655 datasets found
Danish Keywords: kirke Place of Narration: Staby Ulfborg
Vorgod sogn var en gang delt i tre sogne, hvilke var så ringe og små, at bønderne besluttede at slå sig sammen under et; men da den nye kirke skulde bygges, var man uenig om, hvor den skulde stå. Man tog da to røde kvier o. s. v. På det sted, hvor man så fandt dem om morgenen, nedgrov man dem straks, og der blev så de andre kirker flyttede hen. Da kirken...
da.etk.DS_03_0_00823
Der boede en gang to herremænd i Randbøl; den ene ejede gården Grundet, den anden Refshøjgård. De var blevne enige om at bygge en kirke, men hvor den skulde sættes, kunde de ikke komme overens om. Så en dag kom en stodder til den ene, han sagde til manden, at han skulde slå sin bøl ud, den vilde så løbe, men der, hvor den faldt, skulde han bygge kirken....
da.etk.DS_03_0_00819
På Brejninggård levede der en herremand, som ejede kirken i Brejning. Samme mand var meget gjerrig, og en aften, han kjørte lige forbi kirken, så han to lys brænde der inde på alteret. Da de ikke var helt opbrændte, steg han af vognen, gik ind i kirken og op til alteret for at slukke dem. Han slukkede dem i Gud-faders navn, men da han kom i kordoren, var...
da.etk.DS_02_J_00106
Den nuværende altertavle i st. Knuds kirke i Odense skal i følge sagnet være flyttet fra Gråbrødre kirke til sin nuværende plads. Dette skal være gået således til: Da kirken en gang var under ombygning, manglede man en smuk altertavle til den. I Gråbrødre kirke fandtes den gang den smukkeste i alle Odense kirker, og man besluttede derfor at flytte den...
Vindum Kirke er bygget på et Lam, og det er altså den Kirkes Vare. E. T. K.
da.etk.DSnr_02_H_00001
Der ligger en sort pudlet hund oppe i Rødding kirkes tårn her i Salling. Der er en vindeltrappe op i tårnet, og der ligger hunden lige oven for. Dorte Katrine Andersdatter, Båstrup.
da.etk.DS_06_0_00628
Aæum og Egvad kirker ved Tårum skal være opkaldt efter Adam og Eva. h. a. h.
da.etk.DS_03_0_02131
Nøglen til Trandum gamle kirkes dør er i den gård endnu, som kaldes Kirkegården; de har den til en zirat. e. t. k.
da.etk.DS_03_0_00610
Der er en blyæske i Vester-Vedsted kirke, den står omme bag alteret, og der siger man at der har ligget et stykke ben af apostlen Andreas i, men det kom bort ved kirkens brand 1846. Kirken er helliget ham. karl Andreassen, v.-vedsted.
da.etk.DS_03_0_00573
En trold slog med sten tårnene af to kirker, men da han vilde til at i lag med den tredje, det var Næsborg, tog han fejl, og stenen faldt i kjæret nord for Havgård, hvor den lå, til den for få år siden blev sprængt. Den kom syd fra. næsborg.
da.etk.DS_03_0_00192
Den trold, der står indhugget på Holsted kirkes korgavl, kaldes Bjøvlund trold og har boet ude på Bjøvhind hede. n. j. termansen.
da.etk.DS_03_0_00113
Det første, der kom over en kirkegård, det blev begravet levende, og det blev liglam. Horning kirkes ligvarsel er et lam. Kytter-Niels. Horning.
da.etk.DS_02_H_00002
Oppe ved Klanhøje på Flensted mark var der også bjærgmænd. De flyttede over ad Ry skov, da de ikke kunde være der længere. Det var, da der blev kirker her, de kunde ikke være for de dingdanger. Peder Hansen.
da.etk.DS_01_0_01356
Der har været en sten ved den gamle laudevej imellem Siem og Dorer kirker, og der stod et årstal pa. Det var det år, da fæsygenen var her. Det havde en hjorde hugget ud, og så blev den sten gravet ned ved vejen. Han var fra Siem. A har set stenen og har hørt det fortælle. Søren Jørgensen, Alken.
da.etk.JAH_01_0_00281
Tilføjelse til Sagnet fra S. Vrå, fortalt af Joh. Marie Jensdatter, Jerlev, D. S. V. 1756: Der var ikke Tale om, at hun eller hendes Mand havde gjort noget uskikkeligt, så det må have stammet fra nogen forved dem. De ejede en lille Gård og Vrå og Em Kirker og var rige Folk. Vrå S., Borglum H.
da.etk.DSnr_05_0_01026
Vejen herfra efter Brørup Kirke kaldes endnu Degnevejen. Det Navn stammer fra den Tid, vi havde Sognedegne, der sang i begge Kirker. A. P. Lustrup, Lindknud. Lindknud og Brørup Sogne, Malt H.
da.etk.DSnr_03_0_01114
Alle Bakkerne her har været beklædt med Skov, og det gamle Tommer i Kirkens Våbenhus er skovet i Mejlskov nord for Byen. Skovsleddet er lidt sønden for Byen og øst for Glistrupgård. Nordby S., Samsø. Knud Kormnåler, Nordby.
da.etk.DSnr_03_0_00219
En Kjæmpe ved Brørup Kirke vilde slå Tårnet af Føvling Kirke, for det han intet selv havde. Så tog han en stor Sten og smed efter det, men den faldt for tidlig til Jorden og kom til at ligge i Tislund. Det er nemlig to Kjæmper, der har bygget de Kirker, og så var de jo misundelige på hinanden. Brorup S., Malt H. Lærer Knudsen, S.-Vilstrup.
da.etk.DSnr_03_0_00115
Burkal og Bylderup Kirker ligger en lille halv Mil fra hinanden. Den Gang de byggede dem, da havde Bygmestrene kun én Hammer, og den smed de fra den ene Kirke til den anden, eftersom de brugte den. Det var da et Tegn til, at der var Kraft i dem. Burkal og Bylderup Sogne, Tønder Nørre A. Mathias Pedersen, Ribe.
da.etk.DSnr_03_0_00048
Rind Kirkes Vare er et Par Lam, der følges ad, som de er koblede. Jens Møller, Fårup.
da.etk.DSnr_02_H_00003