419 datasets found
Danish Keywords: skjule Place of Narration: Sir
Når rugen i maj kan skjule en lan-ko, er det tilstrækkeligt. M. Møller.
da.etk.JAT_01_0_00890
Sådan var der også nogle piger på en stor gård i Avlum, der vilde have nissen til bedste og skjulte srnorret på bunden af fadet, da de satte groden ud til ham. Da nu nis så grøden og ikke kunde finde srnorret, troede han, at der intet var. Vred hovedet af den bedste malkeko og gav sig så i kast med groden. Angrede sin gjerning, tog et lille skrin, der...
da.etk.DS_02_B_00205
Hugormene har en konge, der er hvid; den gjor ingen fortræd, fortælles der, men den er ikke let at få fat på, da den al tid er omgiven af en mængde andre hugorme, som forsvarer den. Lykkes det imidlertid at fange den, skal man koge suppe på den, og den, som først smager på denne kongesuppe, kan se alt, hvad der er skjult for andres blikke. En bondekone...
Når en moder vil have sit barn vænnet fra brystet, må hun ikke gå og snakke om det uden at gjore alvor af det, for så bliver barnet ikke et menneske, der kan bestemme sig. K. M. R.
da.etk.JAT_03_0_00784
Der herskede forhen megen simpelhed. En rig beslægtet af folkene i sognefoged Peder Hansens gård i Hårslev lod gjøre to stueuhre og forærede dem det ene, men de skjulte det, da de syntes, at det var en skam for dem at have et så sjældent stykke. Hårslev. R. Balslev.
da.etk.JAT_03_0_00080
Når rugen kan skjule en krage til pintse, sa kan der blive god rug. P. Jensen.
da.etk.JAT_01_0_00918
Når rugen kan skjule en rage om Voldborg dag, er det et godt kjende. Rr. Skovmand.
da.etk.JAT_01_0_00730
Når en krage kan skjule sig i rugen på Gregorius dag, er det tegn på, at det vil blive et godt kornår. A. H. P.
da.etk.JAT_01_0_00694
Når en krage kan skjule sig i rugen st. Gregorius dag (12te marts), vil det blive et godt kornar. A. II. Povlsen.
da.etk.JAT_01_0_00285
Ingen skal skjule en lærke om majdag. Predbj.
da.etk.JAT_01_0_00164
Når rugen kan skjule en krage på Voldborg dag vil den blive god. H P. Hanssen Nørre-adfe, Sundeved
da.etk.JAT_01_0_00163
Pintsedag skal rugen kunne skjule en krage. Ch. Weiss.
da.etk.JAH_04_0_00463
Juleaften stjal man hinandens grødgryder. De måtte sætte dem ind i sengene for at skjule dem. Gjern.
da.etk.JAH_04_0_00308
En iæger var ude på jagt sankt-Hans aften. Han var i støvler med vide skafter, og så traf der til at falde bregnefrø ned i dem. Nu kunde han se alt, hvad der var skjult i jorden, f. ex. af rigdomme. E. T. K.
da.etk.DS_06_0_01269
Byen Lønstrup skal have sit navn af, at da Svenskerne oversvømmede hele egnen, undgik denne by med sin skjulte beliggenhed mellem klitterne fjendens opmærksomhed og udplyndring. N. L.
En kongeløsen er så stor, at når kongen sidder på sine knæ, og man hælder pengene ud over ham, og de ruirer selv ned, som de vil, så kan de helt skjule ham til sidst. Når han bliver taget til fange et eller andet sted, kan han kjøbe sig fri med den kongeløsen. søren hansen, hårup. ;
da.etk.DS_03_0_02364
Sønden for Høgsted by er der en vej, som kalde:, Hulvej, fordi den har meget sandede og dybe hjulspor. Der brænder tit lys, og efter gammel tro er her også en skat skjult. georg himmelstrup.
da.etk.DS_03_0_02178
Ovre i Han herred ligger Husby hule. Den har bønderne gravet, den gang de blev forfulgte af den kongelige krigshær. De lagde så et dække over den af ris og torv, så at ingen kunde se den, og så lavede de det sådan ved at trække sig tilbage for hæren, at den kom lige derover og plumpede igjennem. Men bønderne, som havde skjult sig ved en side, faldt over...
da.etk.DS_03_0_01867
Der har været sejlads helt ind vesten for byen (Nordby) mellem by og kirke hen til Skovskadet. Der er gravet skibsankere op ved Røverstuen i den krog, der går ind i sydost fra Langdalen, og hvor sørøverne kunde ligge helt skjult med deres skibe og på lur efter de forbisejlende. creve-søren, nordby.
da.etk.DS_03_0_01802
Trælborg er lige her norden for. Det er en voldplads, og der er også fundet mursten der. De vil have til, at der er en skat skjult der, og pålidelige folk siger, at de har set et lys brænde der. Der har også rullet en guldtønde der inde. marie jonsen, tCHOLT.
da.etk.DS_03_0_01318