Også en tidstavle: 1807 kom Engelskmanden den forbandede tyv. 1808 var flåden borte. 1809 kom de Franske hid eller: florerede kaperi. 1810 var dét forbi med vort finantseri. 1811 gik kursen til helvede, 1812 gik sølvtøjet Fanden i vold. 1813 kom de udenlandske sager for retten. 1814 klædte de Frederik af til skjorten. H. V. Rasmussen.
Det hændes ofte, når man spørger én fra Grenå, hvor han er fra, at han da svarer: Jeg er en Grenåmand, af Guds nåde nitten og en mand. Anledningen hertil er følgende: En gang, da der kun var 20 mænd i Grenå, skulde der anskaffes en galge til at hænge tyvene i. Herom skulde indgives ansøgning til kongen. De vilde da ikke skrive: Vi tyve mænd ansøge om...
Om en møller fra Dråby, Horns herred, fortælles det for ganske sikkert, at han havde Cyprianus og kunde mane Fanden; men når han skulde det, måtte altid to stærke mænd være tilstede. En dag kom en mand ind til ham og fortalte, at der på markedet var stjålet 10 daler fra ham, og vilde vide, hvem der havde taget dem. Hos mølleren var på den tid en...
Drømmer de, at en tyv er efter dem, bliver de forfulgte af onde mennesker. Lars Frederiksen.
da.etk.JAT_03_0_01459
Denne bog det er min, kjøb dig én, da er det din, bogen den har intet liv, hvo, som stjæler den, er en tyv, da skal jeg tage mig en kniv, jage den i hans lange liv.
Denne bog er uden liv. den, ham stjæler, den er en tyv, uår jeg moder dig med min kniv, jager jeg den i dit liv.
Børnene i Koed skole skrev således i deres skolebøger: Hov, som stjæler denne bog, han er en tyv, han skal i galiien lååd sit lyv, a ska slå ham mæ min køll, te han ska flyww te Ramten møll. R. s. Albech.
Hvem, denne bog stjæl, er en tyv, i gallen skal han lade sit lyv, og der skal ringes for hans sjæl med en kallhool å en tyrhæel (tøjrehæl). Lime.
Denne bog det er min, kjøb dig en, det er din; den, som stjæler den, er en tyv, kommer jeg efter ham med en knyv, skal han sandeligen mist' sit lyv.
Galgebjærg vester fra Vrist er nu væk, men de bliver ved at have navnet, de bjærge nemlig, der er Uge osten for. Det er endnu nogle af de højeste bjærge pa Harboøre ja, dem ved Lille-Øre er lige så høje. Der hængte de havtyvene. Den gamle Peder Vrist var en stor tyv. De sagde om ham, at om de rejste en galge uden for hans dør, vilde han dog stjæle....
En Mand henne i Holte var bekjendt for at være en Tyv. Han mistede sit ene Øje, og man mente, det var slået ud af en eller anden klog Mand. Lærer Jensen, Snave. Køng S., Båg H.
Norden for Sejling Kirke og lige ind til Lemming Skjel ligger Tyvehede. Der er en Gang en Tyv bleven henrettet, og derfra har den Navnet. Jens Peter Bonde, Lemming. Sejling S., Hids H.
Der går en gammel Herredsvej fra Bræsten Kro ned over Vingsted Mølle og så ad Ødsted, Mejsling, Stubberup og derfra ud til Chansseen. Når den har fulgt den en lidt, så går den ad Tyvkjær og Øster-Sundstrup og så ud til Snoghøj-Vejen. Norden for Bræsten går den ad Balle og Gammelby og kommer så til den gamle Viborg-Vej. Ude Jørgensen, Lindeballe. Vejle A.
Norden for Sejling Kirke og lige ind til Lemming Skjel ligger Tyvehede. Der er en Gang en Tyv bleven henrettet, og derfra har den Navnet. Jens Peter Bonde, Lemming. Sejling S., Hids H.
Den Gang da Etatsråd Andreas Charles Teilmann byggede Nørholm, anbragte han Forbogstaverne til sit Navn A. C. T. over alt, hvor det kunde passe. Min Bedstefader udtydede disse Bogstaver således: Anders Chusse Tyv.
Fingeren eller andet lem af en tyv, som er hængt, eller en misdæder, som er stejlet, hængt i øltønder, gjør, at kromanden får søgning og godt aftræk på sit øl. j. b.
Min bedstefader i Hjallerup havde nogle penge liggende, og de blev stjålne fra ham om natten. Så gik han hen til en mand i Hellevad, der skulde vise dem igjen. Han sagde, at det kunde han ikke, men han kunde slå tyvens øje ud. »Nej«, siger min fader, »det vil a ikke have gjort, a vil ikke have det lys slukket, Vorherre har tændt.« Han vidste for resten...
En præst i Pjedsted, Edsberg, kunde binde en tyv, der stjal træ af hans skov, og han fik ikke lov til at gå der fra uden tilladelse. Han tvang også et spøgelse til at bære vognakselen, og det måtte stå og bære derpå til næste morgen. Almind.
da.etk.DS_06_0_01097
Hr. Palle i Aggersborg var i med en gjenganger, der bebrejdede ham, at han havde stjålet en hvedekage. Den kaldte ham Palle Tyv og Palle Sladder. kristen kjeldsen, ullerup.
da.etk.DS_05_0_00702