31,089 datasets found
Organizations: Berkeley Danish Keywords: dyb Place of Narration: Hoven ved Tarum
På Grindsted mark er der en lille dyb sø, som hedder Grindsted so. Der skal være stinket en gård, og runden om søen er der ligesom agerrene ned til søen. Der blev skikket bud efter præsten . . . Han blev ifrig og røg ud, men glemte kalk og disk i et vindue. Begge dele kom sejlende efter ham. Når det er klar frost, og man kommer ud på isen, kan man se...
da.etk.DS_03_0_01225
Eder: Pandekage fare i mig! Fanden stå fra mig. H. A. Hansen, Hoven.
da.etk.JAT_06_0_00770
De unge fra Hinnum vilde gå til Dal til leg. Mig og min broder kom imod dem, og de sagde, at vi skulde vende om igjen, for da de gik gjennem æ Grydderhelld, kom de forbi en hovedløs sø, og de var så forbævrede og angst. Vi gik alligevel, og endelig så vi soen. Min broder pudsede en hund efter den, men den vilde ikke frem. Så kom vi nærmere, men hunden...
da.etk.JAH_06_0_00325
Da stavnsbåndet blev løsnet, var der enkelte af bonderne, som rigtig vilde nyde den hidtil ukjendte frihed. Der var da nogle, som fandt på at gå kræmmer. Sådan kom da en ung bondekarl til IAndbjærggård (i Ølgod) med varer, som han gav sig til at handle med folkene om ude i folkestuen. Da husbonden, som nok kjendte karlen, mærkede, at der var uro ude...
da.etk.JAH_02_0_00145
I Grene kunde ulvene om aftenen komme ned til åen og tude, te det var grovt. I en gard, der kaldes Billund, havde de et foløg, der sloges med en ulv en hel nat. Det var sa fortumlet om morgenen, at sveden drap ned ad hende. Men hun frelste dog foliet. Søren Vistisen, Hoven.
da.etk.JAH_01_0_00336
Aæum og Egvad kirker ved Tårum skal være opkaldt efter Adam og Eva. h. a. h.
da.etk.DS_03_0_02131
Ved Skovsende har der været stor skov. Til nordost herfor er der noget, som kaldes æ Kratbanke, og der har også været skov, men det er længe siden. Der er dygtigt krat endnu, men der kan blot blive som til rivebøvle eller sådan noget. Rødderne står der endnu. søren vistisen, hoven.
da.etk.DS_03_0_02022
I Urup i Grindsted har der været en herregård, der havde samme navn som herremanden. Omkring ved den gård, der nu tilhører Bærtel Jensen, kan man endnu påvise voldene og gravene, og i samme gård har der været opbevaret et par hjortetakker, som skal stamme fra herremandstiden. h. a. h.
I en dal, der kaldes Store-dal mellem Silkeborg og Billund i Grene sogn, der gik en sti, og lige sonden for den stod et lys. Det lys har folk snakket så meget om. De kunde stå hjemme i Silkeborg og Elkjær og se det, og de har også set det i Billund. Man mente, at der var dræbt én der og gravet ned, og det skulde være en greve. Der var nogle rovere i...
I Nollund havde æ tatterer deres bolig under folkenes seng. Sådan kaldte min oldemoder bjærgfolkene. Det var sådan små folk, og de kom en gang og lånte folkenes øltønde. De måtte ikke se i den, de bragte tilbage, men da konen en gang så i den, var den fuld af spindelvæv. Søren Vistisen, Hoven.
Vievad eller gårdhullet neden for Hagbarts høj, hvor en gård sank ned i gamle dage, er endnu så dybt, at det ikke kan bundes med et vognreb. jørcen hansen.
da.etk.DS_03_0_01195
Drømmer man, at man falder ned, lige når man er ved at falde i søvn, falder man dybere i synden. Ane N.
da.etk.JAT_03_0_01403
Der har været stor Skov her nede i Mosen lige sønden for Byen mellem Otlersbøl og Skjærbæk. Den skal have været kaldet Appenholts Skov. Man gik fra Skjærbæk over i Hvidding Herred i en dyb indhyllet Skov. Hans Jepsen Jefsen, Gjesing, Skjærbæk. Skjærbæk S., Haderslev Vester A.
da.etk.DSnr_03_0_01263
Der er et sted i Mølleåen, der kaldes Kirkedybet, det har sit navn af, at det skal være lige så dybt, som Tåning kirke er høj. A har medet der mange gange og véd, at det er knagedybt. tåninc.
da.etk.DS_03_0_01841
Går regnormen dybt i jorden, far vi stræng vinter.
da.etk.JAT_01_0_00454
En Præst sad en Nat i en stærk Snestorm i sit Værelse og tænkte: »Det er da godt, jeg kan blive hjemme i et sådant Vejr.« Da syntes han, der lød ligesom et dybt Suk i Værelset, og kort efter kom en Vogn kjørende. Man vilde bede ham følge med hen til en syg i et fremmed Sogn, og nu troede han, at Sukket kom derfra. Pastor Christensen, Søby.
da.etk.DSnr_02_J_00364
Endnu et andet Sted hedder Lossehullet, hvilket er et ind i Klintens Lervæg gående langt og dybt Hul, hvor man i gamle Tider mente at se Spøgelser, samt at Klintekongen havde sit Væsen. (Præsteindber. til Hoffmann.) Achthon, Magleby.
da.etk.DSnr_02_A_00029
Der er en dal ude i Engelsholms Ladegårds skov, der kaldes Fandensdal, den er fæl dyb og skummel. Folk siger, at der er spøgeri og værken der, og de er bange for at færdes der om natten. jeppe lavrsen, staby højskole.
da.etk.DS_05_0_02067
På Djønnæs boede en sysselkonge, og der boede en i Gammelhave ved Silkeborg, og en trejde boede ude i noget, de kalder Kongehusene. Da Svenskerne var her, skod de fra noget ovre i Alling bakker, de kaldte Lei (o: Lide), over efter Djønnæs, og så skød de slottet ned. Da rømte kongen til Silkeborg. Han tabte sin hat ved Hattenæs, og han druknede vist ved...
da.etk.DS_04_0_00189
I Tise bakker skal der stå et guldskib. De kalder det Guldbjærget, der hvor det står. Masterne skal stå så højt oppe, at der kun ligger en digetørv over dem. Vi gjorde Jhove til Hammelmose, og når vi skulde derud efter fyld, blev det os sagt, at vi ikke måtte støde for hårdt eller grave for dybt for ikke at gjøre skade. jens sten, s.-saltum.
da.etk.DS_03_0_02341