Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
1,230 datasets found
Dutch Keywords: ziek
Twa pearkes út Aldegea gongen ris nei Hinke Kaert ta to Nijebrêge. Hinke koe de takomst foarspelle. It wienen boeredochters, de fammen en ik tsjinne by de âlden fan de iene. Ik sliepte nachts ek by dy faem. Hja fortroude my altyd alles ta. Doe 't se by Hinke Kaert west wie fortelde se my har wederfaren. Hinke hie sein: Dêrstû mei trouste, dy moat ûnder...
Da was hier een toverheks, Ginneken de Hit, die kwam uit Brakel. Da hebben opoe en opa zo vaak verteld. D'r was een kend betoverd. 't Kon niet betere. Ze woue die heks vange, maar da ging nie. Toen is da kend gestorve. Het kusse was vol me roze.
nl.verhalenbank.72902
D'r was een kind, da was altijd bij een andere man en vrouw. Maar dat kind was van een ander. Maar toen werd het door de moeder teruggehaold, die zei: ,,Ik zal 't eerst maar efkes in bed stoppe". Maar dat kind wou niet meer groeie. Toen werd 't kusse opegemaakt, een krans d'r in. Maar toen dat kind terugging naar die andere man en vrouw, toen groeide 't wel.
nl.verhalenbank.72897
[Verenkrans:] Daar hoorde je wel van as iemand gestorve was. Dan werd 't kusse losgemaakt en dan zat d'r een verekrans in.
Dat heb ik van iemand uit Asperen. Dat is gebeurd in Asperen. Daar was een kind behekst, allemaal padden in d'r buik. Dan kwam d'r een duivelbanner bij.
D'r was nog is een boer, ok hier vandaan, ok 't paard overkoot. Nou had jie in Oudewater ok een strijker. Affijn, die boer naar die strijker in Oudewater toe. Die strijker ging met de hand over 't paard z'n poot. "Ga maar naar huis toe. Op de plaats waar die overkoot geworde is, daar raakt ie 't weer kwijt ok" . En 't is zo uitgekommen ok!
nl.verhalenbank.70717
Teun van Leeuwen hier in Ruigewei, dat was een ouwe kalverkoper. Maar strijke kon die ok. Op een dag gaat d'r een boer naar 'm toe, 't paard overkoot. "Wijje 't voor me strijke, Van Leeuwe?" Maar z'n vrouw die wou 't niet hebbe, want die zee: "Die boere betale toch niks". En weet jie wat Teun van Leeuwe toen zee? "Ga maar naar huis toe, 't paard wordt...
Een verekrans in 't kusse, dat was ok iets van een heks.
As een koei een ziek poot heb, dan motjie 't graszooigie waar die met dat zieke poot op staat, uitsteke. Dat werd vroeger veel gedaan.
nl.verhalenbank.70658
Wat ik ok nog weet, een ouwe remedie voor een koei met een slakkepoot. Vroeger zeje ze: "Zet die koei maar erges vast en steek dan maar netjies het zooigie onder de zieke poot vandaan en dat ophange in de schouw, in de rook."
Teuge neusbloeding hielp 't gehoorbeentje van een varke.
nl.verhalenbank.70635
Een krans van vere in het kusse, dat had je wel as een kind ziek was geworde. De vere ware roze geworde. Dan was 't kind betoverd.
Wat ok nogal is voorgevalIe as de kindere ziek werde, dan ware ze dikwijls behekst, volges de verhale. Zo'n persoon, die daarvan verdacht werd, die werd d'r dan bij gehaald, die mos 't kindje zegene, dan was 't weer over.
Een verekrans in 't kusse, dat was een teken van hekserij. As d'r iemand ziek was.
nl.verhalenbank.70518
Van vrouw Van Dijk zal ie ok wel is gehoord hebbe. Ze woonde op Blok 1I langs 't spoor, onder Hekendurp. Ik zal je is wat vertelIe. Die vrouw die kon wat! 't Was zo sterk, as de jonges in dienst moste, dan ginge ze naar vrouw Van Dijk om vrij te lote. En dan had jie een vent, die had rimmetiek. Daar kon die niet afkomme. Vrouw Van Dijk d'r bij gehaald....
Ik heb wel is van iemand die in IJsselstein woonde gehoord, d'r was daar een kalverafsteker[1] en die man had een bijzondere kracht. "Je kom niet ver, want je paard wordt kreupel" , zee die dan. En dat gebeurde dan ok. As die niet mee mocht rije, dan zorgde hij dat 't paard kreupel werd. [1] veeverloskundige
Van m'n grootvader heb ik wel is gehoord, je had bedelaars, die rondtrokke en die sprake vloekwoorde uit over het vee. Dan kregen de koeien een stijf poot.*
nl.verhalenbank.70450
D'r was is iemand ziek, koorts of belroos, toen bleek d'r een soort krans in het kusse te zitte. Dat was de ziekteverwekker. Dat heb me moeder me wel is verteld.
nl.verhalenbank.70403
Ja, dat zeje ze wel is: "Die is door de kwaaie hand geraakt". Dat betekende een soort betoverd. Dan had iemand 'm aangeraakt, dan kreeg die een afwijking.
Dat heb ik ok van m'n ouders. As d'r een krans in het kusse zat, dat was door toedoen van een heks. Wie dat overkwam, die werd ziek of ging dood.
0