I en Gård i Haderup ved Odder var en meget mandhaftig Kone, som hed Boel Kåels. Som et Bevis på, at hun ikke var let at kyse, fortælles, at da nogle Folk, der rejste omkring for at se efter, hvem der havde Brændevinstøj, også kom der, stillede hun sig i Døren og tog Skjorterne op. Så turde de jo ikke komme ind. Den Gang, hun var død og bleven begravet,...
I en Gård i Haderup ved Odder var en meget mandhaftig Kone, som hed Boel Kåels. Som et Bevis på, at hun ikke var let at kyse, fortælles, at da nogle Folk, der rejste omkring for at se efter, hvem der havde Brændevinstøj, også kom der, stillede hun sig i Døren og tog Skjorterne op. Så turde de jo ikke komme ind. Den Gang, hun var død og bleven begravet,...
Lige ost for Oldrup er en Sump, som kaldes Provstens Hul, og det skal have Navn af, at en Provst en Gang kjørte der ud i og sank med sin Karet og 6 Heste for. Hundslund S., Hads H. Lærer P. M. Pedersen, Sørup Højskole.
Et Par Dage før min Bedstefader døde, hørte min Moder uden for Vinduet tre Trin, og hun antog det da for et Varsel for hans Død. Hun så' ikke efter det, for hun vidste nok, hvad det var. Lærer P. M. Pedersen, Sørup v. Svendborg.
Mens jeg som Barn var hjemme i Sødrup tæt ved Oldrup, var vi en Dag ude i Haven, og da kom der en Ugle og satte sig i et Æbletræ der ude. Det gjorde et uhyggeligt Indtryk på os, både fordi det var om Dagen, og dernæst, fordi det var meget sjældent, vi så, Ugler der i Byen. Det var da den første Ugle, jeg har set. Da vi Børn så siden kom ind, var min...
Min moder skulde hyppe kartofler en dag, min fader skulde fra by. Men det var hun ikke kjendt med. Hun hyppede en stor rund kule op om hver top, så der blev hverken rod eller top. Rasmus Nielsen m. fl., Vinkel.
Under en gammel sten i skjeldiget mellem Hessel og Skov ligger 6 rovere begravet, som en gang kom til Skov og forlangte jnlenadver. Men folkene fik hemmelig bud til Hessel efter mandskab, og de fik dem så overmandet. De havde bo i roverkulen på Hessel mark. Lærer A. P. Lauritsen, Strandby.
Der har været rovere oppe i Ornedal i Sulsted sogn lige syd for Hammer kirke. De havde deres kule der og strikker spændt over vejen. Grindsted. Sml. nr. 1416.
Der var rovere nede på pynten ude ved havet i Vosnæsgårds mark, for der gik vejen forhen om efter Gammel-Løgteu. De havde deres kule ind i bakken, og der var en svær egedør foT. Der var en stor hvidtjørnæg den skyggede over døren. BitteNiels på Vosnæsgård gik der nede og fik øje på noget træ, og da han så det nøjere efter, faudt han døren. Den sidder der...
Her norden gården er en kule. hvor kreaturerne blev kast ned i kvægpesten omtr. 1770. I ét tiår havde vi pesten to gange. Kulen er uberørt endnu. En mand, der samlede ben. vilde have haft dem. men min bedstefader Hk ham det forbøjen af øvrigheden. Gestrup.
Jens Knob og Kyvling-Søren ... De holdt vagt ved huset, men han kom lige godt hver aften til konen og levede sådan et halvt år, uden at de vidste, hvor han var. De blev til sidst grebne oppe i en stor ornerede i Længe krat ned imod Hegnæs. De havde også en kule ned i jorden. Jens Jakobsen, N.-Vissing.
Folk var ved at gå ud af kirken, og så fik præsten øje på, at pesten kom drivende. Så siger ban, at de skulde gå ad kirken igjen. Så blev de fri. Der var kun en eneste kone i live i Vium by, og hun begrov alle de andre døde på Hjerk kirkegård i det sydøstre hjørne. Der er en stor kule, og der skal de ligge, for folk siger, at alle dem, der døde i den...
Roverstuerne er oppe norden og osten for kalkværket i Mønsted. Der var en stor og en lille, og der var rovere, som plyndrede i omegnen, hvor de kunde. Den gang var det ene skov, men nu er der lagt en gård der, som hedder Stovgård, og den lille kule er nu opfyldt. Den findes i gårdens have. Peder Navntoft, Gammelstrup.
Her ovre i Rostrup har været en røverkule. Da gik vejen sønden om bækken fra Rostrup til Brombjærg, og kulen er endnu kjendt, hvor de har boet. De lagde jærnlænker over vejen for at høre, når gående eller kjørende kom imod det for så at komme op Og gribe dem. Peder Andersen Stærk, Madum sø.
Der skal være et sted her oppe i Jægersborg skov, hvor de fra oldtiden har talt om, at der har været en røverkule. Det var i lignelse efter en høj, og den var bygget af sten, og indgangen til kulen var på østsiden af den. Jensine Hansen, Madum sø.
I kvægpesten dode næsten alle kreaturerne ud i Lunde sogn. Der var mange beboere, som slet ingen havde, og det var godt, når de havde en ko eller kalv. Hvad der var død, det blev i regelen kjørt hen til Frammelev-Langbjærg, og der blev det begravet i en kule i en grusgrav. Det sted kaldtes Kræhulen. Snedker Lars Kristian Pedersen, Ringe, N.-Næræ.
I den store kvægsyge døde alle staldstude på Kjeldgård, og de blev kastede ned i en stor kule uden for gården, hvor haven senere blev anlagt. Træerne star ualmindelig frodig, hvor kulen er. Hver morgen blev de stude, der var dode, kjorte hen til kulen, men til sidst havde de ingen til at kjore dem bort med. Md. Elisa M. Brask, Junget.
Der var en røverkule i Hvorslev der nede i BusLjærg. De havde taget en pige, og hun havde en lille dreng, som tjente i præstegården for svinehyrde. Hun kunde nu ikke komme fra dem for nogen sag. Så tog de både dreng og svin. Moderen kjendte straks sin søn og bad dem så mindelig om at lade ham gå. De gav ham så fri, men han måtte ikke sige, hvor han havde...
I Karlslund skov i Ølst sogn varen roverbande, og den havde en hule ind i en bakke. Landevejen fra Randers til Århus gik neden om skoven, og så havde de indretninger lagt med strikker nede over vejen. En herremand syntes, det var strængt at have rovere der, og han havde folk med sig, og så fangede de dem. Der var en snæver indgang men stor plads der inde...