250 datasets found
Danish Keywords: kilde Place of Narration: Vejen
Der er en hellig Kilde ved Blindkjelde i Vinding. Mange Mennesker er rejst flere Mil efter den Kilde for at blive helbredt for Blindhed, og derfor har den det Navn, og Gården her har Navn efter Kilden. Svenning Sørensen, Blindkjelde. Vinding S., Ulvborg H.
da.etk.DSnr_03_0_00635
Helligkilde i Hvidbjærg sogn har sit navn af en hellig kilde, som ligger der ved byen. Kilden har forhen været meget søgt. h. a. b.
da.etk.DS_03_0_01081
Der har været en hellig kilde, der kaldtes st. Annas kilde lige nord for Ovsted kirke i kanten af en banke, der kaldes Bukbjærg. Kilden er der endnu, og i en gård lige neden for har de deres vand derfra. Det er springvand. jens pedersen, ris.
da.etk.DS_03_0_01048
På Andreas Lavrsens ejendom på Refshale mark er en gammel kilde, der bar været fælles for de to gårde, som forhen lå her. I kilden findes nedsat en hul egestamme — en såkaldt holk, og for hundrede år siden fandtes kilden med egebullen, som den endnu er der. .1. Jensen, Refshale.
da.etk.JAT_03_0_00019
Ligesom Vandet rejser sig i Madum Sø, rykker det i Blåkilde, og rykker det i Søen, så rejser det sig i Kilden. Astrup S., Hindsted H. Sanne Marie Larsen, Store-Brondum.
da.etk.DSnr_03_0_01211
Der var rovere i Ramsdal osten for Højslev kirke. Der gik en gammel vej der igjennem, og de rovere havde kjæder over vejen. Stedet kaldes endnu æ Roverstue. Tæt sønden for er en vildkjelde midt på bakken. En blå jomfru har gået og skullet have vand af kilden, men hvad hun skulde have det til, kan ingen nu gjøre rede for. Lavst Larsen, Højslev.
da.etk.DS_04_0_01438
En kone i Tjørnehoved, der i sine unge dage tjente i Stavrebg, fortalte, at en dag, da hun skulde ud til kilden at hente vand, var der slet intet vand at få, men hele kilden var fuld af kul. Sæ gik hun hjem og fortalte det, men i gården sagde de: "Havde du blot været så klog at tage nogle af kullene, havde du været rig for din levetid, men nu kan du kuns...
da.etk.DS_01_0_00630
Der har været en hellig kilde ved Understed kirke. Folk søgte dertil st. Hans aften. Dem, der brugte vandet, de skulde lægge nogle penge ved kilden. A har været der med en datter, som havde udslæt i ansigtet, ånders jensen, skovlund, hov.
På Skjellerup mark ved Silkeborg har der været en hellig kilde. Den kan sees endnu. Men kilden er tilstoppet. Der var en gang en mand, der havde en stud, der var blind. Så hentede manden vand i kilden og vaskede studens øjne med. Siden den tid har kilden ingen lægedomskraft haft. svend p. jensen.
da.etk.DS_03_0_01149
Ved st. Helene kilden i Fosdalen har det gamle Lerup marked været. Det holdtes i 8 dage. Så blev det flyttet i sydvest fra Fos og hen til Markedshøj på Pårup ejendom, omtrent i skjellet mellem Hjortels og Lerup. Senere er det blevet flyttet til Skræm. lærer myrup, hjortels.
da.etk.DS_03_0_01074
Der har været en saltkilde omme under bakkerne imellem Harte og Kolding, de kalder den Saltkilden. Der var et saltværk der, og vandet til at drive det blev ledet fra Bramdrup mark ved noget, som kaldes Birkebjærg sønden om Stalderupgårds mose og i Stalderupgårds sø, derfra i syd om under Harte kirke og om under Harte hen til kilden. Det har været et...
Ved Give Kirkegårdsmurs sydvestre Hjørne har der været en hellig Kilde, hvor mange søgte til. Sognefoged Skov i Give fortalte mig, at han sammen med andre Børn i sin Skoletid gik derop og drak af Vandet, og at Byens Folk hentede deres Vand der. Kilden er nu fyldt, men der er et Væld på Stedet, hvor der altid har stået Vand. P. Johnsen Pedersen, Farre....
Den gamle Abelone, der var gift med Jens Grene og boede i et lille Hus, som var gravet ind i en Bakke ude i Give ved Bæksgård, har fortalt mig, at der var en hellig Kilde der i Nærheden. Folk kom langvejs fra med deres syge Børn og vaskede dem i Kilden. Bæksgård ejedes den Gang af Kristen Overgård og nu af hans Søn. Jens Grene kom tilsidst til Give By og...
Afdøde Lærer H. Jensen i Vejle har fortalt mig, at der har været en hellig Kilde på Stejlbjærg ved Bredballe. Den er imidlertid udtørret for mange År siden, men sidst jeg var der, var Jorden, hvor Kilden havde været, en Del fugtig, hvorfor der voksede en Del Bregner der. Jeg husker, at jeg der fandt Bjærg-Mangeløv.
Kilden i Døllefjelde var helliget St. Kjeld. Den fandtes først syd for Kirken i Præstens Have, men da han lod den stoppe, sprang den op i selve Kirken. Først da blev den nok helbredende. Da den blev stoppet i Kirken, sprang den atter ud et Par hundrede Alen nord for Kirken. Carl Christensen, stud. mag., Kallehavegård, Nysted. Døllefjælde S., Musse H.
IRø sogn på Bornholm i nærheden af den såkaldte Lyseklippe og den tørre ovn er i havbredden en kilde, som ofte er dækket af havet, men vandet er altid færsk i kilden, hvilket er ganske naturligt, da det udstrømmende vand hindrer det salte vand i at trænge ind. chr. weiss.
Min morbroders kone var kjørende med en til kilden i Skjørping, hun var fra Bjørnsholm, og sønnen kjørte. Den. der skulde kjøres, var så ringe gangende, og det var derfor; han vilde besøge den. Så kom han ind at sidde i våbenhuset og fik noget af vandel at drikke. Konen siger til ham: "Smid nu krykkerne, Jens!" og så smed han dem og begyndte at gå så...
Der har også været en hellig kilde i Skanderup, den var på kirkegården i det ene hjørne, og a har set den. Så var der en mand, der kom trækkende med et bæst, der havde taget noget til ved øjnene, og så vaskede han disse, og de kom sig, men siden duede kilden ikke. A har kjendt en mand, hvis forældre har været henne og er blevne helbredede ved den kilde....
I Harald Blåtands tid skulde en mand i nærheden af Landerupgærd have ejet et stykke jord, som han drev med et par stude, hvorpå var en såkaldt hellig kilde. Idenne fik kongen lyst til at bade sig og lovede ejeren, at han måtte tage så meget jord ind til sin ejendom, som han med sine stude kunde ompløje, medens kongen var i badet. Manden tog kongen på...
Her i Fravde i Fyen findes en kilde, som siges i forrige tider at have været navnkundig af de mange lægedomme, som folk fandt derved, men siden, da en bonde vilde to sit skabet øg deri, siges kilden at have tabt sin kraft og nu besøges aldrig. j. B.