Organizations
Keywords
There are no Keywords that match this search
Danish Keywords
There are no Danish Keywords that match this search
Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords
There are no German Keywords that match this search
Place Mentioned
There are no Place Mentioned that match this search
Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
Iemand had in zijn leven geweigerd de processie over zijn land te laten gaan uit vrees voor schade aan de veldvruchten. Men waarschuwde hem: "durf de gij Onze Lieve Heer den doortocht weigeren." In het sterfuur kon deze man niet van de wereld komen.
nl.verhalenbank.46384
Alle Tet wie de greatste tsjoenster fan de Heide.
Sy hie 't fral op bern forsjoen. Sy hat hjir genôch bern deatsjoend. It bern fan Roele Akke ek.
Sy kom dan mei in moai praetsje yn 'e hûs en dan sei se sahwat flaeikjend: Hoe is 't mei 't berntsje, Akke?
Op in kear kom se ek wer en doe sei se: Ik sjoch 't wol, 't is al hast wei. En doe soe se gau it bern...
nl.verhalenbank.15904
As bern by de rogge kommen woarden se altyd warskôge: Pas op, kom der net yn, hwant dan pakt Antsje Pluk jimme. Antsje Pluk dy wennet yn 'e rogge.
nl.verhalenbank.15873
Bij wassende maan komt het gezaaide gauwer op.
nl.verhalenbank.127725
Als 't koren gezaaid was met afgaande maan, dan ging 't de grond in. Anders kwam 't omhoog.
nl.verhalenbank.128067
Stokbonen zaaien met afgaande maan anders wilden ze niet om de stokken draaien.
nl.verhalenbank.127789
I. Wat is dan precies het onderscheid tussen dodenrijk en elfenrijk?
R. Eh, nou ja het elfenrijk is in elk geval iets wat heel levend is. En ja doden, doden, contact met de doden... Kijk, als ik het heb over contact met de doden, dan heb je het over het contact met de zielen van mensen die eigenlijk overleden zijn. En die niet meer hier op deze aarde zijn...
nl.verhalenbank.17919
As der ergens in moart gebeurt bûtendoar, dan wol der op dat plak noait wer hwat groeije.
nl.verhalenbank.20419
Volksweerkunde
Weerspreuken
Mevrouw is bekend met weerspreuken, maar deze zijn passief aanwezig.
Ze wist wel te vertellen dat men zegt dat de zee onweer niet aanneemt met eb. Het onweer is dus altijd met eb. Ook wist ze te vertellen dat als koeien loeien, dit duidt op onweer.
rituelen goed weer
Het is nog steeds de gewoonten bij gelovigen om te bidden...
nl.verhalenbank.42909
Je hebt hier een oprijlaan, waar Onno van Ewsum wordt gezien. Mensen zagen een ridder op een wit paard, een schim op de oprijlaan. Je kunt je hier al voorstellen dat je hem ziet rijden op de oprijlaan.
Onno van Ewsum is vroeger op kruistocht geweest. Het verhaal gaat dat hij daar heen ging omdat hij iemand had doodgeslagen.
Hij nam ook gewassen mee uit de...
nl.verhalenbank.43593
SdV : Hoe was dat verhaoltie as nou die vrouwe de regels hadde dan mosse ze deur de velde heen lôôpe voor de ripse ?
Ja voor de rupse. Kool en veul rupse d'rin en as de vrouwe ongesteld waore dan ginge ze d'r deur dan doche ze da se weg ginge.
nl.verhalenbank.47408
't Teuve(r)n en be(h)eks'n is in vrogger dààg'n slim ewest. Now (h)eur'ie d'r niet mee(r) zoo van, ma(r) 't gebeu(r)t toch nog wel. Mar de mèèns'n dorv'n 't niet mee(r) te ve'tell'n. Een jaor of twintug, dartug eleed'n was t'r bi-j oons in de buu(r)te een dee(r)ntien en dàt was ziek. Dat was ekom'm deur 'n laandlooper, die 'ad 'eur beteuve(r)d. Was moss'n...
nl.verhalenbank.34863
Vroeger verbouwde bijna iedere boer hier in de streek een klein stukje, laten we zeggen een enkele vierkante meter kamille. Maar dat gewas was niet de eigenlijke kamille, die er nou nog is. Maar er kwam een soort geelachtig, fijn zaad vanaf en dat lieten ze bij de olieslager slagen. Die olie werd bewaard in een kruik en hoe ouder die olie was, hoe beter...
nl.verhalenbank.128112
2.50. De kattendans in de heide te Westerhoven, te Luiksgestel, Soerendonk, enz.
Ruim eene halve uur van de tegenwoordige kerk te Westerhoven, 10 minuten van Klein-Borkel, in de richting van dit gehucht en Valkenswaard, even noorderwaarts den Rijksstraatweg, ziet men eenen kring van verscheidene ellen in den omtrek. De oppervlakte binnen dezen cirkel is,...
nl.verhalenbank.50091
1.26. Heksen en de kwade hand
Uit de troebele bron van onkunde opgeweld, leeft het geloof aan heksen en spoken in deze streken nog steeds voort, ofschoon slechts in 't verborgene en meest onder de lagere volksklasse.
Godsdienst en beschaving hebben veel, zeer veel, doch nog niet alles kunnen uitroeien. Ds. Hanewinkel, die op zijne 'Reize door de Majory'...
nl.verhalenbank.50020
No. 328. Op Simons-veld te Duizel ligt tusschen twee akkers een groote kei, lang geleden daar geplaatst als grensscheiding.
De jongens van het dorp speelden hier vaak. Ze liepen dan rond dien kei of sprongen er op, waardoor het wel gebeurde dat het graan platgetrapt werd.
Men trachtte de jongens ontzag voor den steen in te boezemen door te beweren, dat...
nl.verhalenbank.48393
EEN ONGELOOFWAARDIGE HEKS
In 1566 werd te Rotterdam een vrouw, Geertgen Jansdochter, door de buren aangeklaagd omdat ze toveren kon. Ze werd gevangengenomen en bekende al vlug dat ze zestien à zeventien jaar tevoren met een duivel had kennisgemaakt en met hem op stap was geweest. Hij had haar geleerd dat ze door heksenzalf te bereiden en onder haar...
nl.verhalenbank.32548