347 datasets found
Danish Keywords: bred Place of Narration: Herskind
En kjøbmand i Kjæret ved Bjerget hed Johannes Smærup, men man kaldte ham Skringel. Der blev digtet et smædevers om ham: “Her på kjærets tætte stræde, hor en kjøbmand, bred i sæde, snyder folket som en ravn, kjøbmand Skringel er hans navn”. M. Sørensen.
da.etk.JAT_06_0_00329
På Samsøs smalleste punkt, lidt syd for Langøre og mellem Stavns fjord og Selvig bugt er endnu tydelige spor af en dyb, bred grøft med høje jordvolde på siderne. På sine steder er den tildels opfyldt, og andre steder er den så dyb, at der stadig står vand i den, og bunden er bevokset med star og rør. Der fortælles, at i en af Danmarks krige med Sverige...
I min moders ungdom i Edslev var højtidsdragten der for piger røde bindærmer og grønt livstykke; mørkt hvergarns skjørt med en grøn bort for neden. Over skuldrene bar de et silkeklæde, som blev fæstet på brystet med nåle. På hovedet sniptøj (o: brede kniplinger, som var stivede), og på baghovedet en lille puld af sort silke, som var udsyet med kulørte...
da.etk.JAT_03_0_00269
Når den højre hånd klor inden i, så får man snart penge, og når den venstre klør, så vil man komme til at give penge ud. Anna Andresen.
da.etk.JAT_03_0_00456
Når hunden jages ud om aftenen, skal den have et stykke bred, for at slette folk ikke skal kunne binde munden pà den. H. F. F.
da.etk.DS_06_0_00952
En gammel møller og to andre i Kvorning var ovre i Lorshal at spille kort. Da de skulde tilbage hen ad dagningen og kom til vadet over åen, gik der en hest, og den kom de op at ride på. Da de var komne på den anden bred, slap hesten midt over. Lars Nielsen, Vinkel.
da.etk.DS_02_D_00094
Den, der har et blødt hår, har et blødt sind, og den der har et stridt hår, har et stridt sind. Vendsyssel. A. E. Jakobsen, Ørritslev.
da.etk.JAT_03_0_00393
Rugmelsgrøden var så stiv, når den blev kold, at de kunde skjære skiver af den og bide af. Mette Katr. Mogeusdatter, Kjællinghøl.
da.etk.JAT_03_0_00220
På Gamst Mark er der en stor og bred Høj, så bred, at de nok kan kjøre ovenpå den med 20 Spand Heste. Der er sådan Dundren i den, og de kan høre, det kjører nede i den og kjæraer der inde. Hans Jokum Lavridsen, Vejen.
da.etk.DSnr_01_0_00095
I Vinkel præstegård var der forhen lade, som der nu er stuehus, og da lå der en stor bred sten i et korngulv, og der sagde de, der var en præst manet ned under. De sagde også, at han vilde lade sig vise der inde om natten, vinkel.
da.etk.DS_05_0_00784
Lykkesholm skal være bygget af Iver Lykke. Der skal være set en lukket vogn ved nattetid at kjøre op og ned ad en bred gang i haven, som vender enden til vejen. Det formodes at være gamle urolige herskaber der fra gården. p. j.
da.etk.DS_05_0_00263
Hodde kirke er den uanseligste af alle Nørholms kirker i udstyrelse. Den er meget smal, og mandfolkestolene var ikke bredere end en agestol og meget smallere end kvindfolkenes. Det var lige på hvippen til, at kongen havde taget den på grund af, at den blev holdt for ringe ved lige. Man mener, at kongen sådan har taget Lunde og Ovtrup kirker. frederik og...
da.etk.DS_03_0_00458
Der findes vesten Gamtofte imod Gammelbø en stor bred sten opløft på nogle andre store stene, hvor der menes én at være begravet, som hed Alf, af hvilken en agerskift og tornelåne der sønden fra skal have sit navn, som nu kaldes Alfdel eller Alftorne. Præsteindb. til O. W, gamtofte.
da.etk.DS_03_0_00046
Skjær man negle af om mandagen, da får man magt over sine uvenner; sker det om torsdagen, da får troldfolk magt, eller Fanden bygger deraf sin stol i helvede. De vulgi.
da.etk.JAT_03_0_00474
Der er mange skaller i Mos sø. Folkene i Borup fauger og spiser mange af dem, og derfor kaldes de de Dørup skalleslugere eller og blot skalleslugerne. Der siges også, at de har sådan en bred mund, fordi de sluger de mange skaller. Ellers kaldes byen Vor-Dørup til forskjel fra Skiden-Dørup nord for Skanderborg. Lavst Sommer, Tàning.
da.etk.JAH_03_0_00162
Om morgenen skulde vi op før dag og ud efter ogene, og så gik vi og rystede med havre ad dem. For de kom ikke ind, før til jul. Men sa kunde de også komme med en ryg sa bred, for der var græs nok til dem. Når det var åbent vejr, og de kunde ga omkring ved skoven, kunde de sagt bjærge dem. Nu er det ikke sådan, nu lever de af havre ug er ikke nær sá godt...
da.etk.JAH_01_0_00218
Buch i Randrup er manet ned i Hummelkjær. En stor bred sten i brigsdøren i kirken er lagt over ham. Da præsten skulde mane ham, sagde han, at han skulde nok give sig til kjende, når han selv kom. Der kom en, som lignede præsten så nøjagtig. Der blev en pæl stukken ned, og den stod i flere år, men er nu rykket op. Lars Nielsen, Vinkel.
da.etk.DS_04_0_00520
Der er en sti fra præstegårdsladens port og til Havgårds lade. Den er kun en tre tommer bred, og ingen færdes ad den, men den er lige godt kjendt over alle agrene og gjennem kornet. niels mortensen, aby.
da.etk.DS_03_0_01699
Lidt øst for Gammelkirke fandtes Tingstuen, en stensætning på slet mark af omtr. 30 alens gjennemsnit med en sten i midten, der var tre, fire alen bred. Pladsen er nu ryddet. n. pedersen, bolle.
Der findes vesten Gamtofte imod Gammelbø en stor bred sten opløft på nogle andre store sten, hvor der menes en at være begravet, som hed Alf, af hvilken en agerskifte og tornelåne der sønden for skal have sit navn, som nu kaldes Alfdel og Alftorne. Præsteindb. t. Ole Worm.
da.etk.DS_03_0_00316