283 datasets found
Danish Keywords: eje Place of Narration: Aarhus
Jeg har ejet Gården Charlottenlund i Kragelund Sogn. Der har forhen boet en Kapitain Lund på den, og hans Kone hed Charlotte, efter hende har Gården så fået Navn. Lund fæstede altid en Pige til Kusk, og hun skulde kjøre for ham, han vilde ingen Mandfolk have til det. Da han ikke havde Fiskerettighed i Bølling Sø, fordi han ikke ejede Strandkanten, så...
da.etk.DSnr_04_0_00653
Der var en Lindorm, der lagde sig om Hovedbygningen/ til Gammelgård. Så kom der en Mand og tilbød at ville sætte den væk, når de vilde sikre ham, at der ingen Lindorme fandtes i en Mils Omkreds. Han dræbte den også, men da han havde gjort det, så kom der en Lindorm og dræbte ham. Gammelgård hører til Store-Ring og har efter gamle Sagn været ejet af...
da.etk.DSnr_02_E_00062
Når der kommer en Hegs og vil Ind i Huset, kan lnin tage Smørrel fra en, men del kan forhindres, når der lægges et Kosteskaft eller en Stoppenål forved Dørtræet, Når der går en Hare på Marken, og de har Mistanke til. at det er en Hegs, så skal de lægge en Saltkjærne forved Skuddet, hvormed de skyder efter den. (Århus), Fru Kristine Jensen, Århus.
da.etk.DSnr_06_0_00615
Maren Hedehus i Låsbg mødte en Dag Brandt-Jens ude i Marken, og da hun så kom ind til Byen, stod han og puslede ved en Harve. Så sagde hun til sig selv: »Nå, du er af den Slags!« for nu vidste hun Besked. Kbm. J. Jørgensen, Århus, April 1906. Låsby S., Gjern H.
da.etk.DSnr_06_0_00010
Efter Pesten var der kun en enkelt Mand levende i Skovsrod i Tulstrup og en enkelt Kvinde i Tørring. De ringede med Kirkeklokken hver på sit Sted, og på den Måde fandt de hinanden, og så giftede de sig med hinanden og befolkede Egnen.
da.etk.DSnr_04_0_01057
For en hundrede År siden boede der i Søballe i Venge Sogn i den yderste Gård mod Vest en Mand, som kaldtes Jens Gåsholm. Det var en høj, stærktbygget Mand, og han var meget stærk. Han var også god til at slås og havde stor Lyst til Slagsmål. Ved alle de Gilder, han var med til, yndede han at få Gjæsterne drukket godt til, så det kunde ende med Slagsmål....
da.etk.DSnr_04_0_00921
For en bundrede År siden boede der i Søballe i Venge Sogn i den yderste Gård mod Vest en Mand, som kaldtes Jens Gåsholm. Det var en høj, stærkt bygget Mand, og han var meget stærk. Han var også god til at slås og havde stor Lyst til Slagsmål. Ved alle de Gilder, han var med til, yndede han at få Gjæsterne drukket godt til, så det kunde ende med Slagsmål....
da.etk.DSnr_04_0_00627
Bonderne på Krongodset eller Rytterdistrikterne i Skanderborg-Egnen skulde levere deres Skattekorn i Skanderborg. Forhen havde det nok ikke gået så helt redeligt til, og Bønderne var bleven forurettede, men Kong Kristian den Fjerde mødte gjentagne Gange under forskjellig Forklædning, når de leverede Kornet, for at passe, at de ikke skulde lide nogen Uret.
Prinsesse Charlotte i Plorsens kunde ikke tåle at se Katte. Af og til fik hun Lov til at aflægge et Besøg i Århus og besøgte da Borgmesterenken Fru Hviid. Der havde de en stor hvid Hankat, men når Prinsessen kom, så blev den lukket inde. En Dag, da hun igjen kom til Byen og trådte ind hos Fru Hviid, sad Mis i Lænestolen. Prinsessen besvimede, og her blev...
da.etk.DSnr_04_0_00024
De har i gamle Dage kunnet sejle med Pramme gjennem Brabrand Sø helt op til Låsby, som deraf har Navnet, som egentlig er Lodseby. Vandløbet kommer fra Tyrens Hul og udmunder i Brabrand Sø mellem Skjorring og Galten. De har kunnet sejle herfra helt op til Skibby, og for nogle År siden har de ved Gravning fundet Både i Lavningen der op ad.
I en Gård i Låsby, der hedder Overgård, kunde de ikke bage en vis Dag i Ugen. Hvis de gjorde det, så vilde Gården brænde. En Gang bagte de den Dag, og da gik der Ild i den, men de fik den da reddet den Gang. Så kom der en Mand til, og han sagde, at dersom de bagte en Gang til den Dag, så kunde Gården ikke reddes. Siden bagte de aldrig mere på den Dag.
da.etk.DSnr_02_J_00265
I flere Egne af Midtjylland er det en almindelig Mening, at der bliver kaldt på et Menneske, før det døer. To Enkekoner i Mondrup hørte begge, at der blev kaldt på deres Mænd, før de døde. Den ene Gang var det et År før, i det andet Tilfælde var det kun fjorten Dage før. Der blev slået tre Slag på Vinduet som med en Kjæp, og derefter blev Mandens Navn...
Maren Hedehus fortalte også, at en Mand havde drukket af et Vandhul, og så var han bleven fyldt af Froer, de havde altså ynglet i ham, og en kunde tydelig hore, de skræppede inden i ham. En anden drak lige sådan af et Vandhul og blev fyldt af Snoge. 1906. Kbm. J. Jørgensen, Århus.
Ved den sydvestre Side af Klepvadsig (o: Klokkevadsig, der har sit Navn af et Vad, som har været der, og hvor Troldene skal have lagt Snare for nogle Mænd, som førte en Kirkeklokke med sig og på Grund deraf tabte denne) ligger Klepvadshøj på Borris Mark. Der har i lange Tider været Troldtøj i den Høj, og Folk har set den stå på Pæle ved visse...
Udflyttergårdene her i sognet (Jordløse) har hver haft sit navn. De var blevne “kristnede op” (eller om) efter nogle frokener Selchows fornavne. Generalkrigskommissær Selchow havde en gang ejet Gunnetved, der blev kaldt Selchovsdal. A. Smith.
da.etk.JAT_06_0_00339
Nordost for Terpager ligger Deggerhøj. I den var begravet Anker Hellehest og hans kone Bodil. Jeg har ejet marken, som højen lå på. Starup.
da.etk.DS_04_0_00032
Imellem Sollinge og Pedersirup ligger Skoven Tolshave, hvilket Navn den har fået af, at den en Gang ejedes af 12 Mænd. Nu tilhorer den Ravnholt. J. C. Olesen, Herrested. Sollinge S.. Vindinge H.
da.etk.DSnr_03_0_01230
Mette Degns, som for mange år siden boede i Hylderslev, har ofte om natten set, at det pløjede i Trindtoften, et stykke jord nord for byen, som ejes af Friisgårdene. h. m. j.
da.etk.DS_05_0_01556
Da den sorte pest var i Torslev sogn, døde alle folkene ud så nær som to. Manden hed Eje, og konen Gyde. Han gik op på kans hus for at se, hvor det røgte op fra, og da han nu så, hvor det var, opsøgte han hende, og de kom til at bo sammen. Det sted kaldes siden efter dem Gydeje. Kristen Abraham, Em.
da.etk.DS_04_0_01758
Der var to mænd, Eske Brok og Ole Top, de lod bygge Hylke kirke op. Men da de fik den så færdig, vilde de eje den begge to, og så kunde de ikke komme til rette om det, og derfor skød de hinanden. Det var to store mænd, der var lidt af kjæmpearten. La vat Sommer, Tåning.
da.etk.DS_04_0_00813