405 datasets found
Danish Keywords: ryste Place of Narration: Sir
Stubbergård i Sevel er ikke noget nu imod, kvad den var far mæ sinnd (for om dage), da var der efter de gamles fortælling en mængde herligheder, som tilhørte den. Den skal have haft syv kirker, syv møer (?) og syv søer, syv drivende plove og syv gange halvfjerdsindstyve vinduer i borggården. Der fortælles, at der i sin tid skal have ligget en lindorm...
I et af de tre krigsår i midten af århundredet skulde ungkarl Peder Jørgensen af Dellerup i Måbjærg kjøre fra Favsing hjem til Dellerup en aften silde, så det blev langt ud på natten, inden han kom hjem, og da var både han og hestene skidt farne. Disse var hvide af skum og stod og skabte sig gale med øjnene, alt imedens de* rystede på hvert led, som...
På Pilgård Mark i Sir ved Holstebro ligger en Høj, der hedder Bolleshøj, og i den siges der at være Småfolk. En gammel Mand, der er død for en Del År siden, har forsikret, at han hver Aften til en bestemt Tid kunde se en mægtig stor sort Høne komme ud af Højen med en Del Kyllinger efter sig, og så gå op på Højen og ryste sig så stærkt, at Støv og Fjer...
da.etk.DSnr_01_0_00139
Man kan ej om sommeren tale. før Gjertrud ug Bennet har rystet deres hale. G udbjærg, Gudme h. P. Ti. Gr.
da.etk.JAT_01_0_00700
Kommer en fremmed ind, imens der kjærnos, skal han et øjeblik tage eu hånd i med for at ryste smørret af sig. Povl Hausen.
da.etk.DS_07_0_00636
Bæænd ryster sin ennd. (Når det er blæsende pa Bents dag.
da.etk.JAT_01_0_00699
Når man er gået over et markdige og så bag efter får ved en kjærne, hvor de har ondt ved at få smør, kommer man med smør, og man skal så tage ved kjærueu og ryste smørret af sig. J. A. Jensen, Balle.
da.etk.DS_07_0_00634
Det var den gang, a var kommen ind til Vole at bo, da kom der en aften én og rystede i doren, ligesom den vilde ind. Min mand springer af sengen og vil lukke doren op, men der var ingen ting at fornemme. A havde ingen ro på mig nu, og så rejste vi os begge to og gik over til en gård, hvor en pige lå og var syg, og a satte mig ved hende, og så døde hun i...
da.etk.DS_02_H_00414
Når bestene ryster sig i tojet, skal de snart med i en ligskare. T. Kristensen, Rønslunde.
da.etk.JAT_03_0_01671
Dem, der bærer et barn i kirke, skal se at komme til at røre ved præstens kjole og så læse bag efter ham, da bliver barnet lærenem. Skallerup. H. Th. Nybo.
da.etk.JAT_03_0_00882
Måest ruuer roster hende skenkel, siges, når det sner i marts. I denne måned rystede man også lopperne af de lådne skindskjorter. Niels Vig, Ø.-Vandet.
da.etk.JAT_01_0_00836
Kommer du en møller, en tolder og en skrædder i én pose og ryster dem dygtig, er den første, der kryber ud af posen, en kjæltring.
da.etk.JAH_06_0_00534
Når man kjærner, skal alle forbigående ryste smørret af sig, det sker ved, at de loser af et øjeblik. P. V. Jensen, Stige.
da.etk.DS_07_0_00635
Der var en nisse på Lydumgård. En mand, der hed Peder Kammergård, var ridende dertil, og så bandt han hans hest ude i gården og gik ind. Da han kom ud igjen, var hesten henne. Da han kom udenfor gården, kunde han se den et stød henne på vejen. Han blev ved efter den, men kunde ikke godt nå den. Endelig kom han til den, og så blev den til en nisse. Så...
da.etk.DS_02_B_00161
Vi hjorder sad på Revlstornshøj, og så gav det sådant et skatorn der nede, te det formelig rystede. Vi blev så bange og rendte hen til fårene og turde ikke komme mere på højen den dag. S.-Kongerslev.
da.etk.DS_01_0_00094
Når der pludselig bliver en dyb pavse i et stort selskab, går der en engel igjennem salen. Af sådanne pavser skal der sikkert komme to til, når den første har været der. M. Møller.
da.etk.JAT_04_0_00060
Når hønsene flagrer mod vinduerne, skal de snart tages til et begravelsesgilde. M. Møller.
da.etk.JAT_03_0_01633
Når to knive ligger over kors med eggene mod hinanden, skal man spørge kvindelig, i modsat tilfælde er det et mandfolkelig. M. Møller.
Når emmerne (flammerne?) i ovnen er blå, tror man, at der snart vil komme lig. j. L. K.
da.etk.JAT_03_0_01598
Når to på én gang tager i en dør, én fra hver side, skal man snart spørge lig. M. Møller.
da.etk.JAT_03_0_01589