Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
17,579 datasets found
Narrator Gender: m
An de Zunderdorper Gouw danste 's avonds zeven katte poot in poot. Deer spookte het, moet je wete. Nou gong iemand na Zunderdorp en most van heurlui mee danse. "Dat wil ik wel," zeidie. Dus hij gaf erlui een hand. "God, God," zei die, "wat heb jelui kouwe hande." Vort ware ze, omdat ie God gezeid had. Toe zag ie dat ze om een zilvere beker danste. Hij heb...
nl.verhalenbank.9013
Ouwe Kees Gras, nee, die heb je natuurlijk niet ekend, maar die heb ook ers schipbreuk geleje. Die zei altijd: "Ik ben niet licht geloovig, maar dat heb ik zelf beleefd. We kwame in een vreemd land. We zagge een woud zoo prachtig, dat het leek wel een paradijs, dus we woue er graag ers kijke. Wij erheen, maar hoe we liepe, we kwame niet verder vooruit....
nl.verhalenbank.9012
D'r ware mense, die lagge betoverd op bed. Dan moest dat op 't vuur, d'r moest iets verbrand worde. Dan kwam de duvelbander, die ging bidde. Onderwijl vertrok die boze geest.
nl.verhalenbank.72924
[Met de helm geboren:] Waren kogelvrij. Die hoefden in oorlog of revolutie geen bang te hebben. En ze hadden een waarzeggende geest. Ik heb wel is hore vertellen, dat een jonge ongelukkig was. Want hij was met den helm geboren. En de baakster had de helm op de verkeerde plaats begraven. "Nou is die jonge z'n leve lang ongelukkig", werd d'r gezegd.
nl.verhalenbank.72922
D'r was een kind, da was altijd bij een andere man en vrouw. Maar dat kind was van een ander. Maar toen werd het door de moeder teruggehaold, die zei: ,,Ik zal 't eerst maar efkes in bed stoppe". Maar dat kind wou niet meer groeie. Toen werd 't kusse opegemaakt, een krans d'r in. Maar toen dat kind terugging naar die andere man en vrouw, toen groeide 't wel.
nl.verhalenbank.72897
Dat is hier ok wel voorgekomme, dat d'r hier een ouwe vrouw was, die wier als heks beschouwd. Dan ware d'r een partijtjie jonges, nou die liepe dat huisje mis. Die jonges die vloge weg. Want hekse wiere als gevaarlijk beschouwd.
nl.verhalenbank.72895
[Dwaallichten:] Dat ware lichies, die in de verte danste.
nl.verhalenbank.72892
[Verenkrans:] Daar hoorde je wel van as iemand gestorve was. Dan werd 't kusse losgemaakt en dan zat d'r een verekrans in.
nl.verhalenbank.72890
D'r was in Hagestein brand. Toen heb de pastoor de wind late draaie. Want d'r werd gezegd, dat je mense had, die de wind kan late draaie.
nl.verhalenbank.72888
M'n schoonvader was ok betoverd. Dat wordt tenminste gezegd. Toen die stierf, spronge de padde uit z'n keel.
nl.verhalenbank.72886
D'r is hier een vrouw geweest, die werd beschouwd als de toverheks. Ik ging om met d'r jonges. Die zeje zelf: "Me moeder ken de koppies op de tafel late danse!"
nl.verhalenbank.72882
Het kalfsvlies van een koe werd gebruikt bij verwondingen.
nl.verhalenbank.72880
De haam wier vroeger boven in den boom gehange. Dan liep 't veulen met de kop omhoog!
nl.verhalenbank.72879
As ge in de week een koei laat stiere dan kalft ie op een zondag en as ge op zondag een koei laat stiere dan kalft ie op een werkdag.
nl.verhalenbank.72874
Dat heb ik wel gehoord van m'n grootvader. D'r was iemand in de familie gestorven, hij had iets aan z'n longe. Ze zeie toen, dat ie betoverd was. En as nou vroeg genoeg iemand dat geweten had, eer zo iets uit ging werken, dan was er nog iets aan te doen.
nl.verhalenbank.72871
Bij ons in Moordrecht daar had je vroeger enkele van die mensen, die werden aangeweze als tovenaar of heks. Daar gingen ze voor naar de toverdokter, want ze dachten dat ze betoverd waren. D'r was een man, die was van toverij beschuldigd, een ouwe touwslager, hij had van alles gedaan, as d'r wat gebeurde, dan kreeg hij de schuld. Nou woonde die op die ouwe...
nl.verhalenbank.72862
As een boom nie goed vrucht droeg, dan werd d'r een gat in geboord en een hout pin d'r in. As je de notebome, die moes je slaan, dan gaf die meer vrucht.
nl.verhalenbank.72859
In de reet van een koe, die werd op de muur geplakt en gedroogd. Dat heb ik zelf nog wel gedaan. Dat werd gebruikt as je een snee in je vinger had of zo.
nl.verhalenbank.72856
Vroeger werd de weeraal gevonge. Da was maor heel zelde. Die werde in een fles waoter gedaan. As die weeraol tekeerging, da voorspelde slecht weer.
nl.verhalenbank.72846
Dat heb ik wel hore vertelle in 't land van Altena, onder Dussen. Toen was d'r een flinke brand in Kaatsheuvel. As die pastoor de windniet had laten draaien dan was heel Kaatsheuvel afgebrand.
nl.verhalenbank.72819
0