Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
4,093 datasets found
Dutch Keywords: dood
Twa pearkes út Aldegea gongen ris nei Hinke Kaert ta to Nijebrêge. Hinke koe de takomst foarspelle. It wienen boeredochters, de fammen en ik tsjinne by de âlden fan de iene. Ik sliepte nachts ek by dy faem. Hja fortroude my altyd alles ta. Doe 't se by Hinke Kaert west wie fortelde se my har wederfaren. Hinke hie sein: Dêrstû mei trouste, dy moat ûnder...
Da was hier een toverheks, Ginneken de Hit, die kwam uit Brakel. Da hebben opoe en opa zo vaak verteld. D'r was een kend betoverd. 't Kon niet betere. Ze woue die heks vange, maar da ging nie. Toen is da kend gestorve. Het kusse was vol me roze.
nl.verhalenbank.72902
M'n schoonvader was ok betoverd. Dat wordt tenminste gezegd. Toen die stierf, spronge de padde uit z'n keel.
Ja, dan ging ie jage, dan hoorde je van die verhale, d'r was een kat die niet geraakt kon warde. Dan moes je op je patroon een zilver dubbeltje doen. Dan kon die kat wel geraakt warde. Maar die ouwe vrouw was dan angeschote of dood. Want een zwarte kat, dat was ok iets van een heks.
nl.verhalenbank.72802
Ik heb wel is hore vertelle d'r was een vrouwen die stond dan ok zak maor zegge te boek bij de mense da ze ok iets kon da nie goed was. Toen hadde ze een kat zien zitte in de pruimeboom. Die pruimeboom stond in de tuin van die vrouw. Een zwarte kat. En die kat die kwam verdachter voor as andere katte. 's Anderdaogs ginge ze kijke naor diejen pruimeboom....
nl.verhalenbank.72775
As d'r veel zwarte kraaie om 't huis heen vloge, dan betekende dat een sterfgeval.
nl.verhalenbank.72566
Op de Rietveldse Dijk hier in Arkel heb ie een stoep naar de dijk. Die stoep wordt hier de Kapittelstoep genoemd. Daar moet eeuwen geleden een monnik vermoord zijn. Die schijnt daar nog wel eens rond te spoken.
1. Fostedina ef Ho it dragen fen earîsers în de moade kommen is. Historisk romantisk forhael I. Jimme witte allegearre fen sels wol, hwet in earîser is, binammen in wolsted boer ef borger, dy mei in stik thrye, fiower greate dochters opskîpe is, wit mâlle skoan, dat dy gouden kapen in mâlle porsie jild kostje en diûr fen ûnderhâld binne. Mar jim scille it...
M'n grootvader heb me wel is verteld, wat d'r vader Willem Pouw in z'n jonge tijd was overkomme. De vader van Willem Pouw weer die kwam van Utrecht af rije. Hij draaide de werf op en hij gaf 't paard an z'n zoon Willem Pouw over om 't uit te spannen. Willem Pouw spande 't paard uit en brocht 't in de stal. Toen die deur de achterdeur naar buite ging,...
An de Kruisweg stond vroeger een grote turfschuur. Daar woonde een vrouw, die turf verkocht. Van die vrouw werd verteld, dat ze d'r eige begrafenis vooruitzag, ok wie d'r meeliepe.
Een verekrans in 't kusse, dat was een teken van hekserij. As d'r iemand ziek was.
nl.verhalenbank.70518
Een spiegel die van de muur valt, betekende een naderend sterfgeval. Als iemand gestorven was, werd de spiegel omgekeerd.
M'n vader vertelde me is, dat is tege iemand werd gezegd: "Binne twee of drie dage ben je weg". En 't is uitgekomme ok.
Dat heb ik ok van m'n ouders. As d'r een krans in het kusse zat, dat was door toedoen van een heks. Wie dat overkwam, die werd ziek of ging dood.
As d'r op maandagmorgen voor negen uur iemand stierf, dan was d'r in diezelfde buurt in dezelfde week nog een sterfgeval.
Die met de helm gebore ware, 't gaf niks, dat die in 't water viele, zeje ze vroeger. Die konde toch niet verdrinke.
Uilengekras voorspelde een sterfgeval. Sommige ouwe mensen waren daar erg bang van.
Ik heb ok is iemand hore bewere dat de kraaie hadde een nest in een boom gebouwd, of ze ware d'r eigenlijk nog mee bezig en toen scheje ze d'r mee uit. Die boom die zou toen doodgaan. Maar die boom is niet doodgegaan. Die bleef leve, hij liep allenig maar ietewat later uit. Maar dat was niet iemand uit Streefkerk, die me dat vertelde.
Vroeger had je hier in Graafland van die mense die dat Zwart Jannegiesgeloof anhinge. Eens per jaar wiere die mense gewoge in een lake. Met drie persone moste ze 't lake vasthouwe. En die d'r doorviel, die was verlore.
Vroeger geloofde ze hier, dat wier algemeen gegloofd, dat d'r bij de vrijmetselaars iemand werd angeweze om te sterve. Zo iemand werd dan met een schaar in z'n hart gestoke. Waarom? Dat was hullie geheim. Nou, je had hier op 't dorp ok een vrijmetselaar. Die ging plotseling dood. Daar ging het geloof van, dat ie z’n eige in de kist omgedraaid had.
0