Tre saltsten kommet i mælken er god mod forhekselse. Voldby.
da.etk.DS_07_0_00788
Når vi giver mælk bort, skal vi drysse nogle korn salt på ilden, for at ikke den, der har fået mælken, skal gjøre os fortræd for at få smør. P. Jensen.
Den stille uge. Palmcsøndag, frimandag, kvide-tirsdag (da skulde man have pandekager, så blev melet hvidt i det år), aske-onsdag, skjærtorsdag (ni slags kål), langfredag, skidenloverdag (da vaskes der).
Barsel. Er det en pige, er der kun én, der er henne med det og tillige holder det, Er det en dreng, så holder en mand eller karl det. Foruden den, der holder det, er der 4, altså ialt 5 faddere. De 4, sem ikke holder barnet, kaldes stånfarrerer, der gjærne er ugifte, to af hver slags Agerskov. K. J. Lyngbys saml.
En månedstid før jul holdt do unge et gilde, og den aften sagde de, at de gik til musik. De havde udvalgt sig en øltapper og en brændevir.sskjænker, der så gik ned i kjælderen og tappede, hvad de drak. For hver potte, de tappede, skrev de en kridtstreg på tønden, og næste morgen gik de så ned og talte stregerne op. De havde potter med to ører at tappe i....
Eddertussernes fremkomst spår stærkt solstik, især når de vil krybe op ad væggene. F. D.
Det varsler godt vejr, når uglen siger: tust tust (tuit), men uvejr, når den siger: uhu uhu! F. D.
At en edderkop af de små spinder op eller ned ad én, varsler ham lykke. F. D.
Den pige, som første gang hun er gudmoder holder et pigebarn over dåben, bliver aldrig gift. F. D.
Den, som ved forskjæiingcn ej kan linde leddene i benene, har nylig tøjet. D.
Hos os menes en vis sygdom i koens klove at være opstået ved, at de er pattede af vætterne. F. D.
For at gjæslinger kan trives, må man lade dom gå gjennem en honekjievø. Tudse. f. i).
For at koen ej skal kjælve om natten, malkes den gold en fredag, hvornæst malkersken siger følgende: Nu malker jeg dig en fredag, så skal du kjælve om middag. F. D.
Som vejret er den dag. Gerte Føjtens går, vil det være den dag, hun kommer, nemlig Bendikte dag, men på de tre mellemliggende dage vil vejret være ens og anderledes. F. D.
da.etk.JAT_01_0_00706
Indtræffer nyet en løverdag, varsler det godt vejr, Når dot star på enden, men regn, når det vender bugen ned ad. F. Dyrlund.
Med søndensol og nordenvind far hyrden bagt sit skind. F. D.
Om det lyse bjærg ved Klavsebølle hørte jeg fortælle et Par Historier: 1) om Døve-Knud, der mistede sin Hørelse ved at sove på det, og 2) om et Kvindfolk, der var tombet i nogen Tid, efter at hun havde dandset med Bjærgets enbenede Trolde. F. Dyrlund.