I den bakkeryg, der er mellem Skuldelev og Østby, skal der ligge et slot begravet, som kaldes for Halsborg slot, og der vises i bakken som to længer, og for enden ser det ud, som der har været et tårn, for der er en lille rund kreds, og i gamle dage var der en sti op over bakkerne, som kaldtes Halsborgstien. Optegnet af en bondedreng. henry petersen.
På den store Fjelkhige bakkes vestside, ligger nogle meget store sten. Om disse går følgende sagn. Det var ved juletid, og den fejredes på sædvanlig vis nede i Fjelkinge. Julebukken gik fra gård til gård og sang sine salmer og drejede julestjernen. Han fik da i sinde at gå 251 til den næste by nord på, og da han kommer forbi Fjelkinge bakke, ser han oven...
Når Skuldelev bønder gik over bakkerne mellem Skuldelev og Østerby, så de tit bakken stå .på fire gloende pæle, og bjærgfolkene dandse der under. En kone sad Mortens afteu ene og kartede, efter at de andre var gåede i 6eng. Da kom ind ad døren en stor kjælling med et par karter under armen og sagde: "Skal jeg hjælpe dig ?" Konen turde ikke sige hende...
Der var en gang rovere i Allerup bakker, og de boede i huller, der var gravet ind i bakkerne. Peder Vestergård, Jigskov.
Noget af skoven her hørte til Vrå, andet af det til Atrup og Langerholdt. Den har bredt sig over alle bakkerne. sulsted.
Alle Bakkerne her har været beklædt med Skov, og det gamle Tommer i Kirkens Våbenhus er skovet i Mejlskov nord for Byen. Skovsleddet er lidt sønden for Byen og øst for Glistrupgård. Nordby S., Samsø. Knud Kormnåler, Nordby.
Min Moder tjente på Åstrup der vesten for Hjørring, og hun fortalte, at hun så, Bjærgfolkene havde deres Fade og Tallerkener ude at soles midt om Dagen der i Bakkerne nord for Hjørring. Frøken Thomsen, Sinddal.
En gammel Mand, der hed Kræn Skeg, han boede her norden for Dalen. Så var han en Aften gået her over til min Bedstefader, som boede i et Hus lige her vestenfor; for de gamle vil jo gjærne sidde og snakke. Da han gik hjem og vilde tværs over Dalen, da hørte han sådan et sært Spektakel der nede, det var for ham, som Bakkerne på begge Sider ligefrem vælt...
Der var Bjærgfolk i Høgdals Bakker mellem dette her og Serup, og min Moster, der boede der ovre i Vester-Skovgård, hun snakkede så meget om, at det kunde give det ene Smælder efter det andet der oppe i Bakkerne, så det kunde give Gjenlyd ovre i Skoven. Kirsten Marie Sørensdatter, Lemming.
Der var to mænd, der lå oppe i bakkerne og læste i deres boger. Det var Kristen Tørholm og Jens Nymark. A gik der og var høvre og hørte dem læse. Den ene sagde: »KomU og den anden: »Nu skal vi ikke læse mere«. Det var vel Fanden, de vilde læse til dem, for det var netop dem, der gik og forheksede alting her omkring. Dorte Lavstdatter, Hesselbakke.
Svenskerne stod ved Ålborg bakker, og de Danske på bakkerne ved Sundby, som kaldes Skandsebakkerne. Deskød over fjorden til hinanden, men da det ikke kunde blive til noget, trak Danskerne sig tilbage bag bakkerne, og dækkede der deres kanoner. Så snart Svenskerne så det, drog de over fjorden, men nu havde Danskerne fået dem i fælden og nedlagde hver en....
Nordvest for Nordby kirke i bakkerne er der store forskandsninger fra Engelskmændenes tid, og der er nogle vældige dito yderst ude på revet. Man kan se, hvor deres landgangssted har været. Pastor Meulengiacht, Onsbjærg.
Der var to kjæmper, den ene i Rødding og den anden i Balling. De slog sten efter hinanden. Den sten fra Balling sidder sast i bakkerne vest for Dåhkjær og sidder der endnu. Den anden ften slog Balling kirketårn ned. ane kirstine refsgård, rødding.
En pige, der tjente her ude til Kristen Bakkes i Norbeg, var fæstet sådan, at hun skulde have lov til at gå ud hver hojtidsaften. Det tog hendes moder i forord, at de ikke måtte holde hende inde. Så gik hun, når den tid var, og blev ude hendes tid, men hun sag de ingen ting om, hvad hun havde set. Karlen, vi havde, fortalte, at en gang, da han tjente i...
da.etk.DS_02_H_00278
Jerusalems skomager gik med et par sko over nakken. De har set ham gå over Lågårds eng i Tise osten for bakkerne. Det sidste, de så ham, var han ikke stbrre end en myre. Kristen Nielsen, Mosehuse.
I Ravndal, en sænkning mellem bakkerne vest for Gudenå, har der før været en mængde bjærgfolk. En pige, der en morgen tidlig kom fra legestue, så, hvordan de i store skarer strømmede ned mod åen, og siden har man ikke set dem der. Der fortælles, at da de rejste fra egnen, blev de færgede over Gudenå af en mand fra Svostrup. A. H. Povlsen.
Der er to bakker vest for Hvolbæk, den ene hedder Silgishøj, og den anden Løjenhøj, Der er bjærgfolk i. De kunde se dem dandse på bakkerne, og de hørte dem slå kister i låse, så det gav et helt skrald der nede. Niels Frandsen, Vore.
I småbakkerne øst for Pindstrup er der bjærgfolk. Man kunde se, de rendte med kjedler imellem dem ned efter Shidenrandet et stykke sonden for bakkerne, og der hentede de vand. Pindstrup.
Man har ofte set dværgene på Øland age hø ind i bakkerne på små vogne. Deres heste var kun lidt større end katte. Nik. Christensen.
tjelkinge bakkes skrænterer udskiftede mellem byens forskjellige gårdejere, og om et af disse »skiften* en ager, der, så vidt jeg mindes, kaldes Onnelykkekrogen tindes det sagn, at i ældre tider, når kornet på denne ager var modnet til at hoste, bragte bonden, som ejede den, et stort fad risengrød og et anker 61 ud på ageren lidt for solnedgang,...