor kaldes de de Dørup skalleslugere eller og blot skalleslugerne. Der siges også, at de har sådan en bred mund, fordi de sluger de mange skaller. Ellers kaldes byen Vor-Dørup til forskjel fra Skiden-Dørup nord for Skanderborg. Lavst Sommer, Tàning.
da.etk.JAH_03_0_00162
Der var en mand i Ejer, i den såkaldte Møllergård, der var så stærk, han slog Polakkerne ihjel, når han kunde få fat på en enkelt én, og så red han dem ned i Mos sø ved nattetid. Så fandtes ligene jo siden ude i søen, da Polakkerne var henne. Han gik jo igjen efter hans død, for han havde også gjort fer meget af det, og de gamle, der lå ved kreaturerne...
da.etk.DS_04_0_00387
I polakkertiden slog de en Polak ihjel her ovre i Yding skov, og så red de om uatten ned med ham i Mos sø og kylte liget derud. Siden den tid kom en rideude på en hovedløs hest ned gjennem Polakkerdalen, og mange er rædde for at gå der ved nattetid for det spøgeri. Der løber en bæk ned gjennem dalen, som et sted kaldes Springbæk, dernæst Markbæk og...
da.etk.DS_04_0_00386
Der var et kloster omme ved Skanderborg, der kaldtes Ring kloster. Derfra og til slotskirken var en løngang. Ved vestre ende af Mos sø ligger Kloster mølle, som også har været et kloster for nonner. Der er nylig fundet levninger af murene. Derfra og til Borg kloster på den anden side af søen, som var et munkekloster, var der også en løngang. ane...
da.etk.DS_03_0_00996
Ma Mikkels i Lille-Tåning så én komme ridende på en hovedløs hest ind ad Niels Lavrsens port en aften. Kort efter var der tre ude at sætte åletråd på Mos so, den ene var en tjenestekarl hos Niels Lavrsen, den anden var en gift mand, som havde en stor gård og flere born, og de druknede begge. De havde en hund med, og den smed de ud for at se, hvordan den...
da.etk.DS_02_H_00121
Ved den å, der forbinder Skanderborg sø og Mos sø, ligger en lille skovbevokset holm eller ø med åen på den ene side og eng på alle de andre. Denne 0 kaldes Morholm. Da Polakkerne var her, forfulgte de en gang nogle kvinder og børn, som i deres nød søgte tilflugt på holmen. Polakkerne indhentede dem der og slog dem alle ihjel. Deraf fik holmen sit navn,...
da.etk.DS_04_0_00380
Ved Mårholm var et høl, der kaldes Mårholmshøllet, åen løber ind ved det, og der skal nogle have smidt en kiste ned en gang i ufredstider. Nogle vilde så til at fiske den op, da de havde set et lys brænde over den. De var komne så vidt, at de havde fået den op i vandskjellet. Så sagde den ene: "Nu skal den holde". I det samme galte der en kok, og så sut...
Oppe fra Ejer fortælles et sagn om nogle Polakker, som en karl skulde vise vej og red med ned og smed dem i Mos sø, lidt nordvest for Lavrs Møllers gård i Hem. n. p. Randløv.
da.etk.DS_04_0_00388
Der er et hul under de Svejstrup bakker, der kaldes Grevens hul, men der fortælles ikke noget om det nu. IØstergård skov er noget, der kaldes Rask Halds kammer, det er en bitte sloge. peder johansen, mos sø.
da.etk.DS_03_0_01851
Der er nogle enge nede ved Mos so, der mente de også, der var eliefolk. De lod dem somme tider se, og de var hule i ryggen. Niels Pedersen, Hårby.
da.etk.DS_02_A_00014
Skjel imellem efterhængt og forvedstående kjendeord er åen, der lober fra Salten langsø ud i Mos sø. Imellem et og it: Ry, Vorladegård, Vcstbirk, Underup siger it. — Vissing, Addit, Tønning, Træden siger et. Altså grændsen er Gudenå. Syd for åen kaldes Matrup gods.
da.etk.JAT_06_0_00773
De kyllinger, som lægges i Marie messe og kaldes Mani mos kyllinger, bliver gode til at lægge æg. p. K. M.
da.etk.JAT_01_0_01133
Der skal have været en Løngang fra Voer Kloster over til Lindholms Hoved, en Halvø, der skyder sig ud i Mos Sø lidt til Nordøst for. (Vissing Kloster). Vorladegård S., Tyrsting H.
da.etk.DSnr_03_0_00569
I Nygårds skov rider en rytter på en hovedløs hest. Min fader og morbroder gik meget på nattejagt, og de kom til det spøgeri. Det knasede i løvet og hug ligesom en hest, og hunden, de havde med dem, kunde de ikke få af stedet, så de den nat måtte tage hjem igjen. peder johansen, mos so.
da.etk.DS_05_0_00202
Der er en høj på søndre ende af Yding Rode, der kaldes Rodehøj, og der skal være begravet en kong Rode, som er falden i et slag. Han blev lagt ned med sit slagsværd, og det blev gravet ud for en seks, syv år siden. Vi har også en Rodehøj på Tåning mark, den skal have sit navn efter det samme slag. De skal have slåedes så meget vældig imellem Mos sø og...
da.etk.DS_04_0_00198
Der er et sted omme ved Vengegård, der kaldes Mindet, det har været forbindelsen mellem Ravn sø og en anden vældig stor sø længere oppe, der kaldes den dag i dag Pittesøen, men nu er slet ikke andet end et mosehul. Den er på Hover mark ved Gammelgård. peder johansen, mos so.
da.etk.DS_03_0_01779
Svend Felding han sidder i Felding mos' og råber op til Kræ Bjærrc: "Hvad heller du gi'r mig en skjæpp' havr' til min hest? heller og du gi'r mig en fir' kjærre?"
da.etk.DS_03_0_00032
På Borup mark ligger Sproeshøj nær Jordbjærg banke og syd for Mos so. Den har af og til hævet sig på søjler, og flere har set bjærgfolk daudse der. Lærer Hovgård, Tåning.
da.etk.DS_01_0_00743
De samlede meget mos på kirkegården og farvede mørkegrønt i. Det kaldtes mosgrønt. Lødgryden brugtes til engelblåt. Det var ægte. GuUestrup.
da.etk.JAH_03_0_00340
Min plejefader kunde stille løbske bæster, men de bæster, der sådan bliver stilt, de duer aldrig mere. Mos sø.
da.etk.DS_06_0_00995