425 datasets found
Danish Keywords: læge Place of Narration: Værslev ved Kalundborg
Den ene side af Vejbladene trækker, den anden læger. Sundstrup. E. T. K.
da.etk.DS_04_0_02088
1 Dybbøl gik de til præst i to år. Det første år kaldtes de kukkere, det sidste år snøkkere. Læge Lorents Petersen, Gram.
da.etk.JAT_06_0_01206
Pen hvide smed kunde læge en skade blot ved at lægge hans højre hånd på det. Niels Pedersen, Hårby.
da.etk.DS_06_0_00829
Et Sted i Øsløs Sogn er en Stendynge, som man smider en Sten til, når man går forbi. Det skal være en Selvmorders Grav. Øsløs S., Vester Han H. Læge Roelsgård, Vejle.
da.etk.DSnr_05_0_00531
Lige øst for Bulbjærg lidt inden for Strandkanten går en Standvej, og ved Siden af den ligger en Stendynge, som almindelig kaldes Kaptainens Grav, og enhver, som kommer der forbi, smider en Sten til Dyngen. Læge Roelsgård, Vejle. Lil S., Vester Han H.
da.etk.DSnr_05_0_00530
En herre havde drømt, at der var en sivvibusk på det sydost hjørne af Skjørping kirkegård, og når han grov ned ved den, skulde der blive en hellig kilde, for det vand var der lægedom ved. Han var netop svag, og så rejste han efter det, og der blev også hul og fundet vand. Efter rygte kom han sig. niels kristensen, tørring.
da.etk.DS_03_0_01150
En dreng kommer ind til en læge og siger til ham: “A vilde gjærno have æ doktor op til min fader, for han er meget syg.” — “Hvad fejler han da?” Drengen trækker noget på det og siger blot: “Ja, han er da så syg.' — “Jammen, jeg må da have noget at vide om det, for at jeg kan tage noget merl, hvis det skulde være nødvendigt.” — “Ja — a%, siger drengen...
Anders Dal skar sig på en høle i hælen der nede i engen. Så vilde de give ham et glas brændevin at vaske det i, men han slog det i halsen og sagde, han vilde læge det indenfra. Rasmus Nielsen m. fl., Vinkel.
da.etk.JAH_06_0_00398
Man skal sørge for, at et lille Barn kommer til at røre ved en Hund, forend det rører ved en Kat, så vil det få godt Kjød at læge. Karen Marie Rasmussen, Linde (Nørhald H.).
da.etk.DSnr_04_0_01165
En ung Mand på en 30 År lå for Døden, og hans Kones Broder hentede Læge til ham i Præstø. Da han nu kjørte hjem igjen til Kindvig og ned ad den lange Bakke mellem den By og Mern og havde den lille Skov, der kaldes Lund, på venstre Side, mødte han et stort Dyr, der lignede en Kalv eller en stor Hund, der gik i Skridtgang ad Mern til, veg så til højre, og...
da.etk.DSnr_02_K_00032
Else Madsdatter af As er stærkt af den formening, at hendes gjenbo, Niels Bødker, kan stå i hans dør og blæse hende omkuld, som hun går på sit stuegulv. Da hun for flere år siden hentede en klog mand til sin længe syge datter, tog hun med flere det med den forsikring, at ene og alene noget, som var kastet for hende, kunde være skyld i en sygdom, som han...
I nærheden af Fakse boede for en halv snes år siden en anden klog kone, der næsten havde nået samme ry som hende i Tjørnehoved, rnen lægerne var så svært efter hende, og da det lod til, at hun skulde sættes fast, var hun en skjønne dag, før nogen ret vidste af det, forsvunden fra egnen. Huset stod ode, da rettens folk kom for at tage hende — hun var...
Provst Langhoff havde sit læs med skarnet (Mars Kai), der væltede vognen for ham to gange, og den ene gang var han endda selv på, men den anden gang skulde der hentes læge til provsten. "I væltede nok", sagde han til karlen, da de kom hjem. "Ja", svarede han, "og det lige på jævn jord". - "Jeg véd det nok, men jeg kunde ikke afværge det." d. j.
da.etk.DS_05_0_00526
En kone var lige bleven enke, og da det ikke så helt godt ud for hende i fremtiden, så går én af sognerådet hen til hende og siger- “Nu vil vi give dig nogle penge én gang for alle, og så må du nu se at hjælpe dig med dem. A vil råde dig til at flytte en fire mil hen og der nedsætte dig som klog kone, og nu skal a rejse hen og anbefale dig til folkene”....
En pige kommer ind til lægen og vil undersøges for indvendig svaghed. Han kunde ikke ret blive klog på, hvad det var, men omsider siger han: “Ja, min gode pige, De er jo i omstændigheder”. Hun sidder stille et øjeblik og sunder sig på dether, klasker så med hånden ned på låret og siger: “Ja, tvivlte a ikke nok på det”. 157—58. Læge J. K.Jensen, Gjørding.
Ligstrå skulde brændes. Lysene, der stod og brændte for liget ved begravelsen, skulde gjemmes, for de var lægende for sår. J. M. Tind.
Om fredagen må ej slibes noget som stal er for, ti gjøres dermed skade vil det sent eller aldrig læges, til med eggen af samme slebne gevær bliver ikke stærkt, men snart brydes. .1. B.
I forrige tider havde de langt til doktor på Fur, de skulde hente ham i Skive, og det var en besværlig vej, hvad enten de tog til søs eller til lands. Så var det en gang, doktor Lund var der ovre, og han kommer i snak med en gammel mand ved navn Jens Såend. Så siger doktoren: “Det er slemt for jer, at I har så langt efter mig”. — “Å, det kan endda snart...
Der var kun læger i Ringkjøbing og Varde, og de kom kun ud til barselkoner og i smitsom syge. Nogle enkelte præster havde dog også lidt medicin. Der var kun 2 dyrlæger i Ringkjøbing amt. nemlig Jørgen Holm og Vesterbæk. Her var ingen nærmere end ham i No. Der var en i Varde, de kaldte æ kursmed, han brugte det lidt her sønder pa. Niels Jensen. Hemmet.
Søren Søndergård har fortalt: A drev Gartneri. De kloge Mænd fik Urter hos mig, men der var fire Slags, som a ikke kunde dyrke, og det var Paradiskål, Entianrod, Gelangsrod og Kjøkkenkj æraer. Den nærmeste Læge var i Vejle. Han hed Christensen, men man gav ham Øgenavnet Christen Slagter (1830—40). Give S., Nørvang H. P. Johnsen Pedersen, Farre.