På Andst Kirkegård syd for Kirken ligger en stor flad Kampesten med en Indskrift, der dog er ulæselig. Den er lagt over en Håndværker, der skal være falden ned fra Taget under sit Arbejde og have slået sig ihjel. Inde i Kirken oppe bag Alteret har stået en læderbetrukken Stol, som der var Blodpletter i. Man siger om den Stol, at enten er et Menneske...
På Kolding Kirkegård findes et Gravminde over en, der hed Ravn. Det består af et opstående Jærnkors, og nede ved Foden af det er ligesom en Jærnkasse, det står i, men ved Siderne af denne sidste er som noget Tralværk med Åbninger ind i den. Når Børn gik forbi dette Gravminde, havde de altid en lille bitte Sten i Hånden at putte ind i Kassen, for det...
En Kjæmpe ovre ved Barmer kastede den Sten, der står på Brovst Kirkegård, og hans fem Fingre er kjendt i den. Brovst S., 0. Han H. Niels Lavrids Pedersen, Goderim, Frejlev Hede.
da.etk.DSnr_03_0_00061
Folk siger, at det spøger ved Nattetid inde på Hyllinge Kirkegård ikke langt fra Sæby. Der skal også færdes nogle Skikkelser der inde. Ingen Mennesker tør gå forbi den Kirkegård om Aftenen. Sofus Pedersen, Biltris. Sørup Højskole. Hyllinge S., Voldborg H.
da.etk.DSnr_05_0_00470
A kan huske, de jævnede den gamle Kirkegård i Vejle ud, den lå rundt omkring Kirken. Vejle har Navn af en Vide og en El, der stod oppe, hvor Rådhuset nu er bygget. Vejle. Jørgen Madsen, Grejs, 80 År.
da.etk.DSnr_03_0_00355
Anders Østergård i Astrup var en meget klog Mand og havde Cyprianus. Da han var død, skulde han have den Bog med sig i Kisten, og nu ligger den begravet med ham på Astrup Kirkegård. Astrup S., Hindsted H. Thorvald Thomsen, Moltrup.
da.etk.DSnr_06_0_00075
En Mand i Underup, den gamle Hans Jørgen, han skulde på Tamdrup Kirkegård om Natten en Gang hvert År. En Gang var han og hans Kone i Horsens, og da de tog hjem om Aftenen og kom til, hvor Vejen deler sig, gik han efter Kirken og sagde til Konen: »Nu kan du jo gå til Nim, og vente efter mig der, så kommer a, når a bliver færdig.« Søren Nielsen Brønd, Nim....
da.etk.DSnr_05_0_00483
På Nørre-Nissum Kirkegård er der flere Pestgrave. De skal stamme fra den sorte Død. N. Nissum S., Skodborg H. Anders Hovmøller Jensen, N. Nissum.
da.etk.DSnr_04_0_01070
På Skamby Kirkegård står endnu en stor gammel Hvidtjørn fra Pestens Tid. Anders Nielsen, Krogsbølle. Skamby S., Skam H.
da.etk.DSnr_04_0_01066
Ved Skippershoved er en Skipper bleven henrettet, og hans Hoved sat på Stage. Nu er der en Kirkegård på det Sted. [Glæsborg S., Djurslands Nørre H.]? Anders Brøsted, Nørager.
da.etk.DSnr_04_0_00822
På Skanderup Kirkegård har været en hellig Kilde, som for længst er bleven tør. Her fortælles og om Manden med den blinde Hest. Kirken ejer to Lysekroner, som er skjænkede af Folk, der mener at have fundet Helbredelse her. På Hammel Mark har også været en hellig Kilde, som kaldtes Kappens Kilde. Det er ved en Dal, kaldet Kappensdal. Chr. Dejn,...
da.etk.DSnr_03_0_00644
I Åst By, Lindeballe Sogn, ligger Rudera af en Kirke, Åst Kirke med tilhørende Kirkegård. Hvor Præsten boede, ved jeg ikke. Lindeballe S., Tørrild H. Landinspektør Kidde, Vejle.
da.etk.DSnr_03_0_00384
Der findes en gammel stor Esk på Sommersted Kirkegård, og det er en gammel Tro, at når den Esk bliver fældet, så skal Sommersted Nørregade eller Revsøgård brænde. Hans Lindorff, Sommersted.
da.etk.DSnr_02_J_00256
Lindholm har sit Navn af en Lindorm, der en Gang skal være kommen fra en Høj, som ligger på Ydby Kirkegård, og den Orm var så lang, te den kunde nå runden om Overholmen. I den Hede, der har været østlig i Boddum og kaldes Østerhede, der er en Hoj, som kaldes Lindserhøj. Kristen Thomsen, Boddum.
da.etk.DSnr_02_E_00007
En gang skulde de have hispevisitats i Snedsted. Da de dækkede middagsbordet, lagde stuepigen den store sølv-suppeske foran bispens plads, og da der blev gjort hende opmærksom på, at det ikke var rigtigt, svarede hun: A troede, den ske var til den fornemste. Rektor Sigurd Muller, Kolding.
Biskop Munter kom en gang ned i en handskemagerbjælder og kjøbte sig et par handsker. Men da han nu så, at de var sammensyede ved de Jange fingre, så sagde han: Ja, lille jomfru, det er vist nogle meget rare handsker, men jeg kan dog vist ikke bruge dem, for jeg skal sige Dem, jeg plejer gjærne at gå med hænderne på ryggen, og det kan jeg ikke godt, når...
Præsten i Søndeihoved på Fanø var i Kjøbenhavn, og der mødte han en af sine ungdomsvennor, som hilste ham med: Hvad, Fanden, er du her! Han svarode: Tys, tys, tag ikke Herren din Guds navn forfængeligen. Sigurd Muller, Kolding.
Der var nogle forsømte børn, de kaldte degnedrengene, de kunde ikke blive konfirmede, fordi de ikke kunde noget. Min bedstefader foreslog så, at de skulde have lidt privat undervisning af læreren for en lille betaling. Den skulde sognet så udrede. Men den rigeste mand vilde ikke gå med til det. Så sagde en sømand, der sad ved siden af ham: Du skal blive...
I Roskilde skjældte friskolens og borgerskolens drenge latinskoledrengene ud for skoftegnavere. Tyder på den tid, da de sang for dørene. Rektor Sigurd Muller, Kolding.
Rektor Sigurd Mullers bedstefader har fortalt, at følgende salme blev indsendt til salmekommissionen: Men derimod min ødsle kok kan aldrig få af retter nok, er dertil meget lækker én ting fuld tung kan hun kræve af min næve til sin føde og endda end mer forøde.