Der var to søstre, der begge hed Marie. Den ene boede i Maribo, og den anden her i Glenstrup. Så flyttede hun til Mariager og byggede både kloster og kirke i Mariager. Senere er der taget 15 alen af kirkens længde og 15 alen af tårnets højde, for Managerne kunde ikke holde den ved lige, og så søgte de om det. Kirken i Maribo skal være af samme bygning...
I Handest har der tidligere ligget en kirke, som stod endnu 1491, men kirkegården blev fremdeles brugt som begravelsesplads indtil begyndelsen af dette århundrede. Den sidste, som er begravet der, blev ihjelslået ved en legestue her i Handest. Det var en fremmed, der var her på gjennemrejse. Kirken blev ødelagt ved ild. Nogle fortæller, at det har været...
På bagsiden af Glenstrup kirkes alter står udskåret: Anno 1711 var pesten i Haclist (det udtales endnu Hajest). Der fortælles, at i den sydostlige side af byen lå den gang et bus, hvor der boede en enke med to voksne døtre. Man vidste ikke, hvor de stammede fra. De var lidt fine, og herremanden på Tjele havde sat dem ind i huset, han ejede nemlig hele...
Her i Handest har ligget en stor hovlade. folk kalder den Tjele hovlade, der er brændt, da der endnu kan graves forkullede levninger af halm og korn og træ op der. Der ryddes endnu op af grunden hvert år. For et par hundrede år siden omtrent brændte Handest, og da samlede folkene alle deres ejendele op i den store hovlade. De 6 gårde brændte først. Da de...
Kammerråd Richter. Hvert syvende År fik han Lov at komme igjen og kom da gjerne i et forfærdeligt Vejr, Lyn eller Uvejr. Frederik Adolfs Bedstefader havde set ham. [Ørslevkloster S., Fjends H.]'? Jens Mandrup, Glenstrup.
da.etk.DSnr_04_0_00242
Nogle fortæller, at den syge datter i Handest blev begravet levende for at standse pesten. Lærer Kristensen, Haudest.
Karlby skal have sit navn af to stærke karle, der var brødre og boede i byen. De red somme tider omkring og vilde stjæle lærrred. De havde en krog på en strikke, og den krog kastede de i lærredet og rinkede det så til dem. jbns mandrup, handest.
Bjælkerne i Glenstrup kirke skal være groede på Glenstrup fælled osten for præstegården. jens mandrup, handest.
Vindum Kirke er bygget på et Lam, og det er altså den Kirkes Vare. E. T. K.
Der ligger en sort pudlet hund oppe i Rødding kirkes tårn her i Salling. Der er en vindeltrappe op i tårnet, og der ligger hunden lige oven for. Dorte Katrine Andersdatter, Båstrup.
Aæum og Egvad kirker ved Tårum skal være opkaldt efter Adam og Eva. h. a. h.
Nøglen til Trandum gamle kirkes dør er i den gård endnu, som kaldes Kirkegården; de har den til en zirat. e. t. k.
Der er en blyæske i Vester-Vedsted kirke, den står omme bag alteret, og der siger man at der har ligget et stykke ben af apostlen Andreas i, men det kom bort ved kirkens brand 1846. Kirken er helliget ham. karl Andreassen, v.-vedsted.
En trold slog med sten tårnene af to kirker, men da han vilde til at i lag med den tredje, det var Næsborg, tog han fejl, og stenen faldt i kjæret nord for Havgård, hvor den lå, til den for få år siden blev sprængt. Den kom syd fra. næsborg.
Den trold, der står indhugget på Holsted kirkes korgavl, kaldes Bjøvlund trold og har boet ude på Bjøvhind hede. n. j. termansen.
Det første, der kom over en kirkegård, det blev begravet levende, og det blev liglam. Horning kirkes ligvarsel er et lam. Kytter-Niels. Horning.
Oppe ved Klanhøje på Flensted mark var der også bjærgmænd. De flyttede over ad Ry skov, da de ikke kunde være der længere. Det var, da der blev kirker her, de kunde ikke være for de dingdanger. Peder Hansen.
Der har været en sten ved den gamle laudevej imellem Siem og Dorer kirker, og der stod et årstal pa. Det var det år, da fæsygenen var her. Det havde en hjorde hugget ud, og så blev den sten gravet ned ved vejen. Han var fra Siem. A har set stenen og har hørt det fortælle. Søren Jørgensen, Alken.
Tilføjelse til Sagnet fra S. Vrå, fortalt af Joh. Marie Jensdatter, Jerlev, D. S. V. 1756: Der var ikke Tale om, at hun eller hendes Mand havde gjort noget uskikkeligt, så det må have stammet fra nogen forved dem. De ejede en lille Gård og Vrå og Em Kirker og var rige Folk. Vrå S., Borglum H.