169 datasets found
Danish Keywords: høj Place of Narration: Madum Sø
Der var to Høje henne i Horsens, de kaldte dem Lammehøjene, og den ene kaldtes den store, den anden den lille Lammehøj. De unge fra Horsens kom en Nat fra Legestue, og da de kom forbi den lille Høj, stod den på fire Pæle. Der var belyst der inde, og Dværgene dandste, og de havde dem også en Spillemand. Så sagde de unge, at de vilde også ind og have dem...
På Niels Povlsens Forældres Mark i Rostrup — nu boer han jo her oppe i Byen — der var to Høje, de kaldte dem Fuglhøjene, og der har de tidligere set Lys brænde på den ene. Smeden i Brøndbjærg havde mange Aftener set Lyset, mens han stod i Smedien og arbejdede. En Løverdag Aften var der så blevet gravet i den Høj, det var, lav a tjente i Blegstø, men hvem...
Højrup Kirke. De vilde have bygget den længere nede imod Byen Arnum, men så hørte de en Stemme, der sagde: »Højere op, højere op!« og så byggede de den helt oppe på Bakken. Deraf har Kirken fået sit Navn. Anne Marie Prinds, Arnum. Højrup S., Haderslev Vester A.
da.etk.DSnr_03_0_00451
Barsmark skal have Navn efter en Kjæmpe ved Navn Bars, og han og hans Kone Birrel ligger begravede i Barshøj og Birrethøj. To Lykker i Nærheden af Povlsgård har endnu Navn efter Højene. Løjt S., Åbenrå A. J. H. Riis, Barsmark.
da.etk.DSnr_03_0_00020
Det skulde mest være til Juletider (også til andre hellige Tider), man så Højfolkene dandse under Højene. J. Madsen.
da.etk.DSnr_01_0_00528
Der var ikke så få Høje på Nørgårds Mark. Peder Korsgård og min Fader gik på Jagt med hinanden. En Aften, da de kom og gik hjem ad, så de imellem to Høje en Skiveise ligesom en Hest — det var i den gamle Tid, da Hestene gik ude — og den Gang de kom næsten til den, så skiltes den ad, og så løb der en hel Del Smådrenge opå begge Højene, og der var sådan...
da.etk.DSnr_01_0_00147
Ved Gården Stenbæk mellem Smøle og Vemmingbund har ligget tre Høje, der nu alle er udslettede. Der var Underbostøj, og en gammel Kone i Gården fortalte, at hun kunde se, når de bagte i Højene. Broager.
da.etk.DSnr_01_0_00035
Der er en lang Bække af Pløje lige fra Havet af og hen forbi Mejrup Kirke. Nogle af dem kaldes Holmgård Knopper eller Hestbæk Knopper, og én af Højene mellem Gudum og Møborg kaldes Hvistenhøj, en anden hedder Angelands Høj. I denne sidste ligger den engelske Konge begravet. Den ligger ved Angelands Mose, og omkring ved den har stået et Slag. Jens...
da.etk.DSnr_04_0_00014
Der er et helt Højdedrag fra Sønderup Bro og langs med Viborg-Vejen med en hel Række Høje på, der er vist 14 i en lang Række. Den største af dem er Skjoldhøj, og derefter kaldes alle Højene for Skjoldhøjene. På en anden af disse Høje, der er noget fladtrykt og kaldes Fladhøj, brænder Lys om Natten, og der skal en Skat være begravet i den Høj.
da.etk.DSnr_03_0_01321
De begyndte at bygge Horup Kirke nede ved Stranden, men som de arbejdede på det, blev det revet ned om Natten. Så var der noget, der sagde sådan: Højere op. Det hørte Arbejderne, og så måtte de højere op med den. Sådan måtte de flytte 3 Gange, indtil de kom helt op på Banken med Kirken. Der kunde den blive stående, og derfor fik den Navnet Hørup Kirke.
da.etk.DSnr_03_0_00454
Vagten er den højeste Bakke i Muldbjærgene (Mulebjærgene). Derfra gaves Signaler med Kurve, som blev hejst op, og det var en Franskmand, der indrettede det. Jørgen Pedersen, Dokkedal. Mov S., Fieskum H.
da.etk.DSnr_03_0_00186
De lokale Sagn peger alle hen på, at Angantyr og hans Brødre skal være begravede i Højene nordvest for Bisgård. De kaldes endnu Røverbakkerne. Lærer Sørensen, Onsbjærg. Onsbjærg S., Samsø.
da.etk.DSnr_03_0_00169
Når Folk i Vendsyssel finder Oldsager i Højene, tør de ikke hæve dem med blotte Hænder, i den Tro, at det da brænder. Nik. Christensen.
da.etk.DSnr_01_0_00803
Nogle af Englene, der var i Forvaring, de faldt ned i Højene og blev til Dværge, andre i Skove og blev til Ellefolk, andre atter i Huse Og blev til Gårdboer. Else Mikaelsdatter, Grindsted.
da.etk.DSnr_01_0_00002
Døve-Søren var altid stor karl, når de vilde kalde ham Søren Urmager, Hals. Han fik det navn, for det han forestillede, han var døv, da han blev indkaldt til kongens tjeneste 1801. Han var den gang 22 år, og så blev han fri. Han var et sted at gjore en klokke ren. Dtt var et af deher gamle viserværker, og der var ikke uden et halvt klokkehus, (a: det...
Den dag dot er solhverv, da skal en ikke brygge for så bliver oliet hvyst opå tappen. Jens. Hansen, Madam sø.
da.etk.JAT_01_0_00507
Der var en Mand i Astrup, de kaldte den gamle Niels Smed, han sagde, der var hverken Gud eller Fanden til. Mens han lå syg, så hoppede Lysestagen tre Gange på hans Bord uden for hans Seng. Nu vilde han tro, der var en levende Gud til, sagde han. Derefter døde han. Men Kisten den var så tung med Liget, te de døvede med at bære den på Kjærregån. Da de...
da.etk.DSnr_05_0_00465
Der var et Sted oppe i Rold Skov, der gik en Sti omkring en Sig fra Landevejen af, og den gik i Vejen igjen. Ad Høj middag der gik en Råbuk og gik og åd. Alle dem, der så den Buk, de blev vilde og kunde ikke finde hjem den Dag. [Rold S., Hindsted H.]? Jensine Hansen, Madum Sø.
da.etk.DSnr_05_0_00187
I det norderste og vesterske Hus i Store-Brøndum var der to Huller på vestre Ende nede ved Foden af Huset, og der skulde bestandig være Åbning. Det var, som noget havde Fart der ud og ind ad. Hans Lund, Madum Sø. Brøndum S., Helium H.
da.etk.DSnr_05_0_00144
Min Faders Moder og så en Kone til havde været i Pomphuset østen til Ålborg at hente Ål, og da kom der en Mand i Følge med dem undervejs. Han havde sådan en gammeldags trekantet Hat på, det var sådan en Slags Hovedtøj de brugte i rigtig gamle Dage. Han var også i en lang Trøje af dem, de kaldte Bask-i-røvtrøjer, der var nemlig en Flig bag på den, der...
da.etk.DSnr_05_0_00094