334 datasets found
Danish Keywords: kant Place of Narration: Dover ved Skanderborg
Lige op til kanten af Mos sø ligger Dakbjærg. Der var en bjærgmand, der havde bryllup. Ovre på den anden side af søen boede en ånden bjærgmand i noget, de kalder Mos So-Brung. Så var der en røgter ude på marken ved nogle bæster, og han hørte ham råbe over til den anden, om han ikke kunde låne hans store kobberkjedel i morgen. Hvad han vilde have den til?...
da.etk.DS_01_0_00273
Dover kirke skulde bygges henne på Firgårde mark; der har ligget sten af den endnu i min drengetid. Men muren faldt, efter som de byggede, og så rådede en klog mand dem til at binde for øjnene af et par stude, og hvor de lagde dem om natten, skulde kirken bygges. De lagde dem i et dyndmorads med purr og vand. Det er også en forfærdelig vandet kirkegård,...
U7s jæger færdes mest sidst om hosten. Smede-Rasmus, Dover.
da.etk.DS_02_C_00010
Der var en høj her på marken, der kaldtes Rebshøj, den er næsten sløjfet nu. Der boede en bjærgmand, og han flyttede hen i Rammelos bakker ved Stjår mark; det er nogle svære lyngbakker, der ikke er pløjede. Da han flyttede, lånte han et par stude af en mand i Svejstrup at kjøre det væk med, han hed Rask Jørgensen i Svejstrup Østergård. De havde gravet...
da.etk.DS_01_0_01393
Når skaderne skrikker meget om morgenen, siger de: Iler kommer glade gjæster eller skidne bejler. De vulgi.
da.etk.JAT_03_0_01186
I pestens tid blev der gravet grave til de syge, og så blev de lagt på kanten for at platte i graven. Frederik Henneberg, Underliden.
da.etk.DS_04_0_01698
Der har været en hellig kilde, der kaldtes st. Annas kilde lige nord for Ovsted kirke i kanten af en banke, der kaldes Bukbjærg. Kilden er der endnu, og i en gård lige neden for har de deres vand derfra. Det er springvand. jens pedersen, ris.
da.etk.DS_03_0_01048
Når der er en hætte på lyset om aftenen, så får man og fremmede. ,1. B.
da.etk.JAT_03_0_01202
Når katten vasker sig om morgenen, kommer der den dag fremmede. T. Kristensen, Rønslunde.
da.etk.JAT_03_0_01168
Når en kvindes kjole sidder op, vil hun blive vred inden aften. p. k. m.
da.etk.JAT_03_0_01118
I Gassum skole har jeg fundet en tabelet med følgende indskrift langs med de skrå sider og på hyldens kant. Morten 11. Kriksen, Desser.
da.etk.JAT_03_0_00062
Man lægger mærke til, fra hvilken kant man om foråret forste gang horer gjogen. Herom hedder det: Øst-gjogen — trostgjogen, syd-gjogen — dodgjogen, vest-gjogen — bedst-gjogen, nord-gjøgen — sorggjogen. Karl Timmermann.
da.etk.JAT_01_0_01436
Kristian Bærteisen her i Møltrup siger, at Blokkilde var forhen en hellig Kilde. Den findes i Kanten af Vilhelminelund østen for Villestrup og er nu omdannet til Fiskedamme. Astrup S., Hindsted H. Thorvald Thomsen, Moltrup.
da.etk.DSnr_03_0_00613
Sottrup Kirke skulde have været bygget i den østlige Udkant af Byen, men de Sten, som var tilkjørt om Dagen, blev bortført om Natten, fordi Alteret skulde stå, hvor to Røvere var begravede. Derfor står Kirken nu i Vester-Sottrup. Sottrup S., Sønderborg A. Kristen Bonefeld, Sottrup.
da.etk.DSnr_03_0_00515
Den Gang Skjærup Kirke skulde bygges, kunde der ikke blive Enighed om, hvor den skulde være, men til sidst blev de dog enige om at binde to Ogser sammen og lade dem gå. Hvor de så lå om Morgenen, skulde Stedet være. Kirken ligger også på et aparte Sted på en Brink i Kanten af en Skov. Skjærup S., Holmans H. Sognerådsformand, S. Omme.
da.etk.DSnr_03_0_00461
På Holtet Mark i Serritslev er en stor Høj, som ligger norden for Langdejs. På den såes tit Lys, og når det viste sig, vidste man, at et Menneske i Nabolaget skulde snart dø. Fra den Kant man så' Lyset, skulde den døde komme. Maren Svendsdatter, Em.
da.etk.DSnr_02_H_00076
Vejen fra Ødum til Voldum går forbi en høj, som ligger på venstre hånd, når man kommer fra Ødum, og den kaldes Dronningens høj. Der siger man, at dronning Sofie Amalie flygtede til, den gang kongen bortførte hende. Oven i højen var der et rundt hul, hvor hun kunde sætte hendes fødder, mens hun sad på kanten af dot. Feldballe.
da.etk.DS_04_0_00164
Vesten for Dronninglund præstegård på enden af Lunderbjærg findes en større høj, og ved siden af den, osten for, er en omtrent 16 alen vid og 10 alen dyb tragtformet fordybning, der siges at have været Brigader Hallings iskjælder. Indgangen til den er fra nord, hvor der er en stor sænkning i voldkanten. n. pedersen, bolle.
da.etk.DS_03_0_01864
Sønden for Sevel by er en dalstrækning, som kaldes Tejls, og i kanten af den har været en teglovn, hvor stenene til Sevel kirke skal være brændt. Der er endnu mange gamle omgravninger kjendt, som tydelig er udførte af menneskehænder. lærer christensen, mundbjærg.
da.etk.DS_03_0_01473
Om Sæby kirke, som ligger ved kanten af Tis sø siges der, at hver nat flytter englene den et hanefjed tilbage fra søen. e. f. madsen.
da.etk.DS_03_0_00409