Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
227 datasets found
Dutch Keywords: weer
As de vrouwe koppele dan krijg je regen. As de padden kruipen: regen.
D'r was in Hagestein brand. Toen heb de pastoor de wind late draaie. Want d'r werd gezegd, dat je mense had, die de wind kan late draaie.
Vroeger werd de weeraal gevonge. Da was maor heel zelde. Die werde in een fles waoter gedaan. As die weeraol tekeerging, da voorspelde slecht weer.
Me gromoe moes ok helpe met melke. Maar toen kon ze op unne keer die koei niet uit krijge. Ze zegt: "De emmer stond vlakbij, maar ineens was die weg. En toen laoter werd die weer teruggegeven, maor toen was tie niet meer te tille" .
nl.verhalenbank.72833
Dat heb ik wel hore vertelle in 't land van Altena, onder Dussen. Toen was d'r een flinke brand in Kaatsheuvel. As die pastoor de windniet had laten draaien dan was heel Kaatsheuvel afgebrand.
Da zak oe vertelle. M'n vader vertelde 't mijn. Dat hij een vriend had, die van 't goede spoor was geraakt. Deze vriend vertelde naderhand, dat ie elke nacht uit 't bed geklopt wier. En as die dan buite kwam, dan kreeg die zoveel slaog en later is tie weer naar den goeien kant toegegaon. Ging naar de geestelijke en daordoor is die weer verlost. Das...
nl.verhalenbank.72794
Tege dat 't sturm wier kwam d'r een vuurbol door de lucht. En dat ging 't de volgende dag sturme. Dan wier 't los weer, hè.
Daar was ne vrouwen die woonde an den dijk. Meer naar 't zuie van de Bommelerwaord, tegewoordig heet dat Aals, vroeger heette dat de Rietschoof. En da vrouwke liet de mense van de dijk afrije. En as d'r een ongeluk gebeurde was 't altijd voor da vrouwke. En op unne wenter ha ze appels in 'n kurfke gehange en toen viel d'r weer is iemand van d'n dijk en...
nl.verhalenbank.72777
Zo gauw as 't ging onwere, dan most alles wat blinkte weg.
De pastoor kon de wind late draaien.
Heksen die had je hier vroeger zat. D'r zatte d'r meer dan een in Oudewater. Daarom hebbie hier ok hier ok de heksewaag. Vroeger had je hier een dokter, hè, en die dokter die ree met paard en tilbrie. Hij woonde in Linschote. Maar daar zat ok een heks. Die heks die kon wat. Op een dag liet ze de dokter met paard en tilbrie door 't water heen rije. En an...
nl.verhalenbank.72651
Dwaallichies, ja, daar hoorde je vroeger veel van. Die ginge op de punte van de wieke van de male zitte, dan kreeg ie rauw weer.
As de slakke zo krope dan kreeg ie ok rege.
As de padde lope dan krijg ie rege.
As je pissebedde uit hoekies en gaatjies ziet komme, dan krijg ie dooi.
As 't water in de rivier blijft vallen, dan nog geen dooi. As 't water opkomt, komt de bui mee.
nl.verhalenbank.70582
Vroeger deje ze veel een weeraal[1] in een glas. As die gaat springe, dan krijg je rauw weer. [1]kwabaal
As de molle vroete in hard bevrore grond dan krijg ie dooi.
As 't op Driekoningen vriest, dan vriest 't zes weke achtermekaar.
Die zelfde kerel zee: "As d'r een bult loopt, dan krijg ie regen".
0