31,089 datasets found
Organizations: Berkeley Danish Keywords: fjende Place of Narration: Døstrup Sønderjylland
Gamle hr. horens i Hellevad var ofte plaget af åndelige anfægtninger, når han efter den tids skik sad løverdag natten til hen imod morgen ved sin studerelampe. Hver gang han mærked slig indskydelee fra den Onde, spyttede han og råbte med høj rost: »Tvi, Skidtemand, er du der igjen 1« og dethjalp altid til at jage fjenden på flugt. A. L.
da.etk.DS_06_0_00375
Tæt ved Løgum kloster er eller rettere har været en temmelig dyb dal, der kaldes Dronningdal, nu er den halvt efterføget med flyvesand. Sagnet fortæller, at dronning Margrete der lå i barselseng og leverede fjenden et stort slag der jævne ved, hvori hun sejrede. Man siger og, at hun lod hestenes sko slå bagvendt på for at narre fjenden. A. L.
da.etk.DS_04_0_00154
Da Polakkerne huserede her, flygtede hvad flygte kunde over til Rømo, Fanø og Sild. En familie i Sønder - Volum vilde også flygte, men før man formodede det, så man fjenden komme farende i strakt galop mod byen. Nu gjaldt det at komme af sted, og i al den angst og forvirring glemtes en lille patteglut i sin vugge. Moderen var fortvivlet og vilde absolut...
Fjenderne skal have beskadiget kirken i Randrup, og så blev den flyttet til Svendstrup. Stedet, hvor den stod, kaldes endnu Kjoerregårdsbakket. mette esbensdatter, jennum.
da.etk.DS_03_0_00461
Just Snuffelborg, der boede op til Kås mark, bagte brød af lyngbrum. Konen på Kås vilde vise sine folk, at de fik godt brod, og så fik hun fat i noget af Justes brod og kom ned og viste os. A tjente der som pige og sá det, Det smadrede lige ml fra hinanden, og vi kunde så tydelig se lyngblomsterne i det, Else Kristensdatter, Jegind.
da.etk.JAT_03_0_00216
Af vore forposter råbtes over til fjenderne i 1848: “Wat wols du hæmm, Klåås? wols du witkoel hæmm?” Der dyrkedes nemlig en masse hvidkål omkring ved Trenefloden. Peder A. Bjerregård. Brandstrup.
da.etk.JAH_05_0_00254
Der skal have stået it slag med Svenskerne ved Årre, og de faldne fjender blev så jordede i den høj, der findes på kirkegården vest for tårnet. Lærer Lauritsen, Årre.
da.etk.DS_04_0_00428
En høj i nærheden af Barmer kaldes Dans høj. Man siger, at Dan Mykillati er begravet der. Danskerne vandt her et slag mod fjenden, men kongen faldt. Niels Chr.
da.etk.DS_04_0_00184
Efter gammel snak skal der være en guldkaret be gravet i Vestergårds ejendom i Nørre-Vrå nede i deres enge vesten for gården imod Smidstrup ejendom. Den skal være kjørt derned for at forvare den for fjenderne. johannb katrin! madsdattbr, BARHOLT.
da.etk.DS_03_0_02357
Lige syd for Gårdhøje i Måbjærg er en stor dam, og i denne skal der stå en gryde fuld af penge, som efter nogles udsagn skal være sat derned, da fjenderne var i landet. m. møller, sir.
da.etk.DS_03_0_02266
Skjellerup har været så omgroet med skov, at da fjenden en gang vilde dertil, fandt de først derned ved at gå efter hundeglammet fra byen. I Stojdal har der vokset så stærk skov, at solen ikke kunde skinne på jorden. a. eriksen.
da.etk.DS_03_0_01971
Belejringen af Kalvø. De lå der i syv år. Folkene lagde huder på den ene ko, de havde tilbage, så den stadig havde ny kulør. En kone fra Gammel-Rønde var der ude at tigge mælk, og så kom fjenderne til hende, da hun gik tilbage og spurgte om, hvordan de havde det. "De har det minsæl godt, de har ingen fare der ude." Da fjenderne også var nær udgjorte,...
da.etk.DS_03_0_01427
Når det ser allergalest ud for Danmark, så vender Holger Danske sig i hans grav, og så skal fjenderne fly. Peder Jensen Smed, Strandby.
da.etk.DS_02_G_00333
Nu findes der ikke mere troldtøj i Sjælland, det er udvandret til Bornholm, og det er dem, der har forsvaret øen mod fjenden og gjør det endnu. Chr. N.
da.etk.DS_01_0_01342
Gården her hedder Hækken, og det navn fik den, da Osterrigerue var her 1629. Byen var indesluttet af fjenderne, og de havde helt besat den. Så skulde de om dagen ud på marken til exercits, og da der var et led lige her udenfor gården, skulde de gjennem det. Meu leddet kaldte de Hækken, og så sagde de, at de skulde ud der, som kækken var. Så fik gården...
Spøtrup i Rødding skal have sit navn af, at den i sin tid var så stærkt befæstet, at ejeren spyttede hånligt ud efter de belejrende fjender, han vidste nemlig, at de ikke kunde indtage den. m. møller.
Holger Danske skal ligge begravet nede på Toftum mark i Søvind sogn i en hoj, der kaldes Skrævhijj. Han skulde binde hans hest ved et træ i Viborg so, og sa skulde han samle de tolvårs drenge og tredsårs mænd at hjælpe ham at drive fjenden ud af landet. Mels Pedersen, Gjedved.
da.etk.DS_02_G_00335
Da den gamle meget bæftige superintendent Struense en gang visiterede i Tinglev, havde ban det uheld, at kusken væltede med ham. Uagtet han ikke fik mindste skade, blev han som rasende og udskjældte kusk og tjener for djævelsbørn og alt det værste, han i sin forbitrelse kunde hitte på. Pastor Bjørn fra Bylderup var med mange flere nærværende. Efter at...
da.etk.JAT_06_0_00715
En mand fra Gammelby, Visby sogn, fortalte mig, at ban var velkjendt i Marsken. “Ja, Garensboll fik da Gus straf omsier, mæn de var jo indt meer som vel fortjen, for di vår så øwertrin i storjartehed, te di sai rigte, te di måt int spot å æ gol, mæn haj kåp å spyt i, mæn så fandt Vorhærre dæm omsier”. Anna Ludvigsen.
da.etk.JAT_06_0_00179
Min fader fortalte om en mand i Tingelev red navn Jeppe Bodiker, som kom ind til sin nabo og udbrod: “Hær do hor, nabo, te di sæjer, te Struels vil ha, te vi ska ha en ån regiion”. — “Så!” sagde den anden, “ku do nok skik dæ i de?” — “Ja sågu, en sknld val”. Hans kone kunde hverken udtale l eller r, og hun sagde da: “Æ hæ så mind en goi mand, de va...
da.etk.JAT_06_0_00011