925 datasets found
Danish Keywords: øre Place of Narration: Kværndrup Fyen Vedersø Ulfborg
538a. Niels Bjærg i Fjand gik en Gang sammen med en Mand fra Nissum, der hed Jens Mogensen, over Fjand Vase. Niels gik ved Siden af Vejen og Jens midt på. Med ét siger Niels: »Skynd dig og kom her over!« Jens gjorde det. Et Øjeblik efter sagde Niels: »Mærkede du ingen Ting?« — »Nej,« svarede han. »Ja, for a syntes, at Svingeltræet rørte ved dig, da du gik...
da.etk.DSnr_02_H_00538a
Et gammelt Sagn fortæller, at når et Dødsfald skulde indtræffe på Søndervang i Stadil, kunde man forud ved Midnatstid se den søndre Port flyve op, og en Ligvogn med sorte Heste for kom da kj ørende der ind igjennem. Når den en kort Tid havde holdt stille i Gården, kjørte den igjen ud af den nordre Port ad Kirken til. Maren Bonde?
da.etk.DSnr_02_H_00251
En bulden finger helbreder man ved i 5 til 10 minutter at holde den i en kats øre. Det skal naturligvis gjøres i tavsked. P. Jensen.
da.etk.DS_04_0_01871
Niels Bjærg i Fjand gik en Gang en Aften sammen med en Mand fra Nissum, der hed Jens Mogensen, over Fjand Vase (o: Vejen mellem Vang og Fjand). Niels gik ved Siden af Vejen, og Jens gik midt på den. På én Gang siger Niels: »Skynd dig, Jens, og kom her over.« Jens gjorde det, og et Øjeblik efter spurgte Niels: »Mærkede du ingen Ting, Jens?« Nej, sagde...
da.etk.DSnr_02_H_00461
En Mand i Fjand i Sønder-Nissum, der hed Niels Bjærg, var helt klog. Han boede i et lille Hus, der lå tæt nede ved Havet. Han kunde da se Forvarsel og var altså fremsynet og fortalte gjærne derom, når han havde set noget. Således sagde han en Gang, at til en bestemt Mands Begravelse skulde der være tretten Vogne til Ligfølge. Dette var kommet Pastor...
da.etk.DSnr_02_H_00376
At skade et lys er grumme slemt. En mand, som gik igjenuem skoven Nordtorp, der ligger omtrent osten for Trunclerup, så et lys brænde og gik hen og slog til det med sin stok. Straks kuude ban ikke slippe derfra igjen, men omsider kom han løs, og hans mund var da trukken skjæv om efter det ene øre, og han kom sig kun sent. p. Jensen.
da.etk.DS_02_J_00101
Når vi forsegler et brev med lak, og vi da har det uheld at svide det, så vil det blive velkomment hos modtageren. Det samme gjælder, dersom vi ved uforsigtighed slår blækklatter i det. P, Jensen.
da.etk.JAT_03_0_01094
Vi kan fordrive den bekjendte kimen eller ringen for ørerne ved tre gange efter hinanden at gjentage: Herren gav, Herren tog, Herrens navn være lovet. Når vi har sagt det tredje gang, er det hørt op. P. jenSen.
Der sees stundom et lys brænde på marken et eller andet sted, og der er da en eller anden skat gjemt, siger man. Det er imidlertid slemt at gjøre fortræd med sådant et lys, hvis man træffer på det. Således var der en skovfoged, som ude i Nordtorpe — en skov øst for Kværndrup by — fik et sådant lys at se, og han gik da hen og slog til det med sin kjæp,...
Galer en høne, betyder det, at den snart vil blive taget til send til bryllup. Maren Bonde.
da.etk.JAT_03_0_01627
Når storken ikke kommer til sin egen rede, vil huset brænde, eller en anden stor ulykke vil indtræffe. MarenB.
da.etk.JAT_03_0_01235
Man må ikke blande rovfuglefjOT med andre fjer. fordi de forste opæder de sidste. Maren Bonde.
da.etk.JAT_01_0_01507
Svalen ligger i dvale om vinteren i sandet, og viben i moradser. Maren Bonde.
da.etk.JAT_01_0_01490
Uglen har ingen lunge. Maren Bonde.
da.etk.JAT_01_0_01480
Gjogen begynder at kukke, når Den ser de forste torveskruer oprejste, og den bolder op, når den ser de forste høstakke. Maren Bonde.
da.etk.JAT_01_0_01435
Er gåsens brystben helt klar, far vi slet ingen vinter. Maren Bonde.
da.etk.JAT_01_0_01173
Gjæssene har nogle underlige fjer under vingerne, der kaldes'skrigefjer. Maren Bonde.
da.etk.JAT_01_0_01165
Man må ikke trække hønsene i halen, forså skyder de den. Maren Bonde.
da.etk.JAT_01_0_01157
Regner det om majdag, sa skal man skj ære hovedet af kalvene, for så får vi en dårlig sommer. Maren Ronde.
Frue nat flyver storken over det rode hav. og Bartholoinæus (24. august) drager han af igjen. Maren Bonde.
da.etk.JAT_01_0_00713