Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
2,533 datasets found
Dutch Keywords: toverij
Imke de Jong wie in gûchelder, mar hy koe ek tsjoene. To Ljouwert hat er yn 'e gefangenis sitten. Mar de tuchthúsdoarren gongen samar foar him iepen. Der wie suver neat mei him to bigjinnen. Se ha him to Ljouwert op fjouwer plakken tagelyk ta de stêd út gean sjoen.
nl.verhalenbank.9649
M'n schoonvader was ok betoverd. Dat wordt tenminste gezegd. Toen die stierf, spronge de padde uit z'n keel.
D'r is hier een vrouw geweest, die werd beschouwd als de toverheks. Ik ging om met d'r jonges. Die zeje zelf: "Me moeder ken de koppies op de tafel late danse!"
nl.verhalenbank.72882
Bij ons in Moordrecht daar had je vroeger enkele van die mensen, die werden aangeweze als tovenaar of heks. Daar gingen ze voor naar de toverdokter, want ze dachten dat ze betoverd waren. D'r was een man, die was van toverij beschuldigd, een ouwe touwslager, hij had van alles gedaan, as d'r wat gebeurde, dan kreeg hij de schuld. Nou woonde die op die ouwe...
nl.verhalenbank.72862
D'r was hier wel is ene, die zee: "Gao maor naor de pestoor, die laot de wind wel draoie".
Hier kwame vroeger mense uit Kaatsheuvel met schoene veertig, vijftig jaar geleje. Die vertelden een verhaal. De zoon van die of die was betoverd, 's nachts op bed, en toen zat het hoofdkussen vol met kikkers.
nl.verhalenbank.72818
In Brakel, daar woonde de toverheks. D'r woonde een vrouwke uit Brakel in Woudrichem. M'n zwager, die ree met een oliekarreke. Dan dorst ie nooit, nooit langs dat huis waar die heks woonde. Dan liet ie een ander dat oliekarreke d'r voorbij rije.
nl.verhalenbank.72813
Vroeger reje ze hooi mee karre. En op de dijk woonde een ouwe vrouwen die zorgde er voor, dat de wages de dijk afreje. En d'r mankeerde niks an. Da was op de weg van Brabant naar de Bommelerwaord.
nl.verhalenbank.72789
Da ware twee rije mee boom en ene boom was afgezaagd, na, en toen hadde 'n groot huishouden en die hanne geen cente om wat te kope. En dan zeje ze: "Ga maar naar diejen boom, dan kunde daar ne pot haole, ne etenspot". Da was heksewerk.
nl.verhalenbank.72788
Ik heb wel is hore vertelle d'r was een vrouwen die stond dan ok zak maor zegge te boek bij de mense da ze ok iets kon da nie goed was. Toen hadde ze een kat zien zitte in de pruimeboom. Die pruimeboom stond in de tuin van die vrouw. Een zwarte kat. En die kat die kwam verdachter voor as andere katte. 's Anderdaogs ginge ze kijke naor diejen pruimeboom....
nl.verhalenbank.72775
D'r was een vrouwen die most altijd kwaod doen. En dan stond d'r ne boom prachtige te bloeie achter 't huis van die kwaaie vrouwen dan ging die boom verwelke. Mar op een keer was d'r een klein kind en da kindje, daorvan hing de was buite. En toe was d'r een stukje uit da kussesloop van da kindje. Nou had zij ok dat kindje helemaol betoverd. Da was zo...
nl.verhalenbank.72774
Ik heb is wa ondervonde. In Sprang was ik daar bij familie en daar zat een katje en da liep ons maar nao, hè. En ik loop er naar om 't weg te schuppe, hè, en da katje ging weg. En ik kom langs 't bruggeske en daar zat 't weer. En ik kom thuis en daar zat 't weer. Da was een toverkatje.
nl.verhalenbank.72757
En d'r was ne man, die ha zo veul praots en een andere man zee: "We ,zulle is een slot op oewen mond zette!" En toen hij dee z'n hand naar de mond van die man. En toen kon die niks meer zegge.
nl.verhalenbank.72742
Nejaoger die was an 'tjaoge. En hoe meer as die schoot, d'r kwame d'r hoe langer hoe meer. En hij kon d'r geen rake. En toen dee tie d'r een dubbeltje op en toen schoot die d'r een in d'r kont.
Dan moes je door 't land en daor kwam zo'n kat bij 'm en daor schupte die naor en d'r kwamme d'r steeds meer en ene zeede: "Schup nou nog is?" En dat dee tie. En na een pooske kon die nie meer wijer van de katte.
Vroeger hadje ok van de vrouwgies, die ginge de boer op om te bedele. Nou had je van die gierige boere. En as ze daar kwamme, dan hield de een de boer an de praat en dan liep de ander om de karn heen. Dan kon de boer in geen drie weke karne!
Je heb hier in Oudewater nog een plek, daar heb voor de uitmoording een klooster gestaan. Dar zwerve nog altijd de hekse rond. Ik heb ok wel is hore vertelIe, dat de auto's daar van de weg werde getrokke.
nl.verhalenbank.72712
D'r was een toverheks, hoor, ja vroeger zat hier een toverheks op de kaai. Die liet al de kaaswages in 't water rije.
En nou iets, dat ik zelf heb gezien en meegemaakt. D'r was hier op een keer een boerderijbrand, 't vuur zat in 't riete dak, 't vuur zat al in de schuur, maar de hooiberg, die wouwe ze nog graag spare. Nou had je hier vroeger een priester die de wind kon laten draaien. Die hebbe ze d'r bijgehaald. En die priester en dat heb ik zelf gezien, die liep om de...
M'n moeder kon op een dag de karn niet afkrijge. De karn was betoverd. Toen heb ze d'r heet water in gegooid en toen kwam die wel af.
0