I Nærheden af Silkeborg skal der i gamle Dage have boet en Sysselkonge. Han kom i Krig med en anden Konge, og SilkeborgKongen måtte flygte. Men han havde en stor Skat af Guld og Kostbarheder, dem gravede han ned ude i Pårup, Funder Sogn, og det er endnu ikke lykkedes nogen at finde den. Funder S., Hids H. Efter Peder Rasmussen i Kragelund. Opt. af J....
En Aften lige ved de var komne i Seng hos Anders Vinters, Kragelund Fælled, hørte de noget, der slæbte hen ad Gulvet, og Hunden gav sig til at søge. Alle dem, der lå i Stuen, hørte Lyden. Nogle Dage efter blev den gamle Mand syg og døde, og den Gang de vilde bære ham ind på Bordet, hvor han skulde lægges på Strå, kom Lagenet til at slæbe bag efter ham...
I Tåstrup ved Holbæk var det så galt med spøgeri. Alting blev flyttet omkring i huset, og de kunde ikke opdage årsagen. Manden i gården var syg, og en nat, han vilde stå op, ser han sin bedstemoder, der var død for mange år siden, sidde i en lænestol. De søgte da kloge folk, som rådede dem til at tage fire gamle meget brugte vognhjul og hænge dem...
Rn gammel fruo på Hvedholm, der går under navnet fru Sues, skal være manet ned i kjælderen. Man har undertiden mærket hende. Eu rengjoringskone fra Bjerne overnattede en gang i kapellet oven over kjældeien, og da kom dor en stor sort hund ind til hende og forsvandt igjen, uden at døren åbnedes. Det kapel skulde have vau'et færdigt til en af ejernes...
Gamle Adam på Refshale Mark havde skrevet et Kors med Kridt på hans Dør fra det ene Hjørne til det andet, og Stregerne var omtr. 1 Tomme brede. Da jeg spurgte ham, hvorfor han havde skrevet det, svarede han, at der en Aften havde været Trolde ved hans Dør, og han vilde ikke have dem ind i Stuen. Kragelund S., Hids H. Opt. af J. Jensen, Refshale.
Når en Zebedæisten lægges i Mælkekammeret, kan Mælken ikke forhegses. Opt. af J. Jensen, Refshale. Kragelund S., Hids H.
Ka' Skomager i Kragelund fik Skyld for at kunne malke af en Gaffel eller en Strikkepind, som hun stak op i Loftet. Hun solgte nemlig Smør, endda hun ingen Køer havde. Opt. af J. Jensen, Refshale. Kragelund S., Hids H.
Margrete Skomager i Kragelund, der var en led Hegsekvind og blev nedmanet, hun kunde malke Mælk af en Strikkepind, når hun stak den op i Loftsbjælken. Hun havde også Cyprianus. Kragelund S., Hids H. Opt. af J. Jensen, Refshale.
Præst-Jens havde meget for Skik at gå frem og tilbage over Gulvet og sige: »Syv Gange ti er Støvets År og sjælden sjælden flere.« Det blev ham forbudt at praktisere, og da han så blev hentet hen til en syg Kone, blev han bunden ind i en Halmbrønge og lagt bag i Vognen, for at ingen skulde se ham. Lemming. Svostrup S., Hids H.
Den, som ser en Gjenganger, må godt sige til den: »Hvad vil du?« men må endelig passe på at sige du, og ikke nævne Gjengangerens Navn. J. Jensen, Refshale. ^Kragelund S., Hids H.
da.etk.DSnr_05_0_00458
Præst-Jens tjente hos Præsten i Gjødvad. Så var denne en Gang oppe sønder på for at mane et Spøgelse, og Præst-Jens var med. Han fik en Studepude om Halsen og gik foran. Da hørte de en Stemme sige: »Er du Præst, er du Præst?« Men Præsten, som gik bag efter, svarede: »Er det ikke ham, der er Præst, så er han her.« Derefter blev Spøgelset manet ned. J....
Alle musse-(messe-)nætterne brænder der et lys, hvor der er gravet penge ned. Opt. af H. P. Nielsen, Sejling. Sejling S., Hids H.
Norden for Sejling Kirke og lige ind til Lemming Skjel ligger Tyvehede. Der er en Gang en Tyv bleven henrettet, og derfra har den Navnet. Jens Peter Bonde, Lemming. Sejling S., Hids H.
Engesvang har en Gang været en stor By, men den er bleven ødelagt af Sandflugt. Niels Pedersen, Timring. Engesvang S., Hids H.
Norden for Sejling Kirke og lige ind til Lemming Skjel ligger Tyvehede. Der er en Gang en Tyv bleven henrettet, og derfra har den Navnet. Jens Peter Bonde, Lemming. Sejling S., Hids H.
At stille løbske Heste. Der siges: Gid du stiller Manden, Sata du stiller Hestene I Navn .... Knud Peter Holm, Tandskov. Serup S., Hids H.
En Mand her i Østerby, Anders Peter Knudsen, så for et Par År siden en hvid Skikkelse komme tværs over Marken. Den havde et langt, hvidt Skjæg og store, røde Øjne, og så noget sort for Brystet og noget langt hvidt, der flagrede bag efter den. Han blev meget forskrækket og så syg, da han kom hjem. Lemming S., Hids H. Kirsten Marie Sørensdatter, Lemming.
I Nærheden af Hølund-Dal på Klosterlunds Hede findes en gammel Vold, der begynder ved Klosterlunds Bakker og fortsættes ud over Heden. Diget er meget gammelt, og ingen kjender Oprindelsen dertil. J. Jensen, Refshale. Kragelund S., Hids H.
En Søndag, da Folkene i Kragelund var i Kirke, da kom der nogle løbende ind i Kirken og råbte, at der var Ild i Byen, og der var Fare for, at den vilde brænde til Hobe. Så stimlede Folk jo ud af Kirken, men så vendte Præsten Vinden, og nu standsede Ilden. Kragelund S., Hids H. Elisabeth Munk, Bræstrup.
Der gik en Gjenganger i Funder Holme og råbte om Natten: »Stenhusene, jeg byggede, kunde jeg få Nåde for, men Funder Holme kunde jeg ikke få Nåde for.« Den Gang de arbejdede på at omdanne Funder Holmes Sø og Sump til Eng, omkom der mange Mennesker, og derfor kunde den Mand ikke få Nåde for Funder Holme. Funder S., Hids H. Niels Murer, Bøskovdal.