Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
970 datasets found
Dutch Keywords: lopen
Op Urk was een kind van twee-en-half jaar zoek. De moeder liep wanhopig het eiland rond, maar kon het nergens vinden. Diep bedroefd keerde ze naar haar woning terug. Tot haar verwondering zat het kind bij de tafel. "Waar ben je al die tijd geweest, lieffie?" "In de stoof, moeder." Je begrijp dat de moeder schrok. "Maar kind, hoe kwam je daar in? Je bent...
nl.verhalenbank.9211
Ouwe Kees Gras, nee, die heb je natuurlijk niet ekend, maar die heb ook ers schipbreuk geleje. Die zei altijd: "Ik ben niet licht geloovig, maar dat heb ik zelf beleefd. We kwame in een vreemd land. We zagge een woud zoo prachtig, dat het leek wel een paradijs, dus we woue er graag ers kijke. Wij erheen, maar hoe we liepe, we kwame niet verder vooruit....
G. Holleman liep langs een huis en keek telkens naar de goot en naar boven. Den volgenden dag viel de schilder die te werk was van de leer af.
Da heb ik ok van opoe en opa. Iedere maand kwam d'r een kar met een paard. De peerde woue niet vooruit. Die man op de bok slaan en slaan. Maar nie vooruit. Ginneken stond op de hoek!
nl.verhalenbank.72903
De haam wier vroeger boven in den boom gehange. Dan liep 't veulen met de kop omhoog!
nl.verhalenbank.72879
0, d'r was een jonge en die jonge die moes naar den dokter. En da jongeske kwam een vrouwtje tege. Die kon tovere. Ze zee tege diejen jonge: "Wa laopte gij toch hard!" ,Ja", zei da jongeske, "ik moe naar den dokter". ,Ja, jonge, dan moette maar goed opschiete" . En hij begon hoe langer hoe harder te lopen in Drongelen.
nl.verhalenbank.72740
Die ginge 's nachts kuiere die mee diejen helm gebore ware. En as ze nou dochte dat d'r iemand ging sterve, ginge ze al nachts van tevore daor wandele.
Vroeger had je een beroemde wonderdokter. Die heette Sekwa. Waar die vandaan kwam weet ik niet meer. Dan kwamme de kreupele mense. Hij streek ze allemaal en ze liepe.
Nog iets. As 't paard geveulend had, de haam boven in een wilgeboom hange. Dan liep 't veulen rechtop, met z'n kop omhoog.
nl.verhalenbank.70679
De haam van 't paard werd boven in een hoge wilg gehange. Dan liep 't veule mooi met z'n kop omhoog.
nl.verhalenbank.70575
Op een morgen sting ik in 't land, ik zie een leeuwerik omhoog gaan, zo hoog, dat je hem bekant niet meer zag. Ineens valt ie dood naar benejen. Dat kwam deur de kwaaie dampen.
nl.verhalenbank.50971
Janus Streng maakte geen goeie kaas. Hij haalde vrouw Van Dijk van 't spoorblok d'r bij. Die liep het land in: "De koeie die voor mijn weglope, de sloot in, die mot je buiten de tob houwe*! Vrouw Van Dijk het land in. En waarachtig, d'r liep een deel koeien de sloot in! Die boer die deed wat vrouw Van Dijk had gezegd. Nadien maakte die wel goeie kaas!...
nl.verhalenbank.50969
In Lopik waren d'r drie kerels, die hadden het Avondmaal gevierd om d'r mee te spotten. Eén van die kerels kreeg het te kwaad. Hij loopt naar de Lek om z'n eige te verdrinken. Hij springt van de krib af, maar iedere keer wordt ie door de golven op de krib teruggeslagen. Toen is tie weer naar huis gègaan. Hij is in de beerput gesprongen. Het water was te...
Yn 1475 is de helte fan Boalsert ôfbrând. It fjûr wie oanstutsen troch in Ulbe Leidekker; út wraek. Hy fluchte mei Amsterdam. De beurtskipper fan Boalsert seach him dêr yn 'e stêd rinnen. Mei syn feint lokke er him yn syn skip. Dêr oermasteren en bounen se him en leveren him oan de gerjochtlichheit yn Boalsert oer. Hy waerd ter dea brocht oan de wip-galge.
nl.verhalenbank.50546
De tsjerke yn Nijlân stiet op oksehûden en hy stiet op it plak, troch oksen oanwiist. Op 'e forgadering, hwer bisluten waerd ta de bou, koe min it net iens wurde oer it plak. Der waerd ôfpraten, se soene twa oksen oan elkoar keppelje en de jouns rinne litte. En hwer de oksen de oare moarns foun waerden, dêr soe de tsjerke stean.
nl.verhalenbank.50540
Hwer 't nou it stoomgemael stiet, stoun froeger in mole, “de wite juffer”. Myn frou roun, as jong faem, deis oer de molepôlle.; dat snie in moai ein ôf. Mar jouns net! Kaem se let út 'e naeiskoalle, dan roun se om, hwant dan spûke de wite juffer op 'e pôlle en doarst se der net lâns.
nl.verhalenbank.50513
Ze zèie vroeger duk: “Lop soaves nie midden opte voerweg, want dan kuj overreje worre dur ’n liekwage, die ge ers nie gezien het.
Een neef van mien kwam soaves van Gendt af lope. Hé’j liep de Nimwegse stroat deur. Ien de burt bé’j Geurts wier ie ienens van de weg afgezet, de graaf ien.
nl.verhalenbank.50399
Kees Jansen zèj, dat ie iemand stief kos loate stoan. As ie da wou. Mar ik heb nooit gezien, dat ie ’t deej. Hé’j zèj ok, dat ie ’n pjerd stil kos loate stoan. Wel op honderd meter afstand. En ’m ok wel kreupel kos loate lope. Mar ik het nooit meegemakt, dat ie ’t gedoan het.
nl.verhalenbank.50380
Da’s ok gebeurd ien Duitsland. Toe mien tante getrouwd is, had voader ’n borreltje te veul op. De brullef was bé’j grötmoeder thuus. Die wonde ’n half uur van ons af. Moeder was alleen thuus, want ze verwachtte ’n kienje. Noa middernach, ien de geestesure, gieng voader no huus. Onderweg kwam ’n zwarten hond bé’j ’m lope. Hé’j kwispelde mee zien start...
0