Jeg var i Vejarbejde for en Entrepenør, der hed Per Akesen og var Svensker af Fødsel, men ellers var Gårdejer. Da vi en Aften kjørte hjemad med en Vognmand, han havde lejet, og kom forbi Fladhoj. der ligger nordligst i Hemmet ved Siden af Vejen, gjorde jeg en Bemærkning om det overnaturlige, der i de gamle Sagn gjærne knytter sig til Højene, og det gav...
Pastor Kålund giftede sig forst på sin Sygeseng. Han vilde have haft hans Husholderske, men hun vilde ikke have ham. Så fik han hendes Søster. Hun var noget formuendes. Hemmet S., N. Horne H. Niels Jensen, Hemmet.
da.etk.DSnr_04_0_00505
Kristen Fjord har i flere År i Træk set et Lys om Aftenen skinne i ikke lang Afstand fra hans Hus i Sydvest. Det var i Nærheden af Møllen. Mølleren vilde sætte en Vindmølle på det Sted, men da Kristen nu fortalte, hvad han havde set, vilde Moderen have den et kort Stykke derfra. Men forskjellige Forhold tvang ham til at sætte den på det Sted, hvor Lyset...
En Kone og hendes Mand i Hemmet besøgte a sidste Juledag om Aftenen. Så siger hun til mig: »A så' i Dag tidlig, før det blev lyst (altså Julemorgen), et Lys oppe hos Jeres.« Og da a vidste, at vi intet Lys havde haft tændt, som var synlig derfra, sagde a, at det altså måtte betyde, at der snart måtte én dø, eller at der vilde blive bygget noget....
En Aften, da en Kone, der boede i Hemmel, og hendes lille Son var gåede til Sengs, men endnu ikke faldne i Søvn, siger Drengen : »Moder, hvad er det for en sort én, der sidder henne ved Kakkelovnen?« »Ti stille, Dreng,« siger hun, »og læg dig og sov.« Men nu kunde han ikke sådan falde i Søvn. Kort efter keg han atter op og sagde: »Moder, den sorte én...
Kristen Fjord tjente som Karl i Præstegården, og han kunde da tit høre, førend der blev Dødsfald i Sognet, at der blev slæbt med Seletøj i Hestestalden. Den første Gang han hørte noget, var, da han tjente som Dreng på en Gård. Over Stalden lå nogle Brædder, og han hørte da stundum, at det tumlede stærkt med dem. Efter en Tid døde den gamle Mand i Gården,...
Højrup Kirke. De vilde have bygget den længere nede imod Byen Arnum, men så hørte de en Stemme, der sagde: »Højere op, højere op!« og så byggede de den helt oppe på Bakken. Deraf har Kirken fået sit Navn. Anne Marie Prinds, Arnum. Højrup S., Haderslev Vester A.
Barsmark skal have Navn efter en Kjæmpe ved Navn Bars, og han og hans Kone Birrel ligger begravede i Barshøj og Birrethøj. To Lykker i Nærheden af Povlsgård har endnu Navn efter Højene. Løjt S., Åbenrå A. J. H. Riis, Barsmark.
Det skulde mest være til Juletider (også til andre hellige Tider), man så Højfolkene dandse under Højene. J. Madsen.
Der var ikke så få Høje på Nørgårds Mark. Peder Korsgård og min Fader gik på Jagt med hinanden. En Aften, da de kom og gik hjem ad, så de imellem to Høje en Skiveise ligesom en Hest det var i den gamle Tid, da Hestene gik ude og den Gang de kom næsten til den, så skiltes den ad, og så løb der en hel Del Smådrenge opå begge Højene, og der var sådan...
Ved Gården Stenbæk mellem Smøle og Vemmingbund har ligget tre Høje, der nu alle er udslettede. Der var Underbostøj, og en gammel Kone i Gården fortalte, at hun kunde se, når de bagte i Højene. Broager.
Der er en lang Bække af Pløje lige fra Havet af og hen forbi Mejrup Kirke. Nogle af dem kaldes Holmgård Knopper eller Hestbæk Knopper, og én af Højene mellem Gudum og Møborg kaldes Hvistenhøj, en anden hedder Angelands Høj. I denne sidste ligger den engelske Konge begravet. Den ligger ved Angelands Mose, og omkring ved den har stået et Slag. Jens...
Der er et helt Højdedrag fra Sønderup Bro og langs med Viborg-Vejen med en hel Række Høje på, der er vist 14 i en lang Række. Den største af dem er Skjoldhøj, og derefter kaldes alle Højene for Skjoldhøjene. På en anden af disse Høje, der er noget fladtrykt og kaldes Fladhøj, brænder Lys om Natten, og der skal en Skat være begravet i den Høj.
De begyndte at bygge Horup Kirke nede ved Stranden, men som de arbejdede på det, blev det revet ned om Natten. Så var der noget, der sagde sådan: Højere op. Det hørte Arbejderne, og så måtte de højere op med den. Sådan måtte de flytte 3 Gange, indtil de kom helt op på Banken med Kirken. Der kunde den blive stående, og derfor fik den Navnet Hørup Kirke.
Vagten er den højeste Bakke i Muldbjærgene (Mulebjærgene). Derfra gaves Signaler med Kurve, som blev hejst op, og det var en Franskmand, der indrettede det. Jørgen Pedersen, Dokkedal. Mov S., Fieskum H.
De lokale Sagn peger alle hen på, at Angantyr og hans Brødre skal være begravede i Højene nordvest for Bisgård. De kaldes endnu Røverbakkerne. Lærer Sørensen, Onsbjærg. Onsbjærg S., Samsø.
Når Folk i Vendsyssel finder Oldsager i Højene, tør de ikke hæve dem med blotte Hænder, i den Tro, at det da brænder. Nik. Christensen.
da.etk.DSnr_01_0_00803
Nogle af Englene, der var i Forvaring, de faldt ned i Højene og blev til Dværge, andre i Skove og blev til Ellefolk, andre atter i Huse Og blev til Gårdboer. Else Mikaelsdatter, Grindsted.
Gallebjærg Høje ligger lige nordøst for Tygslrup By, og der har Markedet været. Her er én begravet, som er bleven henrettet på Hoj en. Hans Grav er kjendt endnu og er helt grøn. Den sønderste af Højene stod Galgen på. Det ligger ellers i Hede der omkring. Vestervig S., Refs H. Kirstine Andersen, Vestervig.
Rybjærg Høj er det højeste Punkt på Marken, og der har været 23 Kjæmpehøje der. Jons Pyt ligger lige syd for Kirkevejen og vest for Gården. Nogle Enge kaldes endnu: Under Slee. Der er både Høllem, Slætmose, Kalvhave, Nørhave, Gåsvig. Velling S., Hind H.