Når man har brødet i ovnen, skal man slå kors for ovnsmunden. Der findes kors på enhver kjærnestang. Man Blår kors med brødkniven, når man skjærerhul på en ny bage. Nik. Chr.
En mand i Hesselager tæt ved Nyborg havde en mose, hvori der var ellefolk. En dag bagede hans kone og lagde brødene uden for huset i et dejtrug; men ellefolkene fik lyst til dem og tog dem alle sammen. En lille pige, som så dette, fortalte det til konen, og hun fortalte det igjen til manden, da han kom hjem. Så blev han meget vred og gav sig til at grave...
Pigen på Vorgård driller gårdbukken. En dag, da de bagede, og brødet var taget ud af ovnen, kom gårdbukken efter nende. Hun krob da ind i ovnen, slog kors for munden og vendte sit forklæde, så mente hun at være sikker. Men han sagde: «Ja, kors for munden, men bitte Niels kan gå ind ad tuden. » Nu krøb Niels ind ad tuden og krystede pigen ihjel. Det havde...
En karl giftede sig med en gårdmands datter i Nørhalne, og han fik hendes forældres gård. Det søgte heksen i Vedsted at forstyrre, ti hun vilde have én af sine døtre prakket på ham. Det lykkedes hende dog ikke, men hun havde nær ødelagt dem bag efter med at forgjøre al ting for dem. Hestene blev syge, og græsset gik bort, smør kunde de intet få af, og...
At nogen bar muggent brød kommer af, at de sover længe om morgenen. B. H. S.
Falder maden, man spiser af, ud af hånden, er man den misundt. K. M. R.
Man får snart smør, når det begynder at råbe: Kjesten, nede i kjærnen. Chr. Weiss, J. M.
Et brod, som der er skåret af, må ikke med den afskårne side vende mod stuedoren, ti om en skurvet kommer ind i det samme, så får lian det vist nok. J. B.
Når man har skåret hul på et brød og kommer til at vende den ende, man har skåret af, mod døren eller vinduet, skal man en gang komme til at savne brød. M. Møller.
Når man vender et brød på ryggen (overringen), vender man lykken fra huset. M. Møller, J. M.
Dersom dejen vil ikke gå, som det kaldes, sæ skal man lægge et par bukser eller et forklæde derpå, så bliver det godt. J. B.
Når man har sat brødet i ovnen, skal man skynde sig at vaske bordet, ellers bliver brødet ikke godt bagt. K.M.R.
Den aften de slog brødene op, lavede de nogle sma kager og bagte dem i emmerne og spiste dem med det samme. De kaldtes skooldkager. Letbæk mølle.
En frugtsommelig Kvinde må ikke rage ud af Ovnen, og hun må ikke sætte Brødene ind i Ovnen, for ikke at komme hen over den Ild. H. Hansen, Ørridslev, Fyn.
Sagnet om Helvigs Vadested. Hun gik fra Nandrup og hjem til Tøving. Trådte på Brødet, sank i der......
Der var en fattig Pige, som var ude at tjene, og en Søndag vilde hun så hjem at besøge dem. Hendes Madmoder gav hende et Brød med hjem, men da hun på Vejen kom til et smaddere Sted, lagde hun Brødet og trådte over på. Så sank hun i Jorden. Det er fortalt mig i Randrup i Sønderjylland. Vester-Vedsted Efterskole.
da.etk.DSnr_02_G_00158
Når man i hostens tid havde et helt brød med sig i marken, og man troede, der var nogen iblandt arbejderne, der kunde hekse, så skar man altid det første stykke af brødet og smed det langt ud i marken, for så havde heksene ingen magt over folkene der. Karl Timmerman.
Peter Hagen, der nu boer i Vejle, var forheu i Bræsten kro, og han havde bageri i kroen. Så kommer Hans Krislian en dag og siger til ham, om han kunde ikke få et brød, men han havde ingen penge. Ja, så kunde han heller ikke få brødet. Da manden så går, siger han: »Når mine ben har læjen sig, så har din gang ende også.« Peter Hagen har også fået hans ene...