199 datasets found
Danish Keywords: krat Place of Narration: Vissenbjærg Fyen
En halv fjerdingvej vesten for Guldager skal der vane gravet hoveder ned i en pest, som var her i gammel tid. Det er ene smågiave som på en kirkegård, og tuerne ligger i rader. Lars Harken, som ejede jorden, har fortalt mig det. Manden, der nu ejer stedet, vil ikke have det brækket, sa dit ligger i grønne endnu, som det tiltid har gjort. M. K. G.
da.etk.JAT_01_0_01255
Da Jesus gik ud i sin urtegård, da svedte han vand som blodige sår, han så til sine fem sår, han talte til sin son: Min son, stat og strid endelig, strid mandelig, pinen er uendelig, glæden er evindelig. Hvem der læser denne lille bon tre gange om aftenen, tre gauge om morgenen, forend de opstår, forend de ud går, forend de smager verdens brod, deres...
da.etk.DS_02_G_00285
Manden en varulv .... Konen følger efter ham ud i skoven, ser, at han lagde sine klæder og blev til en varulv. Går hjem og tager klæderne med sig. Manden foer nu flere dage tudende og hylende omkring i skoven og kom ikke igjen hjem efter nogen tids forlob, som han for havde plejet. Hun bar da atter klæderne der ud, og manden kom nu straks efter hjem. M....
En varulv har en stor lådden plet på brystet. Den ligner en stor glubende hund med et fladt hoved og store, gronne, tindrende og rullende ojne. Hårene er lange og strittende. Den humper af sted på tre ben, det fjerde stikker den bag ud i steden for hale, da denne mangler. De søger især frugtsommelige kvinder, som de sønderriver for at få et stykke af det...
da.etk.DS_02_F_00003
Fra Store-Ring præstegård og til et krat på Høver mark går to piger med en balje imellem dem, hvori der står et lys. Den ene af pigerne har omkommet sit barn og begravet det nede i krattet. jens smed, jævncyde.
da.etk.DS_05_0_01206
Min Moders Fader boede i Lovrup, Gjørding Sogn, og hed Bennet Pedersen. En Gang havde han været i Fitting, Vorbasse Sogn, og det blev Aften, inden han kom på Hjemvejen. Da han havde gået et Par Mil og var kommen forbi Gjerklint, skulde han gjennem et Krat i Holsted Sogn, og lav han nu går der, da er der noget stort noget, der rejser sig midt i Krattet,...
da.etk.DSnr_05_0_01145
Tømmeret i Lindknud Kirke er groet i Bøgeskov syd for Lindknud, hvor der endnu er et større Krat. A. P. Lustrup, Lindknud. Lindknud S., Malt H.
da.etk.DSnr_03_0_00224
Min Moder var med nogle andre Piger oppe i Krattet at plukke Linninger (en Slags Bær). Der fandt hun en stor Bunke Hugorme, og der imellem var en hvid; det var jo en Hugormekonge. Pigerne blev bange Og løb derfra. Elise Marie Fred. Andersen, Dokkedal.
da.etk.DSnr_02_E_00073
Der var en mand, som havde en slem tådpine. Så var der en klog kone, som flyede ham en seddel, han skulde putte i ilden, men der måtte ingen se det. Lige som inauden var ved at putte seddelen i ilden, kom hans søster og så det. Men så blev der og sådan et spektakel, det var, som man kjørte heu foi vinduerne med et stort læs krat. S. J.
da.etk.DS_07_0_01643
Vejen fra Hobro til klejtrup fører gjennem Trinderup krat, og i dette krat sidder en hvid dame og giver et barn bryst. Bønder, der kommer sent hjem fra Randers, har set det, og kjører da rask til og siger ikke et ord. Mange har set det, men holder ikke af at tale om det. a. chr. b.
da.etk.DS_05_0_01243
Ved Skovsende har der været stor skov. Til nordost herfor er der noget, som kaldes æ Kratbanke, og der har også været skov, men det er længe siden. Der er dygtigt krat endnu, men der kan blot blive som til rivebøvle eller sådan noget. Rødderne står der endnu. søren vistisen, hoven.
da.etk.DS_03_0_02022
Østervelling skov var forhen kun et lille krat. Vi kunde stå på en lille høj og overse hele skoven, og nu er det groet op til stor skov. kristen andersen, vore.
da.etk.DS_03_0_01996
Der har i mands minde været sammenhængende skov fra den nuværende Klosterskov til Høgholt i Hørmested sogn mod nord og mod vest til Linderumgård, Hele vejen osten for kirken findes jævnlig krat endnu i lavningerne. Skoven har formodentlig gået helt oster ud til havet. Bjørnemosen i Hørmested syd for Høgholt har også hørt til den skov. johanne marie...
da.etk.DS_03_0_01932
Tømmeret i Kjærby kirke er skovet i Dyrby krat. niels svendsen, kjærby.
da.etk.DS_03_0_00430
Tømmeret i Ørum kirke er hugget i krattet her sønden for vor mark, hvor der nu kun er småpurl på 4, 5 alens højde. Det kaldes Ørum krat. ane marie kristensdatter, ørum.
da.etk.DS_03_0_00424
Udenfor Ebberup by boede trolden og hans kone i et krat, under jorden. Der borte man ham altid, når det tordnede, råbe: "Lusse, kom hjem, det dundrer!* Ch. K.
da.etk.DS_01_0_00026
Ned for Ole Broes hængte kræmmeren. Han lå pi knæene, da de fandt ham. Han havde været inde i Fuldbro mølle og nogle fra Ydiny havde set, at de slæbte ham ned i krattet Noget galt. er der endnu der nede. R. R. Randløv, Tåniog. Se forøvrigt mere herom i J. A. V 481-484.
Jens Knob og Kyvling-Søren ... De holdt vagt ved huset, men han kom lige godt hver aften til konen og levede sådan et halvt år, uden at de vidste, hvor han var. De blev til sidst grebne oppe i en stor ornerede i Længe krat ned imod Hegnæs. De havde også en kule ned i jorden. Jens Jakobsen, N.-Vissing.
da.etk.JAH_05_0_00361
Hen i foråret skulde karlene et par dage sidde inde og sno hanimelrebe og buggjorde og hestepuder af sivier, inden de skulde ud på arbejde. En måtte ikke kjobe reb, og til at binde hovederne i brugte de klover, vi fik dem i noget krat i Riskrog her vesten for åen. A hug også tøjrepæle der i det krat og fik 5 skilling for en snes. Vi lavede meget salgbind...
da.etk.JAH_03_0_00352
De lavede fækuler, som de døde kreaturer blev smidt ned i. Der skal have været en ovenfor Haslum i Limgravene. Der var også en i Ølst i Det røde krat. Der havde så ræve og ildere deres bolig. Hans Krist. Pedersen, Haslum.
da.etk.JAH_01_0_00250