Borghøj ligger nord for Kragelund By, og min Moder har fortalt, at i hendes Barndom hørte de tit Bjærgfolkene der inde slå deres Kister i Lås. Gårdene i Byen havde mange Får, og en Dag var alle ni Gårdes Hyrdepiger og Hyrdedrenge komne sammen ved Borghøj, men der blev nu sådan Støj og Spektakel inde i Højen, at de alle af Skræk løb hjem og lod Fårene...
Fra min barndom kan jeg huske, at da Elling-Nygård hede ud mod vest og syd blev opdyrket, matte træstubbene forst ryddes o)i. og over hele beden fandtes store tran-ridder, mest af eg. Fde på den nærliggende Tottund hede lindes endnu trærødder af skovene. Efter P. Klode. 184 og 85. .7. Jensen, Refsh.
I gamle dage var folk mere hårdfore end nu. Min fader har fortalt, at i hans barndom var der tyfus her i Kragelund. Den nærmeste nabo, Kristen Andersen Vie, havde sygdommen i huset, og hole familien var angreben. Bedstefader gik da over i gården for at spørge om, hvordan de havdo det. Kristen Vie kom da ud til ham, elendig og syg. Nå, hvordan går det?...
Vor nabo, Mads Præst, kom tit over hos os om aftenen. Så begyndte han at fortælle historier, og han kunde flere, end der er dage i et år. Til sidst blev han selv så bange, at han turde ikke gå ene hjem, og han var endda en stor, stærk mand. Han plejede da gjærne atZ sige 'til min. fader: Du kommer til at folge mig forbi den sten, der ligger her ude ved...
På en mands mark i Øster-Lindet var noget, der kaldtes æ Præsttoft. Det var i der vestre ende af marken. Der har folk i min barndom været bange for at gå, for der gik en præst uden hoved. Han gik naturligvis igjen. kjøbenhoved.
Ved Knudshoved er der en hellig Kilde. Nu er den næsten skreden sammen, men i min Barndom lå der mange Potteskår ved den. Dripkjelde er på Mjelbyhoved i Lovns Sogn. Lovns S., Gislum H. Mette Katrine Bolette Jensen, Mogenstrup.
Ved Borsholm i Tikjøb stod i min Barndom en Kjæmpehøj, der kaldtes Munkehøj, den stod hver Juleaften på Ildstøtter. Nu er den udgravet og omtrent jævnet. J. P. Jørgensen, Hedsbjærg.
Om en sig ved Grønmarksbakken, hvor vejen til Tisted går forbi, kan jeg huske, man i min barndom sagde, at her en gang var væltet en mand ned med vognen fuld af penge, og de var aldrig kommet op senere. Siden den tid har der altid været rækværk langs vejen, hvor sigen ligger lige ved. a. h. schade.
En gammel mand her i Sillestrup fortæller, at han i sin barndom hørte af meget gamle folk, at der en gang skal have været så stor vandmangel her på Falster, at folk måtte kjøre til Maribo sø på Lolland efter vand. karen toxværd, sillestrup.
Der stod en kjæmpe på Alstrup kjæmpegrav og kastede sten efter Klintbakken i Uldbjærg i nærheden af Virksund. Der ligger også nogle store sten under den bakke. Kjæmpen på Alstrup hede er nu begravet i Kjæmpegraven. Så stod der også en kjæmpe på Klintbakken og kastede efter Alstrup, og i min barndom lå der også mange store sten i Alstrup kjær på et sted,...
Den lille væsel Bruden skal ved at blæse kunne bevirke, at mennesker svulmer op. Dette var i egnen om Præstø en almindelig tro i min barndom. Chr. Weiss.
Peder Sejersen fra Lægind har fortalt mig, at han meget godt kan huske, at han i sin barndom har set ellefolk have linned på bleg ude på en høj, der fandtes tæt ved hans faders gård i Or ding. A. H. Schade.
Sankt Hans urter skulde plukkes st. Hans aften og bindes sammen. De blev så hængt op inde i pigekamrene, hvert par for sig for en af pigerne. Jeg har kun set det kjemme i min barndom. Orehavegård. A. Clausen.
Ilderens gjodning lindes ofte i marken som en hvid svampet masse. I min barndom sagde man altid, at det var stjærneskud, stjærner, der var faldne til jorden.
Jeg kan fra min Barndom huske en Historie om nogle Penge, der ligger nedgravede i en Hule her ovenfor Byen, og om hvorledes nogle Folk en Gang vilde grave dem op, men kom galt fra det. En lignende Historie fra Herregården Rosenvold ved Vejle.
da.etk.DSnr_03_0_01377
En halvanden Fjerdingvej sydøst for Sommersted boede i min Barndom en Mand, der kaldtes Mads Tingsted, et Navn, som han havde fået efter Stedet, for hans Formand havde også Tingsted-Navnet. Huset kaldtes nemlig Tingsted. Lærer Holm, Søndermarksskolen, Vejle. Sommersted S., Haderslev Øster A.
I min barndom snakkede de så meget om en skovkjælling, der var i Skabelund skov, Hundslund sogn. Det var én, der var jordet i et trebundet markskjel, og vi børn var så bange for at komme om ved det sted. niels kjær, ås.
Niels Mikael Åboe, der var præst i Kragelund fra 1820 til 1859, var en af sin tids lærdeste præster. Der skulde en gang være provstevisitats i Kragelund, og provsten var hr. Stockholm i Levring, også kaldet Linkeben, fordi han havde en hinkende gang, da det ene ben var kortere end det andet. Provsten var en brøsig og spydig herre, så pastor Aboe ikke var...
Pastor N. M. Åboe. passede selv sine kreaturer og gik stadig og flyttede dem der ude på marken. Om søndagen stod folk tit og ventede på ham ved kirken. De så ham så komme, ikke fra præstegården med kjole og krave, men fra marken med begge hænder på ryggen, og tøjrkøllen bag ved sig. Straks efter var han færdig til at gå i kirken. Han holdt da jævnlig en...
Knud Tysk i Have havde et barn, der var sygt, og som han så vilde have døbt. Han kjorte da med den lille til Vinderslev skole, hvor præsten den dag holdt eksamen. Knud kommer ind til præsten og fremfører sit ærende. Han var også straks villig til at følge med. Men, siger Knud, a har ellers selv døbt barnet. Så, siger præsten, hvordan bar De...