Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
2,722 datasets found
Dutch Keywords: heks
Diezelfde ondervinding had een Broeker-vrouw, afkomstig van Nunspeet. Toen zij, als kind, van een heks suikeren ballen had gekregen, zette haar vader die in een pannetje op de kast. Ook die waren den volgenden dag in padden veranderd.
nl.verhalenbank.9408
Op Urk was een kind van twee-en-half jaar zoek. De moeder liep wanhopig het eiland rond, maar kon het nergens vinden. Diep bedroefd keerde ze naar haar woning terug. Tot haar verwondering zat het kind bij de tafel. "Waar ben je al die tijd geweest, lieffie?" "In de stoof, moeder." Je begrijp dat de moeder schrok. "Maar kind, hoe kwam je daar in? Je bent...
nl.verhalenbank.9211
Da heb ik ok van opoe en opa. Iedere maand kwam d'r een kar met een paard. De peerde woue niet vooruit. Die man op de bok slaan en slaan. Maar nie vooruit. Ginneken stond op de hoek!
nl.verhalenbank.72903
Da was hier een toverheks, Ginneken de Hit, die kwam uit Brakel. Da hebben opoe en opa zo vaak verteld. D'r was een kend betoverd. 't Kon niet betere. Ze woue die heks vange, maar da ging nie. Toen is da kend gestorve. Het kusse was vol me roze.
nl.verhalenbank.72902
D'r was een kind, da was altijd bij een andere man en vrouw. Maar dat kind was van een ander. Maar toen werd het door de moeder teruggehaold, die zei: ,,Ik zal 't eerst maar efkes in bed stoppe". Maar dat kind wou niet meer groeie. Toen werd 't kusse opegemaakt, een krans d'r in. Maar toen dat kind terugging naar die andere man en vrouw, toen groeide 't wel.
nl.verhalenbank.72897
Dat is hier ok wel voorgekomme, dat d'r hier een ouwe vrouw was, die wier als heks beschouwd. Dan ware d'r een partijtjie jonges, nou die liepe dat huisje mis. Die jonges die vloge weg. Want hekse wiere als gevaarlijk beschouwd.
[Verenkrans:] Daar hoorde je wel van as iemand gestorve was. Dan werd 't kusse losgemaakt en dan zat d'r een verekrans in.
D'r is hier een vrouw geweest, die werd beschouwd als de toverheks. Ik ging om met d'r jonges. Die zeje zelf: "Me moeder ken de koppies op de tafel late danse!"
nl.verhalenbank.72882
Bij ons in Moordrecht daar had je vroeger enkele van die mensen, die werden aangeweze als tovenaar of heks. Daar gingen ze voor naar de toverdokter, want ze dachten dat ze betoverd waren. D'r was een man, die was van toverij beschuldigd, een ouwe touwslager, hij had van alles gedaan, as d'r wat gebeurde, dan kreeg hij de schuld. Nou woonde die op die ouwe...
nl.verhalenbank.72862
Me gromoe moes ok helpe met melke. Maar toen kon ze op unne keer die koei niet uit krijge. Ze zegt: "De emmer stond vlakbij, maar ineens was die weg. En toen laoter werd die weer teruggegeven, maor toen was tie niet meer te tille" .
nl.verhalenbank.72833
Jao, wan daa was d'r een betoverde vrouwen die man van die vrouw die ging naar de heks. Daa heb die een kurke stop genome, naolde en spelde d'r in en laote koke. Die heks, die zegt: "Och, ik krijg zo'n pijn in m'n buik. Ik ga maor naor bed". Maor die man dacht: "Ziezo, de zaok staot goed te koke".
nl.verhalenbank.72832
In de visbeun had je van die kastjes. M'n vader had een wekker, die was kapot. Hij ging niet meer. Vlak voor het huis van de heks viel die wekker uit de visbeun. Toen ging die wekker weer, precies op tijd.
nl.verhalenbank.72826
Hier kwame vroeger mense uit Kaatsheuvel met schoene veertig, vijftig jaar geleje. Die vertelden een verhaal. De zoon van die of die was betoverd, 's nachts op bed, en toen zat het hoofdkussen vol met kikkers.
nl.verhalenbank.72818
In Brakel, daar woonde de toverheks. D'r woonde een vrouwke uit Brakel in Woudrichem. M'n zwager, die ree met een oliekarreke. Dan dorst ie nooit, nooit langs dat huis waar die heks woonde. Dan liet ie een ander dat oliekarreke d'r voorbij rije.
nl.verhalenbank.72813
Ja, dan ging ie jage, dan hoorde je van die verhale, d'r was een kat die niet geraakt kon warde. Dan moes je op je patroon een zilver dubbeltje doen. Dan kon die kat wel geraakt warde. Maar die ouwe vrouw was dan angeschote of dood. Want een zwarte kat, dat was ok iets van een heks.
nl.verhalenbank.72802
Dat heb ik van iemand uit Asperen. Dat is gebeurd in Asperen. Daar was een kind behekst, allemaal padden in d'r buik. Dan kwam d'r een duivelbanner bij.
Een kennis van me en die z'n vader, die vertelde verhale. Ene keer had A. P., toen ware ze met een man of vier, vijf naar A. P. gegaan, in 't Kuilenburgse Veld. Alleen dorste ze niet. En toen ginge ze bij A. P. thee drinke. A. P. die had een theepot, daar konde maar drie of vier koppies thee uit. En toen hadde ze met z'n vijve al man twee koppies gedronke...
nl.verhalenbank.72799
Dat was de toverheks A. P. Ze woonde in 't Kuilenburgse Veld. 't Huis en alles staat d'r nog. En dan hoorde je verhale, de mense ginge langs de Rietveldse Weg en daar had je een brug. En dan sting daar 's aves een kalf op die brug te kijke. Dat kalf, dat was A. P., die heks. Daar ware de mense erg bang van.
Vroeger reje ze hooi mee karre. En op de dijk woonde een ouwe vrouwen die zorgde er voor, dat de wages de dijk afreje. En d'r mankeerde niks an. Da was op de weg van Brabant naar de Bommelerwaord.
nl.verhalenbank.72789
Da ware twee rije mee boom en ene boom was afgezaagd, na, en toen hadde 'n groot huishouden en die hanne geen cente om wat te kope. En dan zeje ze: "Ga maar naar diejen boom, dan kunde daar ne pot haole, ne etenspot". Da was heksewerk.
nl.verhalenbank.72788
0