Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
2,750 datasets found
Dutch Keywords: vrouw
Da was hier een toverheks, Ginneken de Hit, die kwam uit Brakel. Da hebben opoe en opa zo vaak verteld. D'r was een kend betoverd. 't Kon niet betere. Ze woue die heks vange, maar da ging nie. Toen is da kend gestorve. Het kusse was vol me roze.
nl.verhalenbank.72902
D'r was een kind, da was altijd bij een andere man en vrouw. Maar dat kind was van een ander. Maar toen werd het door de moeder teruggehaold, die zei: ,,Ik zal 't eerst maar efkes in bed stoppe". Maar dat kind wou niet meer groeie. Toen werd 't kusse opegemaakt, een krans d'r in. Maar toen dat kind terugging naar die andere man en vrouw, toen groeide 't wel.
nl.verhalenbank.72897
Dat is hier ok wel voorgekomme, dat d'r hier een ouwe vrouw was, die wier als heks beschouwd. Dan ware d'r een partijtjie jonges, nou die liepe dat huisje mis. Die jonges die vloge weg. Want hekse wiere als gevaarlijk beschouwd.
D'r is hier een vrouw geweest, die werd beschouwd als de toverheks. Ik ging om met d'r jonges. Die zeje zelf: "Me moeder ken de koppies op de tafel late danse!"
nl.verhalenbank.72882
Jao, wan daa was d'r een betoverde vrouwen die man van die vrouw die ging naar de heks. Daa heb die een kurke stop genome, naolde en spelde d'r in en laote koke. Die heks, die zegt: "Och, ik krijg zo'n pijn in m'n buik. Ik ga maor naor bed". Maor die man dacht: "Ziezo, de zaok staot goed te koke".
nl.verhalenbank.72832
In Brakel, daar woonde de toverheks. D'r woonde een vrouwke uit Brakel in Woudrichem. M'n zwager, die ree met een oliekarreke. Dan dorst ie nooit, nooit langs dat huis waar die heks woonde. Dan liet ie een ander dat oliekarreke d'r voorbij rije.
nl.verhalenbank.72813
Ja, dan ging ie jage, dan hoorde je van die verhale, d'r was een kat die niet geraakt kon warde. Dan moes je op je patroon een zilver dubbeltje doen. Dan kon die kat wel geraakt warde. Maar die ouwe vrouw was dan angeschote of dood. Want een zwarte kat, dat was ok iets van een heks.
nl.verhalenbank.72802
Vroeger reje ze hooi mee karre. En op de dijk woonde een ouwe vrouwen die zorgde er voor, dat de wages de dijk afreje. En d'r mankeerde niks an. Da was op de weg van Brabant naar de Bommelerwaord.
nl.verhalenbank.72789
Ik heb hier ne vrouw mee ne dochter gekend en die woonde hier an de dijk. En ik waar zone jonge en ik moest daor cente op gaon hale. En toen was die ouwe vrouw gesturve. En de dochter zee: "M'n moeder is gesturve, ik docht 't wel. Want ik hoorde vannacht, da ze mee ne besem door 't huis heen vegde. Me dunkt wel drie keer, vege, vege, vege".
nl.verhalenbank.72782
Ik kan m'n eige nog herinnere, d'r was een vrouwen die had toevalle. Ze was niet normaol. En op ne avond viel de hanglamp op de grond. En da was ne petrolielamp. Die vrouw kreeg toen grote brandwonde. En toen hadde hier een ouwe man en die kon de pijn afneme. En die streek d'r over en toen was de pijn weg.
nl.verhalenbank.72779
Ik heb wel is hore vertelle d'r was een vrouwen die stond dan ok zak maor zegge te boek bij de mense da ze ok iets kon da nie goed was. Toen hadde ze een kat zien zitte in de pruimeboom. Die pruimeboom stond in de tuin van die vrouw. Een zwarte kat. En die kat die kwam verdachter voor as andere katte. 's Anderdaogs ginge ze kijke naor diejen pruimeboom....
nl.verhalenbank.72775
Vroegere tijd hadde ze een jager gehad, die schoot op een haos. En da was ne toverheks, die d'r eige veranderd had in diejen haos. De jaoger had al enkele kere op diejen haos geschote, maar steeds mis. En toen heet ie een dubbeltje op z'ne loop van z'n geweer gelege. En toe schoot ie den haos raok. Maer bij de vrouw in d'r kont. En toen was 't zegge, dat...
Da wa ne vrouw, die lag in 't kraambed. Ze vond daor van alles terug, waor ze mee werkte. Alles vond ze onder de dekens terug, terwijl ze in 't kraombed lag.
D'r was een toverheks, hoor, ja vroeger zat hier een toverheks op de kaai. Die liet al de kaaswages in 't water rije.
Je had hier vroeger een vrouw, die was met de helm gebore. D'r ware nieuwsgierige mense, die ginge 's aves naar d'r huissie en die keke dan onder de deur door. Die vrouw voorspelde sommige van hun dan het kerkhof.
D'r woonde hier vroeger ok een waarzegster. Die woonde same met een zwarte kat. Op een dag is dat vrouwgie gestorve. Maar de kat die bleef in dat huis wone, onder de tafel. Toen 't huis werd afgebroke, heb ik die kat nog motte verjage.
nl.verhalenbank.72686
Aal de Heretuut dat was ok zo'n vrouwgie, die wat meer kon dan gewoon. Ze woonde in de. Waterpoort. Ze was· een goeie naaister. Maar as ze daar zin in had, dan kon ze de mense ok stokstijf stil late staan. Daar heb ik heel wat verhale over gehoord.
nl.verhalenbank.72685
De weerwolf, de weerwolf. Nou je 't zegt. D'r woonde vroeger in Blokland een vrouw. Die woonde daar op d'r eige alleen. En die vrouw die beweerde, ze hoorde iedere avond de weerwolf buite tekeergaan. Iedere avond tusse half elf en twaalf uur. Ze sloot alles d'r voor af.
nl.verhalenbank.72678
Een boer uit Stein waar ik diende die had 't ok altijd over dat soort dinge, spoke en hekse. As je zo'n ondeugend wijf had, dan was alles in de weer.
nl.verhalenbank.72656
Vroeger had je bij ons ok een oud vrouwgie, dat kon tovere, zeje ze. Ja, as de karn niet af wou komme, dan had zij 't gedaan. En zuk soort dinge meer.
nl.verhalenbank.72640
0