343 datasets found
Danish Keywords: brud Place of Narration: Herskind
Der var et tyvekomplot, der stjal og røvede rundt omkring, og det bestod af Kyvling-Søren, Hus-Ove, Egebjærgdrengen og Bitte-Fanden fra Store-Bmg. De havde meget tilhold i Galten, hvor de havde flere hælere, og det havde de for resten mange andre steder. En gang kom Bitte-Fanden en tidlig morgenstund forbi et sted, hvor en flok ænder lå i dammen uden for...
da.etk.JAT_05_0_00209
Borrebjærg kaldes en høj i Nordby sogn, og i denne boer der en højmand, som hedder Borre; han er nu meget skikkelig i forhold til andre højfolk, kun når han bliver grovt fornærmet, er han ikke god at komme nær. I Taftebjcerg boede en smed, som havde prøvet sin lykke blandt kvindfolk vidt og bredt omkring, han havde været })á friertog mer end én gang, men...
da.etk.DS_01_0_00924
Pynter en brud sig med sorte knappenåle, skal hun dø, inden året er omme. H. V. R.
da.etk.JAT_03_0_01566
Når dugen på bryllupsdagen tages af bordet, så kastes den bruden i skjodet i bast, og det betyder lykke til mad og linklæder.
da.etk.JAT_03_0_00723
I Vejsirup skulde der være Bryllup. Brudens Søster så' en hel Del Vogne komme svingende ind i Gården og sprang ud for at se efter dem. men der var da ingen. Kort efter så' hun det samme Syn ved selve Brylluppet. Povl Jørgensen, Stens.
da.etk.DSnr_02_J_00287
Det nuværende alterbillede i Hrjnsvig kirke er malet af Brakker smeden, sådan kaldtes en mand i Brakker ved Kolding, hans rigtige navn var ellers Nikolaj Kjær. Han gav sig af med mange ting og var både digter og tegner. Sådan lavede han en mængde brude- og gravvers. Lærer Jensen, Hejnsvig.
da.etk.JAT_06_0_00104
Der må ingen kalde ad en kjorende brudeskare, for så vil det gå tilbage for brudeparret. Sønderjyll.
da.etk.JAT_03_0_00724
Den dag nogen har bryllup, vil de gjærne om sommeren have regn og om vinteren sne enten til eller fra kirken, ti det betyder rigdom. 722 og 723. J. B.
da.etk.JAT_03_0_00722
Når man får to teskeer i sin underkop på én gang, skal ens kone både have bryllup og barsel på én gang. Horseus-egnen. Sinl. 731. Kristian Bavn. Lykkeligt ægteskab.
da.etk.JAT_03_0_00691
Træder en brud i sin kjole, bliver hun og hendes mand snart adskilte. H. V. E.
da.etk.JAT_03_0_00688
Man må ikke bolde bryllup i næden, for så bliver hornene sorte i huden. C. Grove.
da.etk.JAT_03_0_00595
Har brudefolkene deres bryllupsdag på vejen til kirken medvind — går det dem godt, modvind — - tegner det ikke godt, solskin — spår dem jævne kår, modvind og gråt vejr — fattigdom, regn — guld i brudens skjød, medvind og regn — alt godt, Jørg. H.
da.etk.JAT_03_0_00583
Når en brud har godt vejr på sin bryllupsdag, er hun god ved katten. Nørborg. H. Hansen.
da.etk.JAT_03_0_00580
Når man troloves, og man da har hos sig en ny og ubrugt læderrem, når de give hverandre bånd, kommer der da en knude på, så er han udygtig til ægteskab, så længe knuden er der, det samme er og med en ny lås, om den lukkes på samme tid. Men bar han tilforn karesseret fæstemøen, så hjælper der intet.
da.etk.JAT_03_0_00574
“Hellige Agate! sig mig i drømme, hvis seng jeg skal rede, hvis dug jeg skal brede, hvis brud jeg skal være, hvis navn jeg skal bære med ære”. Tarup.
da.etk.JAH_04_0_00417
På Vissing Kloster Mark nord for Gården er Brudesø lige tæt ved Byvejen, og før man kommer til By Bro. Der skal et Brudepar være kjørt ned og druknet, da der var så stærk Vinter og Sne på, at de ikke kunde se Søen, og kjørte da lige tværs over den. S. Vissing S., Tyrsting H. Vissing-Kloster.
da.etk.DSnr_03_0_01142
En Brud kom fra Norge og skulde vies her i Bjærgby Kirke. Da hun kjørte derfra, blev Krandsen, som hun havde på Hovedet fra Norge, reven af Hovedet på hende ved Bruderhøj lige nord for Bjærgby Kirke. Kristen Pedersen, Bjærgby.
da.etk.DSnr_01_0_00633
D"r brændte lys på Tægehøj i den sydøstre side af Tåning Min fader så det og satte mærke for det, men fik ikke noget ud af det. De grov også i St.igfhøj på Horndrup mark. Peder Iversen og Søren Rensborg fik fat i en kjedel penge. Peder Iversen beholdt kisten og lovede Søren Rensborg, at han aldrig skulde komme til at trange til brud; men da han blev...
da.etk.DS_03_0_02220
Min fader fulgtes med en mand fra Harboore hen ad en vej. På én gang trak manden ham til side. Da de så havde gået lidt, sagde han: «Så du ingeu ting?» — «Nej.» Så fortalte han, at de var komne forbi en brudeskare, og han kunde sige, hvem der skulde have bryllup, og hvor mange vogne der var, og han nævnte flere personer, der var med. Min fader lagde...
da.etk.DS_02_J_00294
I Brud-sø ved Brædstrup skal der gro en birk op, hvor den tyrkiske kcnge skal binde hans hest. Nogle siger, at birken er kommeu. Vinding hojskole.
da.etk.DS_02_G_00351