816 datasets found
Danish Keywords: øre fylde
Der var to Dæwle, den ene boede på Furland og den anden i Lovns, og de vilde have en fast Dæmning over Hvalpsund, og så fyldte de en Lufvante med Jord og hev den over Sundet. Men der gik Hul på Vanten omme ved æ Rotteholme, og der blev så Jorden af Fingeren liggende. Resten fik de lagt nede ved Sundet, og der blev så den Odde ud af det, som vi kalder æ...
da.etk.DSnr_03_0_00135
Der var en Færgemand ved Hvalpsund, han havde sådan en pæn Datter. En Trold ovre på Fur vilde gjærne have hende til Kone og bejlede til hende ved Faderen. Ja, hvis han kunde lægge en fast Bro af Jord over ved Hvalpsund, så skulde han få hende. Så gik Trolden op til Ærtbølle Bakke, lagde der hans Vante og skrabte Jord i den. Da han fik den fyldt, rejste...
da.etk.DSnr_03_0_00133
Om en høj i Skyum fortælles, at der i dens vestre side sidder en kiste, som er fyldt med penge.
da.etk.DS_03_0_02396
Sådan som man er tilpas på den dag, man fylder år, skal man blive ved tit være det bele næste år. Kr. Fred.
da.etk.JAT_01_0_01550
En barselspand er en kovse med hank og uden ører; klatjållingcr: smågjæld. Vendsyssel.
da.etk.JAT_06_0_00951
Kommer en frugtsommelig kvinde, til at gå, hvor hun har seet en hare lobe, da får barnet lange øren. H. Th. Nybo.
da.etk.DS_04_0_02315
Når man vil vågne tidlig, kobler man benene sammen om aftenen med hosebåndet. Kristen Ebbesen, Egtved.
da.etk.JAT_03_0_00367
Mas skal fylde 89 giobe tre gange, én gang med sne og en gang med døde får og én gang med tag af folkes huse.
da.etk.JAT_01_0_00852
Der kan gro drenge op i æ rug på st. Hans dag, der kan fylde i æ skjæppe st. Wols dag (drenge J: smårug). Vinkel.
da.etk.JAT_01_0_00754
Når kjæltringkvinderne kom ind et sted, vendte de ryggen til bordet og satte posen på det. Når de havde fået forklædet fyldt, rejste de af igjen og gik så ud til en digeside og tømte forklædet af i deres pose. Det gjorde de aldrig inde, man skulde vel ikke se. hvad de havde i den. Mads Holdt, Påbøl.
da.etk.JAH_05_0_00549
Manden på Bggebjærg processede med en anden Mand om en Mark, der hedder Arrigbjærg. Da der var gået nogen Tid med det, skal han gjøre Ed på, at det er hans Kobbel, og om Morgenen (æ Månner) før han skal te'n, går han ud ad hans Have og fylder hans Støvler med Jord, tager dem så på igjen og går om på Marken og gjør Ed på, at han står på hans egen Jord....
da.etk.DSnr_06_0_00044
I gammel tid havde de her ager om ager. Så er der en løkke eller et stykke, som de endnu til dags kalder »det forsvorne stykke.» Det kom deraf, at en mand fyldte sine træsko med jord og stod på det og sværgede, at det var hans jord, men det var det jo ikke. Det ligger vest for Broager by. En gammel kone, Marie Kirstine Kordtsen, siger, at hendes moder...
da.etk.DS_06_0_00109
I Jens Andersens gård i Ust var der et hul i et sengkammer, som aldrig kunde blive fyldt. De kom deres fejelse ned i det hul al den tid a kan huske. Der var bleven én nedmanet. ane bolette justsdatter.
da.etk.DS_05_0_00786
Kan man hemmelig fylde munden på et lig med brændevin og siden give en dranker det, vil han holde op med sin drik. J. M.
da.etk.DS_04_0_01875
Der har været en løngang imellem Overgård ved Klovsholm og Gammel-ovn sønden for Mygind by. På det sidste sted gror en del tjørn omkring et hul fyldt med sten. Der skal have været et kloster, siger de gamle. md. katrine secher, myginp.
da.etk.DS_03_0_01016
Landet skulde mæles, og folket skulde tæles. Landet skal blive så forfyldt, at bakker og bjærge skal fyldes, og de skal doje for at få føden. Ane Marie Kristensdatter, Ørum.
da.etk.DS_02_G_00400
Godt er det at møde en vogn, når man går ud, men bedst at møde en rytter. N. P. Olsen.
da.etk.JAT_03_0_01097
Det bedste bly til ørenringe er kirkebly, men det skal stjæles. D. .1.
da.etk.JAT_03_0_00428
Ringer det for det højre øre, skal man tænke på én, holder det så op, har han også tænkt på én. H. V. R.
da.etk.JAT_03_0_00425
Når det synger for ørerne, kan man på samme måde få at vide, hvem det er, der taler om én, ved at tænke sig om og mærke sig den, man tænker på, når ringningen borer op. Postbud Pedersen, Fredericia.
da.etk.JAT_03_0_00423