Når man frygter mareridt, skal man stoppe alle åbninger til kammeret, så nær som et, der kan stoppes med en pind. Der skal da være to i kammeret. Når maren så er kommen ind, og den angrebne begynder at stonne, så skal den anden kaste et sold over brystet på den sovende, så er maren fanget og ma åbenbare sig i sin sande skikkelse. Det er ellers en...
Giver vi en heks, eller én, som vi frygter for kan hekse, mælk, skal vi komme lidt salt deri, for ellers kan hun tage smørret fra OS. P. Jensen.
En mand i Julielund i Vejlby havde forsøgt at tage sig selv af med livet. Da han kort efter døde en naturlig død, brændte de lighalmen, for at han ikke skulde gå igjen, hvilket de frygtede fOr. lavrs knudsen, bode.
Den, der spiller kort, må ikke sidde under en bjælke, ellers bliver han utykkelig i spillet. J. B., P. Jensen.
Lille-juleaften blev der sunget: Lille-juleaften fire skilling kommer, og fire skilling gar, hvem der Gud frygter, han fire skilling får, for i aften er det lille-juleaften. Haren Bonde.
En gammel Mand fra Kragelund siger: »I mine Bedsteforældres Tid var man meget bange for at være Uvenner med de kloge Mænd og Koner, da man frygtede, at de skulde gjøre Skade ved deres hemmelige Kunster. Jeg har hørt Tale om følgende: Præst-Jens fra Gjødvad, Hejlskovmanden i Egnen nord for Viborg, An' Stougård i Gjødvad, Gildbak-Konen i Kragelund. Opt. af...
Mange er bangefor at fløjte om aftenen, fordi de frygter, at den lille mand med de spidse bukser, skal >-fløjte« igjen. J. Madsen.
Til Løjt ved Åbenrå h ører en ø, som kaldes Barsø, og der skal i oldtiden have boet en mægtig viking ved navn Bars, som derfra drev sørøveri i havet til alle sider og skal have været meget frygtet. A. L.
En mand i Ramsing døde og blev begravet. Det var sådan en skompi, og folk frygtede for, at han vilde gå igjen. Så gik den unge mand, Søren Espersen, til præsten og spurgte ham, hvad han troede om det, og hvad han skulde gjøre, hvis manden vilde gå igjen. Præsten svarede og sagde nej, det skulde han ikke være ræd fore. Var han i Helvede, så kunde han ikke...
da.etk.JAH_06_0_00244
Når man først står op om Morgenen, da, om man frygter for underjords Folk, skal man sætte den højre Fod først ud af Døren og med Pegefingeren midt på Brystet sige: »I mig de fire Elementer er, og jeg er Jordens Knude, mine Øjne giver Ild, min Rumpe Vær, og Vand går af min Kude.« j, Bircherod.
Før pintsedag må ikke blæses i lur (et spil, som bruges at vogte fæet med), ti hører udyret det før den tid, så frygter han siden sommeren efter intet derfor. j. b.
Pastor Plesner i Vedersø træffer på en ungdomskammerat, og kan siger til ham: Hvad, kjender du mig ikke Plesuer. Han svarer blot: Vig bort fra mig, Satan. Pastor Tranberg, Farup. Han har været anfægtet bg frygtet for, at den anden skulde friste ham.
Mange frygte for at rose sig selv eller sit eller og andre, at det som roses, ej skulde forroses, eller roses dyden fra og derfor lagde til: .... Gid jeg må sige det i en god stund. Så sige de om en god hest, en god søn o. a. in.: det skarn! De vulgi.
Medens jeg var Teglværksbestyrer på Dorotheasminde, stod en Aften en Karl ude og pumpede, og der var en høj Bro om Pumpen. Da er der noget, der griber ham bagfra og river ham ned. Der var ingen Mennesker. Han kom ligbleg ind, og blev så syg, da han kom ind til Lyset. Da Brønden blev sat om, frygtede jeg for, at nogen var bleven der; men der skete dog...
Når én er så syg, at man frygter for døden, har det ikke været så sjældent, at én af den syges nærmeste om aftenen silde er gået op i kirken og har lagt en skilling under alterdugen, hvilket menes at skulle hjælpe. Th. L.
Frygter man for ved hekse at miste sit smør eller sin mælk, skal man bore hul i spidsen af køernes horn og sætte pinde af flyverøn deri. Ligeledes skal det være godt at have en kjæruestage af røn, men den skal stjæles. H. P. Nielsen, Sejliug.
En kone skulde dele 8 potter mælk i 2 lige store dele, men havde ikke andet at måle med end tre krukker; den ene rummede 3 potter, den anden 5 og den tredje 8 potter. Hvorledes bar hun sig ad for ved hjælp af disse at dele mælken som forlangt. Chr. Weiss. Opløsning : Når al mælken er i ottepotskrukken, fylder hun trepotskrukken, som så derefter tommes...
Da der var 4 porte i Kjøbenhavns volde, rejste en karl derind for at more sig, han gav en skilling for at komme ind ad porten og 1 skilling for at komme ud ad porten, og han kom ind og ud gjennem alle 4 porte. Hver gang han var inde i byen, brugte han halvdelen af sine penge, og da han var kommen ud gjennem den sidste port, havde han givet sin sidste...
Det har rødder i jorden, ligesom Hans Anders's gård i Alsønderup. Chr. W.
da.etk.JAT_06_0_01236
Løvetand kaldes også på Sjælland Fandens kjærnemælk eller mælkeurt; gjogeurter kaldes her i egnen og vist nok de fleste steder på Sjælland gøgsgrød, flt. gøgsgrødder; at læsse gjødning kaldes vist nok endnu på det meste af øen at bryde møg; livvarer bruges i det nordligste Sjælland, ligesom i visse egne af Jylland om kreaturerne; orehakkelse er den...